Berlijn, München of Frankfurt? Dit onderzoek over fintech in Duitsland helpt je verder

Wat moet je weten over fintech in Duitsland? Een nieuw onderzoek laat zien dat er genoeg mogelijkheden zijn. Maar waar moet je beginnen?
Fintech in Duitsland

Kansen zijn er genoeg voor Nederlandse fintechs op de Duitse markt. Juist door hun digitale voorsprong wordt er positief naar de Nederlanders gekeken. Wel is het belangrijk om vertrouwen op te bouwen en goed te kijken met welk product je waar in Duitsland het beste kunt beginnen.

In een onlangs verschenen rapport in opdracht van de RVO en het NBSO Frankfurt wordt terug- en vooruitgekeken naar welke kansen er voor Nederlandse fintechs liggen op de Duitse markt. 

Belangrijk: in het rapport is een checklist opgenomen die jou als bedrijf meteen informeert of je er klaar voor bent. Daarnaast kun je ook geheel gratis contact opnemen met de NBSO Frankfurt als je meer vragen hebt, of introducties kunt gebruiken. Zij hebben toegang tot de juiste Duitse spelers. Bovendien staan er na de zomer enkele handelsmissies naar fintech-hubs op stapel waarbij je kunt aansluiten.

6 Vragen aan Chief Representative van de NBSO Frankfurt. Amélie Speckenbach:

Doe de checklist om te ontdekken of je klaar bent voor de Duitse markt

Hoe is het rapport tot stand gekomen?

We merkten dat Nederlandse fintechs de Duitse markt vaak onoverzichtelijk vinden. Deze studie zou moeten helpen om een overzicht te krijgen van de Duitse markt en om keuzes te maken. Bijvoorbeeld: in welke regio heb ik met mijn product of dienst de grootste kans om binnen te komen. Wij kunnen dan met ons netwerk heel gericht ondersteuning bieden.

Wat zijn de belangrijkste bevindingen?

Dat het in zaken fintech niet alleen om Berlijn of Frankfurt draait, maar dat bijvoorbeeld ook Keulen of Hamburg een optie kunnen zijn. De marktomvang, een fintech-vriendelijk ecosysteem en het topniveau van Nederlandse fintechs zijn goede voorwaarden voor een start in Duitsland. 

Duitsland loopt in de bankensector achter met digitalisering. Vraag en aanbod hangen hier samen. Duitse consumenten zijn nog vaak conservatiever in zaken banking en cash speelt nog steeds een grote rol. Dit is vooral belangrijk voor fintechs op het gebied van B2C.

Hoe weet ik of ik klaar ben voor de Duitse markt?

Om te bepalen of je klaar bent voor de Duitse markt hebben de auteurs in de studie een Compatibility Checklist opgenomen. Als je voldoet aan de vereisten die daarin zijn opgenomen, dan heeft het pas zin om vervolgstappen te ondernemen. Anders moet je eerst tijd in advies of je productontwikkeling stoppen. Vergeet niet dat ook Duitsland super gereguleerd is en dat bankvergunningen, zeker sinds het Wirecard-dossier, echt onder een vergrootglas liggen. Fintechs moeten zich hiertegen wapenen. 

Doe je huiswerk: dat voorkomt onnodige reputatieschade en ergernis

Hoe kom je binnen?

Het juiste aanspreekpunt vinden is extreem belangrijk. Begin niet bij de CEO. Focus je op mensen die voor de technische ontwikkeling of innovatie verantwoordelijk zijn. Wij kunnen helpen bij het contact leggen met het juiste aanspreekpunt. In het algemeen: zorg gewoon dat je sparringpartners hebt met kennis van zaken. Ook de auteurs van dit rapport zijn graag bereid tot nadere toelichting. Nederlandse ondernemers gaan graag snel van start en ondernemen actie, maar doe alsjeblieft eerst je huiswerk. Het voorkomt onnodige reputatieschade en ergernis.

Vind je dat er meer kansen liggen?

Er is al een aantal Nederlandse fintechs in Duitsland actief, maar gemeten naar de omvang en de groei van de markt, zouden het er zeker meer kunnen zijn. Dit rapport laat zien dat Duitsland geen black-box is. Ja, je moet tijd hebben om te investeren in relaties, maar de concrete kansen liggen er. We hebben een positief imago. Dus laat jezelf zien en bouw zo vertrouwen op.

Hoe nu verder?

In het najaar wil ik vanuit de NBSO Frankfurt een reis organiseren voor fintechs waarin we hubs en events bezoeken. Op die manier kun je als collectief impact hebben, terwijl je onderweg best practices uitwisselt. Met dit rapport ligt er een gedegen basis waarmee je goed voor dag komt wat betreft je marktkennis. Het is dan aan de ondernemer om zijn of haar eigen verhaal geschikt te maken voor de Duitse markt. En het is natuurlijk altijd mogelijk om hierover met ons verder te praten.

Contact met NBSO Frankfurt over fintech in Duitsland

Welke vraag over fintech in Duitsland wil jij voorleggen aan Amélie Speckenbach? Ook andere vragen zijn welkom. De NBSO Frankfurt heeft uitgebreide regiokennis van de deelstaat Hessen en is bovendien gespecialiseerd in de sectoren, edtech en logistiek.

Neem contact op via e-mail of Linkedin.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
NBSO Frankfurt

NBSO Frankfurt maakt onder deel uit van het wereldwijde netwerk van de Netherlands Business Support Offices. Dit zijn handelskantoren van de Nederlandse overheid in het buitenland. Een NBSO helpt bij het vinden van vertegenwoordigers, samenwerkingspartners, marktinformatie en informatie over lokale wet- en regelgeving.