Amélie Speckenbach: Spannend om Nederlandse bedrijven bij hun nieuwe idee te begeleiden naar Duitsland

Veel Nederlandse ondernemers kennen Amélie Speckenbach als de vrouw die voor hen de deur opendoet in de Duitse zakenwereld.
Chief Representative bij NBSO Frankfurt Amélie Speckenbach. Eigen foto

Als Chief Representative bij NBSO Frankfurt biedt Amélie Speckenbach voor ondernemers ingangen met name in de fintech, edtech en logistiek.

Voor ondernemers die tegen de eerste hordes oplopen van zakendoen in Duitsland, is het een opluchting wanneer ze Amélie Speckenbach tegenkomen. Ze helpt Nederlandse bedrijven op weg wanneer ze de Duitse markt op willen. Vanuit haar ervaring en netwerk biedt ze een reality check. “We kijken met ondernemers hoe hun plannen passen bij het doel wat ze willen bereiken. Dat doen we met name in fintech, edtech en logistiek, maar ook andere sectoren kunnen we helpen.” 

Dagelijks stromen nieuwe vragen van ondernemers uit Nederland binnen bij het NBSO Frankfurt. Het is de diversiteit van de bedrijven die het werk zo leuk maakt, zegt ze. “Je mag de economische ontwikkeling begeleiden van steeds weer andere oplossingen, nieuwe ideeën. Je bent vaak bijna een onderdeel van een nieuw bedrijf. Ik weet vaak in de ochtend niet wat er straks binnen komt. Dat maakt het spannend.” 

Een uitdagende functie als matchmaker voor Nederlandse bedrijven waar ze min of meer toevallig in rolde. Tijdens haar studie rechten in Bayreuth en Mainz leerde ze Nederlands erbij ‘voor de fun’. En in haar werk als eventmanager kwam ze Nederlandse bedrijven tegen. Daarop liet de toenmalige Chief Representative van NBSO Frankfurt weten dat hij een collega zocht. “Het ging eigenlijk maar om zes maanden, maar het is nu al dertien jaar, waarvan ik de laatste zes maanden zelf Chief Representative ben.” Sinds begin dit jaar heeft ze versterking gekregen van haar nieuwe collega Kai Mittelmann. 

Bedrijven helpen op drie niveaus

Hoewel ze samen vragen krijgen van bedrijven die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben, ziet ze toch vergelijkbare uitdagingen waar de meeste Nederlanders mee worstelen als ze de Duitse markt op willen.

Als eerste categorie noemt ze de ondernemers die Duitsland interessant vinden, maar nog aan het begin staan met hun internationaliseringsplannen. “Deze bedrijven helpen we met feedback op waar ze het beste kunnen beginnen, wat ze moeten uitdenken of ontwikkelen.”

Andere bedrijven weten al goed wie ze willen bereiken. “Maar de grote vraag is hoe je het beste contact legt, omdat het contact doorgaans via een simpel belletje of een mailtje naar het algemene info-adres niet op gang komt. Met ons netwerk krijgen we dat vaak wel voor elkaar.” 

Een derde categorie is al zo ver dat ze zoeken naar een vestigingslocatie. “Voor hen is het handig om te weten wie je moet hebben en waar je op moet letten.”

Speckenbach noemt een kantoormeubelproducent als een goed voorbeeld over hoe NBSO Frankfurt in de praktijk Nederlandse bedrijven in Duitsland ondersteunt. “We hielpen hen bij de opening van hun showroom en met het leggen van contacten met potentiële partners en multiplicators. Sindsdien werken zij met meerdere lokale bedrijven succesvol samen. En bovendien hebben ze hun huidige directeur Duitsland leren kennen via ons netwerk.” 

Ook een Nederlands bedrijf uit de detailhandel had hulp nodig. Door misverstanden ging een beursdeelname bijna niet door, hoewel de ondernemers alles al gepland hadden en reis en hotel al geboekt waren. “Omdat we goede contacten hebben met de beurs organisatoren, konden we op korte termijn een oplossing vinden en konden ze toch aan de beurs deelnemen.” 

NBSO’s onderdeel van uniek Duitsland-netwerk

Bovendien is het NBSO Frankfurt ingebed in het bredere Duitsland-netwerk van de officiële vertegenwoordigingen. “Daarbij horen de Nederlandse ambassade in Berlijn, de consulaten-generaal in München en Düsseldorf en de NBSO’s in Stuttgart en Hamburg. We werken vaak op thema’s met elkaar samen.” 

Dat Nederland beschikt over zo’n nauw samenwerkend netwerk is uniek, merkt ze. “Voor Nederlanders is Duitsland goed afgedekt. We zijn in alle regio’s vertegenwoordigd en we hebben een relevant netwerk in elke sector. Juist doordat we samen zichtbaar zijn, kunnen we krachten goed bundelen.” 

Hoe Amélie Speckenbach je verder kan helpen:

Welke vraag wil jij voorleggen aan Amélie Speckenbach? Het NBSO Frankfurt heeft uitgebreide regiokennis van de deelstaat Hessen en is en bovendien gespecialiseerd in de sectoren fintech, edtech en logistiek.

Neem contact op via e-mail of Linkedin.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
NBSO Frankfurt

NBSO Frankfurt maakt onder deel uit van het wereldwijde netwerk van de Netherlands Business Support Offices. Dit zijn handelskantoren van de Nederlandse overheid in het buitenland. Een NBSO helpt bij het vinden van vertegenwoordigers, samenwerkingspartners, marktinformatie en informatie over lokale wet- en regelgeving.