Corona updates #19: Deze regels gelden in Duitsland, nu Nederland risicogebied is

++ Laatste update: Vrijdag 30 oktober 08.01 uur ++ Nu het aantal coronabesmettingen snel toeneemt, is Nederland risicogebied volgens de Duitse autoriteiten. Waar moet je op letten wanneer je naar Duitsland wil reizen? En welke uitzonderingen gelden er? Bekijk het overzicht.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland, ook nu Nederland risicogebied is vanuit Duitsland gezien. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 44

Vrijdag 30 oktober 08.01 uur

Donderdag 29 oktober 07.53 uur

 • Duitsland gaat dus per 2 november een maand lang in een ‘lockdown light‘ (tot en met 30 november). We deelden gisteren via Twitter al de meeste details. Hierbij nogmaals een overzicht van de maatregelen die gericht zijn op contactbeperkingen. “Halveer je contactmomenten met 50-75%.”
  • Cultuur, sport, toerisme en vrije tijd. Zo’n beetje alles rond dit thema moet een maand lang dicht. Dit geldt dus voor:
  • Horeca. Alleen eten afhalen of laten bezorgen is nog mogelijk.
  • Hotels sluiten voor toeristen, dus geen binnenlandse reisjes of uitjes meer
  • Amateursport en sportscholen (geen publiek meer bij de voetbalwedstrijden in de Bundesliga) gaan vanaf maandag dicht
  • Theaters, musea en bioscopen en andere culturele instellingen sluiten
  • Geen feestjes en events meer: maximaal 10 mensen uit 2 huishoudens mogen elkaar ontmoeten. Controles hierop worden verscherpt
  • Verschil met dit voorjaar: scholen, kinderopvang en kappers blijven open
  • Ook de detailhandel blijft open, er wordt gelet op dat klanten niet te dicht bij elkaar staan
  • Sneltests voor ziekenhuizen. verpleeghuizen en andere instellingen om te voorkomen dat hier mensen geïsoleerd worden, zoals dit voorjaar
 • Doel is om de huidige golf te doorbreken. Duitsland wil terug naar maximaal 4.000 nieuwe besmettingen per dag. Donderdag zijn dat er meer dan 16.000
 • De hoop werd ook uitgesproken dat met de november-lockdown een enigszins normale decembermaand met familiebezoek rond de feestdagen mogelijk is.
 • De Duitse regering werkt aan nieuwe financiële hulp voor ondernemers die door deze maatregelen hun inkomsten zien verdwijnen
 • Ook in het noord-oosten van Duitsland neemt het aantal besmettingen toe:

 

Woensdag 28 oktober 07.44 uur

Dinsdag 27 oktober 07.54 uur

 • ‘Elke dag telt’, aldus Merkel. De bondskanselier heeft een overleg met de deelstaten naar voren gehaald vanwege het groeiende aantal besmettingen. Komende woensdag wordt besproken of er een ‘lockdown light’ komt.
 • Wat ligt er op tafel? Er wordt gesproken over het sluiten van de horeca en het verbieden van events. Scholen en kinderopvang blijven dan wel open.
 • De coronahotspots in Duitsland:

Maandag 26 oktober 08.10 uur

Nederland risicogebied, welke regels gelden er?

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt.

Officieel blijven de grenzen open, dus transport van goederen kan gewoon doorgaan. Maar de autoriteiten waarschuwen mensen om voorzichtig zijn. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden. Hieronder vallen toeristische reizen en bezoekjes aan winkels en horecagelegenheden.

De algemene regel is: wie vanuit Nederland naar Duitsland wil, moet 14 dagen in zelfquarantaine. Ook moet je je bij aankomst direct melden bij het lokale Gesundheitsamt (vergelijkbaar met de GGD) om te melden dat je uit een risicogebied bent gekomen. Wie de quarantaineregels overtreedt, kan boetes krijgen die oplopen tot en met 25.000 euro.

Let op: de uitvoering en interpretatie van de regels kan per deelstaat verschillen. Zo heeft Noord-Nederland vooral te maken met de coronaregels van Nedersaksen, zuidelijker gelden de coronaregels van Noordrijn-Westfalen. Deze regels kunnen wekelijks worden aangepast, dus houd de Duitse websites goed in de gaten.

Uitzonderingen

Voor wie geen coronasymptomen heeft, en een negatieve coronatest kan laten zien van maximaal 48 uur oud, wordt een uitzondering gemaakt. Een andere optie is het doen van een coronatest in Duitsland, en een huisquarantaine in afwachting van de uitslag.

Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor mensen die geen symptomen hebben en minder dan 48 uur in het buitenland zijn geweest of de grens oversteken om een ‘urgente of gezondheids-gerelateerde reden’, of om ‘wettelijk bindende afspraken na te komen’.

De situatie van grenspendelaars

Ook grenspendelaars die van Duitsland naar Nederland pendelen, vallen meestal niet onder de quarantaineplicht. Zeker wanneer ze minder dan 48 uur in Nederland verblijven. Voor mensen die in Nederland wonen en in Duitsland werken, gelden andere regels. Zij moeten contact opnemen met het Gesundheitsamt in de Landkreis waar zij werken om af te stemmen of zij nog steeds naar hun werk kunnen komen en of zij als grenspendelaar documenten nodig hebben om de grens over te kunnen steken.

Deze informatie is gebaseerd op de coronavoorschriften in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en besproken met het regio’s waar het aantal besmettingen oploopt. Doorreizen naar andere deelstaten is toegestaan, maar per deelstaat kunnen de regels verschillen. Over het algemeen zullen ze lijken op de regels die hier boven staan beschreven, maar kunnen ze op details afwijken. Informeer dus altijd goed bij de plek van bestemming welke regels gelden.

Noordrijn-Westfalen versoepelt meldplichtmeldt de Euregio

Sinds woensdag 7 oktober geldt in Noordrijn-Westfalen een nieuwe ‘Corona-Einreiseverordnung’, geldig tot en met 31 oktober. Voor iedereen, die vanuit een risicogebied naar Noordrijn-Westfalen reist geldt, dat men 14 dagen in quarantaine moet, tenzij:

 • men een actuele (niet ouder dan 48 uur) negatieve corona-test kan laten zien, of op directe doorreis is zonder overnachting in Noordrijn-Westfalen
 • Op deze quarantaineplicht zijn drie uitzonderingen:
  1. Wanneer noodzakelijk voor je beroep of studie, mag je maximaal 5 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  2. Voor bijzondere sociale of familiaire redenen (bezoek aan familieleden in de eerste of tweede graad of levenspartner, zorgrecht, begrafenis etc.), mag je maximaal 3 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  3. Voor zogenaamd ‘klein grensverkeer’ is de meldplicht vervallen, dat zijn bezoeken aan Noordrijn-Westfalen van maximaal 24 uur.
 • Bij symptomen, die op een besmetting met het Corona-virus zouden kunnen duiden, gelden deze uitzonderingen uiteraard niet

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Nederland risicogebied: websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.