Liveblog – Deze plannen die uitlekken tijdens de formatie in Duitsland zijn belangrijk voor Nederland

De CDU/CSU en SPD gaan toch weer met elkaar in zee. In dit liveblog houden we bij welke plannen er vandaag uit het principeakkoord lekken.

Doorbraak in de formatieonderhandelingen. De CDU/CSU en SPD hebben na bijna een etmaal onderhandelen de intentie uitgesproken toch weer met elkaar te willen regeren. Gedurende de dag zullen plannen uit het principeakkoord naar buiten lekken. Dat houden we bij in dit liveblog.

De plannen die vandaag bekend worden staan nog niet in een coalitieakkoord. Er ligt nu alleen een principeakkoord en er komt op zondag 21 januari een ledencongres van de SPD waar leden hun goedkeuring moeten geven aan de partijtop of zij met dit raamwerk verder mogen onderhandelen.

Samenvatting

 • CDU/CSU en SPD eens over principeakkoord en adviseren met een raamwerk van 28 pagina’s de eigen partijen om toestemming te geven voor verdere onderhandelingen
 • Wachten is op ledencongres SPD zondag 21 januari, waar veel kritiek wordt verwacht
 • De eerste plannen zijn uitgelekt:
  • Komt er toch een bovengrens voor vluchtelingen? Het getal van een maximum van 180.000 tot 220.000 vluchtelingen per jaar wordt genoemd
  • Ook wordt familiehereniging ingeperkt: men wil de regels aanscherpen en maximaal 1.000 gevallen per maand behandelen
  • Merkel wil sneller investeren in aanleg breedbandinternet, en digitalisering basisonderwijs
  • Meer en snellere investering in opknappen infrastructuur
  • Afbouw Soli-toeslag (financiële hulp opbouw Oost-Duitsland) met 10 miljard euro tot 2021
  • Invoering basispensioen
  • Meer blauw op straat: 15.000 agenten
  • Drastisch inperken gebruik bestrijdingsmiddel glyfosaat

Hier na te lezen, de tekst van het hele principeakkoord [pdf]

Liveblog principeakkoord

Persconferentie:

‘Partijen zijn het op hoofdlijnen absoluut eens’

Derk Marseille op BNR Nieuwsradio:

‘Op hoofdlijnen zijn ze het nu absoluut eens’, zegt correspondent Derk Marseille. ‘Wat nog wel belangrijk is, is dat er bij alle partijen nog ledenvergaderingen zijn. Bij de SPD kan dat nog spannend worden. Beide partijen hebben bij de verkiezingen flink verloren. Vooral de SPD zei in het begin dat ze absoluut in de oppositie moesten. Na veel druk van de minister president zijn ze toch mee gaan doen. Dat was voor de politieke top voldoende, maar je hebt ook nog leden waarmee je rekening moet houden.’

Volgens Marseille, correspondent in Duitsland, liep het vannacht nog spaak vanwege een geldkwestie. ‘Er is 100 miljard euro aan wensen en maar 45 miljard euro om uit te geven’, zegt correspondent Derk Marseille. Toch zijn er ook onderwerpen waar we ervan uit kunnen gaan dat ze het eens zijn geworden. ‘Er komen bijvoorbeeld geen dieselverboden in binnensteden. Dat is interessant voor onze transportsector.’

Naast geld is migratie een van de heikele onderwerpen van ‘het pokerspel op hoog niveau’, zegt Marseille. Hetzelfde geldt voor het al dan niet verhogen van de inkomstenbelasting op mensen met een hoog salaris.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.