Hoe Manufacturing-X de Duitse en Nederlandse industrie verbindt

Duitse en Nederlandse fabrikanten kunnen met Manufacturing-X een datagedreven productienetwerk opbouwen.
Manufacturing-X

Manufacturing-X (MF-X) is datagestuurd produceren op wereldschaal en zal de Nederlandse en Duitse industrie met elkaar verbinden.

Tijdens de Dutch-German Manufacturing-X kick-off meeting op de Brainport Industries Campus in Eindhoven bespraken Duitse en Nederlandse experts hoe dit concreet kan worden toegepast voor het MKB. Denk hierbij aan de autonome fabriek, databeveiliging en interoperabiliteit.

Manufacturing-X: de kracht van dataruimtes ontsluiten

In de wereld van Manufacturing-X (M-X) begint de weg naar digitale transformatie met het begrijpen van de vereisten en toegevoegde waarde van dataspaces. Deze sessie, gemodereerd door John Blankendaal (directeur Brainport Industries), richtte zich op de specifieke behoeften van de deelnemers. Wat verwachten zij van MF-X en hoe kunnen dataspaces aan deze verwachtingen voldoen? Naast de potentiƫle kostenbesparingen zullen de onbenutte zakelijke voordelen van het delen van gegevens worden onderzocht.

Concrete maatregelen en projecten

CTO Dominik Rohrmus (LNI 4.0) neemt het voortouw in deze sessie en leidt de deelnemers door de praktische stappen. Hoe kan Manufacturing-X in gang worden gezet? Welke concrete maatregelen en projecten kunnen beide landen samen aanpakken binnen M-X? Als een bedrijf een belangrijk onderdeel is van een toeleveringsketen, moet de cruciale vraag beantwoord worden: Is het verzamelen en delen van gegevens handmatig of halfautomatisch?

Uitdagingen overwinnen op weg naar data spaces

CEO Anja Simon (LNI 4.0) bespreekt welke hindernissen de acceptatie van data spaces in de weg staan. Welke stappen moeten bedrijven vandaag nemen om over ongeveer twee jaar naadloos aan te sluiten op een dataruimte?

Het evenement werd geleid door moderator en Smart Industry-ambassadeur Peter van Harten, en georganiseerd met steun van FME en Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK).

Parallel vond een bijeenkomst plaats van het Nederlands-Duitse Fieldlab “Machinery of the Future”, waarin MF-X een belangrijke rol speelt.

De dag werd afgesloten in het competentiecentrum van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven, een bedrijf dat voor het mogelijk maken van Manufacturing-X een wereldspeler is.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.