6 Kantoren die je verder helpen bij zakendoen in Duitsland

Of je nu ervaring hebt met zakendoen in Duitsland, of je staat nog helemaal aan het begin van je zoektocht. Via dit netwerk kan je rekenen op onafhankelijk advies over het betreden van de Duitse markt, in welke fase je ook zit.
Zakendoen in Duitsland

Waar moet je beginnen als je als ondernemer de Duitse markt op wilt, of wie kan je verder helpen als je tegen lastige of onverwachte problemen aanloopt als eenmaal bent begonnen met zakendoen in Duitsland?

Het postennetwerk van de Nederlandse ambassade in Duitsland bestaat maar liefst uit 6 kantoren waar je als ondernemer terecht kunt. Het voordeel is dat achter het advies geen commercieel belang zit, de overheid is onafhankelijk. En het is vooral een laagdrempelig eerste aanspreekpunt in elke fase waar je als bedrijf in zit.

Het ambassadenetwerk is onderverdeeld op thema’s. Elke post heeft naast de regio waar het is gevestigd ook specialisaties in bepaalde topsectoren.

Ambassade in de hoofdstad Berlijn

De ambassade in Berlijn is een van de grootste vertegenwoordigingen van Nederland ter wereld en is onderverdeeld in de afdelingen economie en handelinnovatie of agrifood en tuinbouw.

Afdeling economie en handel

De economische afdeling van de ambassade werkt nauw samen met de specialisten op de handelsposten in Duitsland en behartigt de economische belangen van Nederland in Duitsland. De afdeling heeft ook eigen adviseurs voor de creatieve energie, en energie en e-mobility.

Telefoonnummer: +493020956460
E-mail: bln-ea@minbuza.nl
Twitter: @EconomieBerlijn

Afdeling innovatie

De Innovatieraad op de ambassade heeft als doel R&D-, innovatie- en technologiesamenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, kennisinstellingen en overheidsdiensten te verbeteren. De afdeling is onderdeel van het wereldwijde Innovatie Attaché Netwerk van het ministerie van Economische Zaken.

Telefoonnummer: +493020956219
E-mail: bln-ia@minbuza.nl
Twitter: @IABerlijn

Publicaties

Contact Innovatie Attaché Netwerk op het Consulaat-Generaal in München

Telefoonnummer: +49 39 2060 26724

Afdeling agrifood & tuinbouw

Het Landbouw Attaché Netwerk Berlijn behartigt in Duitsland en Zwitserland de belangen van de Nederlandse agrifood- en tuinbouwsector. De afdeling is onderdeel van het wereldwijde Landbouw Attaché Netwerk van het ministerie van Economische Zaken. Een handige website om ontwikkelingen in de Duitse agrosector te volgen is Agroberichten Duitsland.

Telefoonnummer: +493020956480
E-mail: bln-lnv@minbuza.nl
Twitter: @AgriBerlijn (NL) | @NLAgrar (D)

Afdeling infrastructuur en milieu

Deze afdeling behartigt de Nederlandse belangen bij de Duitse overheid, bedrijfsleven en NGO’s op het gebied van bereikbaarheid (spoor, weg, luchtvaart, binnenvaart, havens), water, ruimtelijke ordening en milieu. Er is extra aandacht voor het verbeteren van de achterlandverbindingen tussen de Nederlandse mainports en Duitsland.

Telefoonnummer: +493020956450
E-mail: bln-IenM@minbuza.nl
Twitter: @IenMBerlin

Consulaten in Düsseldorf en München

Direct onder de ambassade vallen het consulaat-generaal in Düsseldorf en München. Ook zij beschikken over eigen economische afdelingen.

Consulaat-generaal Düsseldorf

Ambtsgebied: Nedersaksen, Bremen, Noordrijn-Westfalen, Hessen, Rijnland-Palts en Saarland

Specialisatie: Chemie, dienstensector en logistiek

Het consulaat-generaal in Düsseldorf is onderverdeeld in de afdelingen Economie, Politiek en Grensoverschrijdende Samenwerking.

E-mail: dus-ea@minbuza.nl

Consulaat-generaal München

Ambtsgebied: Beieren en Baden-Württemberg

Specialisatie: Automotive, emobility en machinebouw

De economische afdeling van het Nederlands consulaat-generaal in München ondersteunt onder meer de belangen van Nederlandse bedrijven op de Zuid-Duitse markt.

Telefoonnummer: +4989206026710
E-mail: mun-ea@minbuza.nl
Twitter: @NLinMUC

Handelsposten (NBSO) in Hamburg, Frankfurt en Stuttgart

Het economische netwerk van de Nederlandse ambassade in Duitsland wordt compleet gemaakt met handelskantoren, de zogeheten Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) in Hamburg, Frankfurt en Stuttgart. Zij zijn puur op de ondersteuning van bedrijven gericht. Ze zijn gespecialiseerd in hun regio, maar hebben elk ook de focus op enkele topsectoren. Medewerkers gelden op deze thema’s als expert voor heel Duitsland.

NBSO Hamburg

Ambtsgebied: Bremen, Hamburg, Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein

Specialisatie: Maritieme Industrie vanwege de Hamburgse haven en Luchtvaart in verband met de grote productielocatie van Airbus bij de stad.

Telefoonnummer: +494037644458
E-mail: info@nbso-hamburg.de
Twitter: @NBSO_Hamburg

NBSO Stuttgart

Ambtsgebied: Baden-Württemberg

Specialisatie: Stuttgart heeft zich gespecialiseerd in de topsector Life Science & Health, niet in de laatste plaats vanwege de vele medtech-bedrijven in Baden-Württemberg. Onder deze term vallen de farmaceutische industrie, biotech en materialen tot diagnostiek, medische technologie en e-health.

Telefoonnummer: +4971187038550
E-mail: info@nbso-stuttgart.de
Twitter: @NBSOStuttgart

NBSO Frankfurt am Main

Ambtsgebied: Hessen, Rijnland-Palts, Saarland

Specialisatie: ICT en Elektronica en (Serious) Games

Telefoonnummer: +4969244333133
E-mail: info@nbso-frankfurt.de
Twitter: @NBSO_Frankfurt

Dit biedt het ambassadenetwerk aan

 • Ondernemers met concrete vragen over hun plannen kunnen de ambassade bellen. Medewerkers kunnen verder helpen met informatie over bijvoorbeeld:
  • Marktsectoren
  • Wet- en regelgeving
  • Ondernemersklimaat
 • Het ambassadenetwerk stelt markt- en sectorrapporten op. Hier worden ook rapporten van private partijen zoals banken verzameld en gedeeld.
 • Hulp bij het vinden van de juiste contacten in Duitsland
 • Introductie bij zakenpartners in Duitsland
 • Zakenpartnerscan aanvragen
 • Het ambassadenetwerk organiseert seminars en evenementen om bedrijven in contact te brengen met potentiële partners.
 • In bepaalde gevallen kunnen ondernemers zelf gebruikmaken van de faciliteiten van het ambassadenetwerk om activiteiten te organiseren.
 • Bij het ambassadenetwerk is informatie over het deelnemen aan handelsmissies, bijvoorbeeld de jaarlijkse handelsmissie met het Koningspaar.
 • Ook is er informatie over gezamenlijke beursinzendingen.
 • Veelgestelde vragen plus antwoorden over zakendoen in Duitsland
 • Veelgestelde vragen plus antwoorden in de rubrieken ‘algemeen en toerisme’, ‘cultuur’, ‘infrastructuur en milieu’, ‘land- en tuinbouw’, ‘onderwijs en studie’ en ‘paspoort en consulair’

Zakendoen in Duitsland

In het volgende artikel buigen we ons over welke tools er voor ondernemers in Nederland zelf beschikbaar zijn.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.