Hannover Messe 2023 in 4 video’s

De Hannover Messe in 4 video's: een impressie van hoe Nederland zich presenteert op de grootste technologische industriebeurs ter wereld.
Hannover Messe 2023 in 4 video's. Foto's Tothem

Bekijk de Hannover Messe 2023 in 4 video’s. De beurs bracht veel ondernemers, politici, wetenschappers en nieuwe ideeën bij elkaar. Met deze vier video’s krijg je een impressie van hoe Nederland zich presenteert op de grootste technologische industriebeurs ter wereld en welke trends hier relevant zijn voor bedrijven en de politiek.

Hannover Messe 2023 in 4 video’s

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens heeft met haar bezoek aan de Hannover Messe 2023 zich ingezet voor het versterken van innovatie in Nederland. “Innovatie zit in ons bloed. Dat blijkt ook hier op de Hannover Messe. Ik ben trots op de innovaties van onze bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld chips, waterstof en batterijen.”

Wat minister Adriaansens betreft is samenwerking in innovatie met Duitsland cruciaal voor het behoud van de sterke positie van Nederlandse bedrijven in de wereld. ” Samen met onze Duitse buren kunnen we meer investeren en kennis omzetten in innovatie en producten. Daarom spreek ik in Hannover ook met Duitse ondernemers, kennisinstellingen en politici.”

Holland High Tech-voorzitter Marc Hendrikse begeleidde de minister in Hannover. “Als Nederlandse industrie kunnen we meehelpen in de grote transities van dit moment. We moeten laten zien wat we hier in Europa samen kunnen doen, ook om de afhankelijkheid van Azië en de Verenigde Staten te reduceren. Duitsland en Nederland kunnen hierin ongelooflijk goed samenwerken.”

FME-voorzitter Theo Henrar is ook onderdeel van de delegatie en mede-organisator van het Holland High Tech Paviljoen op de beurs. Hij benadrukt hoe belangrijk het is voor de Nederlandse industrie zich te presenteren in Duitsland. “We willen niet alleen een goede handelspartner zijn, maar ook een goede technologie- en innovatiepartner.”

Digitaal verbonden zijn met andere bedrijven om samen volgende innovatiesprong te maken

Zeker 100 Nederlandse bedrijven laten hun innovaties zien op de grootste technologische industriebeurs ter wereld, de Hannover Messe. Directeur Roy van Oevelen van ON2Quest laat hier zijn generatoren voor stikstof en zuurstof zien en hoe zijn aanpak de industrie verandert. Het Holland High Tech paviljoen helpt hem om hiervoor aandacht te vragen. “De oranje stand trekt veel aandacht.”

Ook directeur Raymond Wigger van HighBay Company uit Beuningen voelt zich thuis op het Holland High Tech paviljoen in hal 8. “We maken slimme LED-verlichting voor de industrie waarmee je veel energie kunt besparen. Ook in Duitsland is nog veel te winnen op dit gebied.”

Het samenbrengen van bedrijven en landen is cruciaal voor innovatie, zegt voorzitter Mark Helder van de Koninklijke Metaalunie. “De volgende innovatiesprong die we gaan maken zal buiten de muren van je eigen bedrijf plaatsvinden. Daarom moeten we ook beter digitaal met elkaar verbonden zijn. Op die manier zal onze samenwerking een enorme impact hebben in de noodzakelijke verhoging van onze productie.”

Die integratie van de verschillende takken van industrie moet ‘smart’ gebeuren, zegt secretaris-generaal Sandor Gaastra van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Zeker op het gebied van duurzaamheid ligt daar een grote gemeenschappelijke uitdaging. Daarom is het inspirerend om te zien hoe een breed scala aan bedrijven hier samen met innovatie bezig is, bijvoorbeeld rond waterstof en transport.”

Kracht van Duitse en Nederlandse regio’s bundelen

De Hannover Messe is ook een bundeling van krachten uit diverse regio’s in Nederland en Duitsland, vertelt HTSM-makelaar Hans Brouwers van Oost NL/GO4EXPORT (Overijssel/Gelderland). Samen met BOM Brabant, LIOF (Limburg), InnovationQuarter (Zuid-Holland), Horizon Flevoland en IHK Niederrhein bracht hij diverse bussen met meer dan 100 ondernemers naar Hannover. Ze konden ervaringen uitwisselen onderling, maar ook met de 10 bedrijven uit de regio die al de hele week op de beurs zijn als exposant. En ze spraken met secretaris-generaal Gaastra.

Voor ons is het interessant om nieuwe bedrijven in de maakindustrie te leren kennen, zegt Maarten Gramsbergen van Tomorrow BI. Ook eigenaar Marcel Vogelsangs van MV Energietechniek uit Leunen gebruikt de dag goed om te zien welke ontwikkelingen er worden gepresenteerd rond waterstof.

Het doel voor de organisatie was ook om juist kleinere en middelgrote bedrijven de kans te geven om van de Hannover Messe te laten profiteren, zoals voor Jur Maurits van Twin-Tech, Guido van Gageldonk van Perspective Digital Twin Software, Ruud Odekerken van Bergstein Digital en Erwin Haas van Landscape AI.

Startups en scale-ups inspireren industrie voor aanpak grote uitdagingen

Veel fabrikanten lieten zich bovendien inspireren tot nieuwe ideeën in Hal 17, waar Willem Drost en Monika Sanders van psps business abroad 40 startups en scale-ups hadden verzameld op het Netherlands Innovation Square op het gebied van duurzaamheid en digitalisering. Daarnaast brachten ook minister van Economische Zaken Micky Adriaansens en haar collega Mona Neubaur van Noordrijn-Westfalen een bezoek aan de bedrijven.

Hannover Messe 2024

Alvast nieuwsgierig naar de Hannover Messe volgend jaar? Laat een berichtje achter bij redactie@duitslandnieuws.nl

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Holland High Tech

Holland High Tech staat voor de topsector High Tech Systemen en Materialen. In dit ecosysteem werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden intensief samen aan innovaties.

Teams van experts ontwikkelen binnen Holland High Tech in 15 roadmaps (sleutel)technologieën die structurele oplossingen bieden voor uitdagingen op het gebied van klimaat, duurzaamheid, gezondheid, veiligheid en mobiliteit.