NürnbergMesse 2023: succes fysieke events belooft hoopvol beursjaar

De fysieke beurs is weer helemaal terug in Duitsland. Jacqueline Poppe van de NürnbergMesse heeft veel vertrouwen voor 2023.
NürnbergMesse 2023

De goedbezochte beurzen in 2022 geven vertegenwoordiger Jacqueline Poppe van de NürnbergMesse veel vertrouwen voor 2023. “De fysieke beurs is weer helemaal terug.”

Heel even zoemde het dat de coronapandemie het einde van de beurs in zou kunnen luiden. Dat zou nogal een schok zijn voor beurzenland Duitsland. Maar de goed bezochte beurzen van de afgelopen jaren bewijzen het absolute tegendeel, zegt vertegenwoordiger Jacqueline Poppe van de NürnbergMesse. “Ik heb mijn vertrouwen in de toekomst van fysieke beurzen dan ook geen seconde verloren. De echte vonk slaat pas over bij persoonlijk contact.”

Poppe vertegenwoordigt met haar bedrijf Beech Business Promotion B.V. de NürnbergMesse al decennialang in Nederland en ziet haar positieve gevoel bij de marketingtool ‘vakbeurs’ bevestigd als ze terugdenkt aan 2022. “Je zag bij iedereen de blijdschap van het weerzien, het was een grote positieve vibe”.

In de beurshallen zag Poppe behalve de vrolijke begroetingen vooral veel diepgaande gesprekken ontstaan. “Mensen hebben lang moeten wachten om laagdrempelig de voor hen relevante experts persoonlijk te kunnen spreken. Ik hoorde van veel standhouders dat ze onder de indruk waren van de extreem hoge kwaliteit van de bezoekers.”

Fysieke beurs: oplossingen zie je ontstaan in onderlinge gesprekken

Want hoewel de beurzen even niet in oude vorm konden doorgaan, draaide de wereld wel door. “Er komt de laatste jaren nogal wat op onze maatschappij af. We zijn dan ook dringend op zoek naar nieuwe, creatieve oplossingen. En die oplossingen ontstaan juist tijdens die persoonlijke gesprekken op een beurs.” 

Op de beurs worden concrete problemen besproken, zegt Poppe. “De één zit met een technische uitdaging waardoor de productie vastloopt, en de ander schetst op een papiertje welke oplossing hij daarvoor heeft. Samen komen ze tot een onverwacht positief resultaat.” Dit soort gesprekken vinden alleen face-to-face op een beurs plaats. “In een persoonlijk gesprek deel je de details makkelijker dan in een chat of een videoverbinding. Je kunt de ander beter inschatten en sneller op uitspraken reageren.”

Beursgebouw van de NürnbergMesse. Foto: NürnbergMesse

De digitale beurstools die tijdens de lockdown werden ontwikkeld, blijken de fysieke beurs dus niet van de troon te stoten. “Het vervangt elkaar niet, het vult elkaar goed aan. Bedrijven zijn nu digitaal beter vindbaar, waardoor je je beter kunt voorbereiden op de fysieke beurs. Je kunt nu makkelijk presentaties en seminars online volgen, waardoor essentiële nieuwtjes ook met thuisblijvers kunnen worden gedeeld.” 

De NürnbergMesse trekt jaarlijks duizenden Nederlanders als standhouder en bezoeker, omdat de beurzen vaak een hele specifieke focus hebben. “Neurenberg biedt legio niche-beurzen, die het trefpunt voor een hele specifieke internationale sector vormen. Die kun je als branche-expert gewoon niet missen.”

De positieve ervaringen van 2022 zijn veelbelovend voor het beursjaar 2023, zegt Poppe. “Het loopt alweer storm met de aanmeldingen, en er staan mooie beurzen op het programma. Die dynamiek hebben we in de coronajaren toch echt gemist.”

Beurzen NürnbergMesse 2023

Dit zijn de topbeurzen van de NürnbergMesse in 2023 volgens Jacqueline Poppe:

Perimeter Protection (17 tot en met 11 januari)

De eerste beurs van het jaar is al afgerond. De Perimeter Protection geldt als Europa’s grootste beurs voor perimeter protectie door middel van videobewaking, toegangscontrole, omheiningssystemen en gebouwbeveiliging. Een beurs die stevig in de schoenen staat, zegt Poppe. “Dit jaar stonden hier 11 Nederlandse specialisten.” De nichebeurs trekt inmiddels ook aanbieders van drones en onbemande voertuigen die er in de oneven jaren een platform hebben. In de even jaren vind je deze exposanten op de Enforce Tac terug.

BIOFACH/VIVANESS (14 tot en met 17 februari)

De grootste beurs ter wereld voor gecertificeerd biologische voedingsmiddelen (BIOFACH) en natuurcosmetica (VIVANESS) trekt jaarlijks bijzonder veel Nederlandse en bezoekers. De beurs die al sinds 1990 wordt gehouden, is één van de internationale vakbeurzen met de grootste Nederlandse inbreng in Duitsland. “Bijna de helft van Hal 5 komt uit Nederland.” 

Dat zijn deels bedrijven die al jaren trouw naar Neurenberg komen. “Maar we verwelkomen ook nieuwkomers zoals Asianuts, Burg Group, Origin & Amsterdam, Seepje en ga zo maar door. Er komen meer dan 110 Nederlandse bedrijven.”

Enforce Tac (28 februari tot en met 1 maart)

De vakbeurs Enforce Tac voor veiligheidsexperts van defensie en overheden is vanwege de vele geopolitieke ontwikkelingen één van de snelst groeiende beurzen in Neurenberg die daarom dit jaar met een hal wordt uitgebreid. “Hier draait het om producten en diensten voor rechtshandhaving. Alleen bezoekers met een officiële accreditatie van overheidsdiensten en defensie komen binnen. Dit maakt het tot een zeer exclusieve beurs.”

Ook hier staan 16 interessante Nederlandse bedrijven, waaronder Axon Public Safety, Autron, Apex Global, L.V. Equipment en Avera, maar bijvoorbeeld ook onderzoeksinstituut TNO en nog vele meer.

IWA OutdoorClassics (2 tot en met 5 maart)

Direct aansluitend op de Enforce Tac volgt de IWA OutdoorClassics. Dit is de wereldwijd toonaangevende beurs voor jacht-, schietsport, outdoor uitrusting en civiele en officiële veiligheid. “L.V. Equipment staat zowel op de Enforce Tac als op de IWA, maar je vindt op de IWA OutdoorClassics ook Nederlanders als Nanuk, De Wild, Double-Alpha, Induct, en nieuwkomers Pure Fishing, Mirito Outdoor en Dahua!” 

European Coatings Show (ECS) (28 tot en met 30 maart)

Esthetisch, duurzaam, functioneel, procesveilig. De eisen aan verven, coatings en afdichtmiddelen nemen voortdurend toe. De koplopers in de coatingindustrie staan voor grote uitdagingen. De European Coatings Show (ECS) is een grote en belangrijke beurs volgens Poppe. “Met een enorme Nederlandse inbreng, want we hebben grote spelers in de chemie.” 

Sensor+Test (9 tot en met 11 mei)

De meettechniekbeurs Sensor+Test vindt haar oorsprong bij de Duitse branchevereniging AMA. “Deze vereniging heeft veel Nederlandse leden die je hier ook op de beurs terugvindt.” 

MedtecLIVE with T4M (23 tot en met 25 mei)

De MedtecLIVE with T4M geldt als de centrale Europese vakbeurs voor medische technologie. Net als vorig jaar komt er weer een gezamenlijk Holland-Paviljoen met bedrijven via Brainport Industries, Oost NL en WTC Twente. Maar ook diverse exposanten uit Nederland die zich met een eigen stand presenteren. Na de editie van vorig jaar in Stuttgart (zie foto), keert de beurs nu weer terug in Neurenberg.

medtechbeurs MedtecLIVE
Het Nederlandse paviljoen op medtechbeurs MedtecLIVE. Foto: NürnbergMesse

Powtech (26 tot en met 28 september)

Nadat de POWTECH in 2022 eenmalig samenviel met de FACHPACK, staat de internationale beurs voor poeder- en stortgoedtechnologie, liquids en fluids weer helemaal op eigen benen. “Veel ondernemers boekten afgelopen jaar meteen weer voor 2023, het was echt een geslaagde editie.” 

De procestechniek voor poeder- en bulkgoed staat centraal, maar meestal is drooggoed eerst vloeibaar geweest. “De sectie liquids & fluids was dan ook altijd al op de POWTECH vertegenwoordigd, maar werd nooit separaat vernoemd. Daar willen we dit jaar wel iets meer aandacht aan geven.”  

It-sa (10 tot en met 12 oktober)

De it-sa is Europa’s grootste vakbeurs voor cybersecurity en een van de belangrijkste platforms voor oplossingen rond de thema’s cloudbeheer, mobiele en cyberbeveiliging en gegevens- en netwerkbeveiliging wereldwijd. “Wederom een beurs die vanwege de geopolitieke spanningen steeds verder groeit. Ook vanuit Nederland neemt de belangstelling toe. Bijzonder is het itsa365 platform dat door de beursorganisatie is opgezet en gedurende het gehele jaar diverse online activiteiten voor de branche biedt.”

BrauBeviale (28 tot en met 30 november)

Uitgerekend de beurs die alle facetten van de drankindustrie samenbrengt, werd het meest getroffen door de lockdowns. “Door verschillende omstandigheden hebben we vier jaar moeten wachten op de BrauBeviale. Ik kan niet wachten totdat deze beurs weer plaatsvindt!” 

De hele bedrijfsketen van drankenproductie is vertegenwoordigd: van grondstoffen, via productietechniek, verpakkingstechniek, logistiek tot en met de marketing. Je vindt er ingrediënten voor bier, wijn en frisdrank, maar ook gespecialiseerde membranen voor filtratie, tapkoelapparatuur, machines om kratten te spoelen, slimme logistieke oplossingen, innovatieve fusten en hippe etiketten. “Dat maakt deze beurs zo leuk, en ik verwacht weer veel Nederlanders. Want we hebben veel sterke ondernemers in deze sector.” 

Bovenaanzicht NürnbergMesse. Foto: NürnbergMesse

NürnbergMesse 2023

Stuur voor meer informatie over beurzen van de NürnbergMesse een mailtje aan info@beechbp.nl. Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV, de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland helpt graag verder.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Nürnberg Messe logo

De Nürnberg Messe is één van de 15 grootste beursbedrijven ter wereld. Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV is de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland.