Hoe je als Nederlander vanuit Duitsland kunt stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen

Bij elke Tweede Kamerverkiezingen gaan er weer stemmen verloren van Nederlanders in het buitenland. Na veel kritiek op ingewikkelde procedures is het ditmaal eenvoudiger.
Tweede Kamerverkiezingen

Normaal gesproken word je als kiezer wel attent gemaakt op de Tweede Kamerverkiezingen (17 maart 2021) door allerlei politici die hun campagne beginnen. Voor Nederlanders in Duitsland (en andere buitenlanden) kan het dan al te laat zijn omdat je eerst geregistreerd moet staan. Tegenwoordig zijn de procedures een stuk eenvoudiger geworden. Als kleine service voor onze landgenoten in het buitenland, delen we hier de manier waarop je je kunt registreren.

Meedoen heeft zeker zin. Van de 13 miljoen stemgerechtigden voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, woonden 77.000 in het buitenland. Destijds brachten meer dan 10 miljoen kiezers hun stem uit, waardoor de kiesdeler uitkwam op ongeveer 70.000. De Nederlanders in het buitenland zijn dus samen goed voor ongeveer één zetel.

Registreren als kiezer voor Tweede Kamerverkiezingen vanuit het buitenland

De gemeente Den Haag is aangewezen om de stemmen van Nederlanders in het buitenland te verzamelen. Om mee te kunnen doen, moet je je registreren via deze website. Dat kan uiterlijk tot en met 3 februari 2021. Dit geldt voor mensen met de Nederlandse nationaliteit van 18 jaar en ouder, die niet meer in een Nederlandse gemeente staan ingeschreven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de overige opties op een rij gezet.

De procedure is vrij eenvoudig. Voor registratie moet je een online formulier invullen. Dit moet geprint en ondertekend worden. Dan gescand (of een foto met je telefoon) om het vervolgens te kunnen uploaden. Ook een kopietje van je identiteitsbewijs moet je bijvoegen. Het ondertekende formulier en kopie van je ID-bewijs, kan ook per post worden opgestuurd. Alle informatie hiervoor staat op deze website. Je bent dan geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen en de verkiezingen voor het Europees parlement.

Belangen van Nederlanders in het buitenland

Voorafgaand aan de verkiezingen in 2017, spraken we met Eelco Keij die opkomt voor de belangen van Nederlanders in het buitenland. Zijn campagne was uiteindelijk niet voldoende voor een zetel in de Tweede Kamer. Maar het was voor hem wel het moment om de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) op te richten. Hier zijn mensen van allerlei politieke kleuren bij betrokken.

Deze kandidaat-Kamerleden boren nieuwe markt aan: Nederlanders in het buitenland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.