Veilig data delen: Nederlandse industrie toont strategie cybersecurity op Hannover Messe 2023

Bedrijven moeten meer data delen, wat cybersecurity topprioriteit maakt. De Nederlandse industrie deelt hun strategie op de Hannover Messe 2023.
Data delen en cybersecurity zijn belangrijke thema's tijdens de Hannover Messe 2023

Wanneer de Europese industrie de Verenigde Staten en China wil bijbenen, moet de productiviteit omhoog. Dat vraagt om meer data delen, betere samenwerking in digitale leverketens, de toepassing van kunstmatige intelligentie en cloudtechnologie. Hierdoor is cybersecurity topprioriteit voor de Nederlandse industrie en dat is te zien op het Holland High Tech Paviljoen op de Hannover Messe 2023 van 17-21 april in Hannover.

Met meer gegevensuitwisseling, meer gebruik van cloudtechnologie en kunstmatige intelligentie in digitale toeleveringsketens wordt cybersecurity steeds meer een topprioriteit. Op de Hannover Messe 2023 presenteren Nederlandse bedrijven innovatieve oplossingen voor meer strategische autonomie in Europa.

Meer data delen noodzakelijk voor Europese industrie

Als toeleveranciers hun gegevens binnen de keten delen, krijgen producenten een beter overzicht van wat ze bij welke leverancier moeten kopen. “Het delen van data helpt ook om je eigen productie en machinegebruik te kunnen plannen”, zegt Peter van Harten, ambassadeur van het Nederlandse Smart Industry programma. “Dit heeft een grote impact op de supply chain.” Gegevensuitwisseling wordt steeds belangrijker en beveiliging daarvan speelt een steeds grotere rol.

Marc Hendrikse (Holland High Tech) en Peter van Harten (Smart Industry)

Op de Hannover Messe 2023 laten diverse bedrijven en kennisinstellingen in het Holland High Tech Paviljoen onder meer zien welke oplossingen zij te bieden hebben voor data-uitwisseling, cloudtechnologie, AI en cybersecurity.

Meer data delen vereist meer cybersecurity

Het digitaal data delen tussen bedrijven is noodzakelijk, maar brengt tegelijk aanzienlijke risico’s met zich mee. Grote en in toenemende mate ook kleine bedrijven zijn regelmatig het slachtoffer van cyberaanvallen. Volgens de Duitse branchevereniging Bitkom bedroeg de totale schade voor de Duitse economie in 2021 ongeveer 223 miljard euro. Vaak hadden hackers het gemunt op gevoelige bedrijfsgegevens. In andere gevallen worden bedrijven door een ransomware-aanval gechanteerd om losgeld te betalen.

De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben laten zien dat het belangrijk is om een Europees perspectief te hebben op mondiale uitdagingen. “We moeten niet alleen vertrouwen op Amerikaanse of Chinese technologie, maar beschikken over Europese technologie en samenwerken aan oplossingen”, zegt Marc Hendrikse, voorzitter van Topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en Holland High Tech. Licentiemodellen maken Europese bedrijven op een cruciaal gebied afhankelijk van derden.

Het onderwerp cybersecurity valt onder de verantwoordelijkheid van Topsector ICT, die ook op de Hannover Messe vertegenwoordigd zal zijn. “De missie van Topsector ICT is het lanceren van onderzoeks- en innovatieprogramma’s om de expertise te ontwikkelen en op te bouwen die in de toekomst nodig is”, zegt Frits Grotenhuis, directeur van Topsector ICT. Als directeur brengen hij en zijn team publieke en private belanghebbenden bij elkaar om de ontwikkeling van belangrijke technologieën te stimuleren.

Frits Grotenhuis (Topsector ICT – Team dutch digital delta) en Eddy Boot (dcypher)

De Nederlandse aanpak voor het aangaan van toekomstige uitdagingen is het samenbrengen van overheid, wetenschap en het bedrijfsleven. Voor Eddy Boot van dcypher is deze vorm van samenwerking verankerd in het Nederlandse DNA. Het beste voorbeeld hiervan is volgens hem dcypher zelf. “Dcypher is het samenwerkingsplatform voor cybersecurity in Nederland. Hier komen publieke, private actoren en de academische wereld samen om te werken aan vraagstukken die de komende vijf tot tien jaar spelen. De focus ligt op waar in de toekomst oplossingen moeten worden ontwikkeld, wat moet worden onderzocht en wie daarvoor moet worden opgeleid.”

Grote afhankelijkheid van oplossingen uit andere landen

“In cybersecurity zijn we nog steeds te afhankelijk van grote technologiebedrijven uit de Verenigde Staten en Israël”, zegt Boot. Voor gebruikers hier in Europa is dit een black box. Het doel moet strategische autonomie zijn. Encryptietechnologieën zijn van nationaal belang, dus de bijbehorende systemen moeten zeker in eigen land staan, zegt Boot.

Dit is als kijken in een kristallen bol. Een vraag die nu al duidelijk naar voren komt is hoe we moeten omgaan met encryptie. Wat doen we met versleutelingstechnologie als kwantumcomputers in de toekomst in staat zijn de code in enkele seconden te kraken? Het onderwerp lijkt nog ver weg, maar dergelijke vragen dringen zich op. “Het samenspel tussen informatietechnologie en operationele technologie wordt steeds belangrijker, want alle systemen zijn datagedreven en dus kwetsbaar voor cyberaanvallen”, zegt Grotenhuis. Op de Hannover Messe wil hij nieuwe contacten leggen om de samenwerking met Duitse partners uit te breiden.

Ook in Duitsland groeit de vraag naar cybersecurity

Ook het Nederlandse bedrijf QCS AirInternet, merkt dat cybersecurity een belangrijker probleem wordt. Het bedrijf stond vorig jaar al op de Hannover Messe en biedt binnen heel Europa snelle mobiele oplossingen voor locaties waar geen glasvezelnetwerk beschikbaar is. “De vraag in Duitsland is sinds de coronapandemie merkbaar toegenomen”, zegt verkoopdirecteur Ralph Rademakers.

Ralph Rademakers (QCS AirInternet). Rechts

Hij ziet de uitdagingen in hackeraanvallen, die steeds frequenter, maar ook intensiever worden. Om schade bij klanten te voorkomen, werkt zijn bedrijf met kleinere particuliere netwerken en creëert hij zo klein mogelijke eenheden. Dat spreidt het risico en bij een aanval kunnen systemen sneller worden uitgeschakeld en omgeschakeld.

De Nederlandse industrie presenteert dit jaar op de Hannover Messe hun oplossing voor de vraagstukken van de toekomst. “Samenwerking met Duitsland is belangrijk omdat we voor dezelfde uitdagingen staan, maar samen kunnen we Europese autonomie bereiken”, zegt Marc Hendrikse van Holland High Tech. “In Duitsland zijn de grote industriële bedrijven gevestigd die hun producten kunnen ontwikkelen met security by design en technologie voor cybersecurity in hun producten kunnen verwerken. De Hannover Messe in april is een uitstekende gelegenheid om te praten met vertegenwoordigers van de Duitse industrie en eindgebruikers.”

Hendrikse hoopt op de Hannover Messe in april veel Europese bedrijven te ontmoeten om te laten zien welke innovaties Nederland te bieden heeft. De beurs is een mooie gelegenheid om met kleine en middelgrote bedrijven te praten, beaamt Peter van Harten.

Bezoek het Holland High Tech Paviljoen in hal 8 op de Hannover Messe 2023

Bezoek de Nederlandse bedrijven van 17 tot en met 21 april 2023 in het Holland High Tech Paviljoen in hal 8 van de Hannover Messe. Nederlandse startups hebben een eigen paviljoen in Hal 17.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Holland High Tech

Holland High Tech staat voor de topsector High Tech Systemen en Materialen. In dit ecosysteem werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden intensief samen aan innovaties.

Teams van experts ontwikkelen binnen Holland High Tech in 15 roadmaps (sleutel)technologieën die structurele oplossingen bieden voor uitdagingen op het gebied van klimaat, duurzaamheid, gezondheid, veiligheid en mobiliteit.