InnoNation: Sneller innoveren met Duitse Reallabore en Nederlandse Smart Industry Fieldlabs 

Tijdens het InnoNation Festival blijkt dat de innovatiekracht van Duitsland vaart verliest. Werken Nederlandse Smart Industry Fieldlabs ook in Duitsland?
InnoNation

De bond voor de Duitse industrie BDI slaat alarm: de innovatiekracht van Duitsland verliest aan vaart. Om hier aandacht voor te vragen organiseerde de vereniging het InnoNation Festival in Berlijn, waar ook inspiratie wordt gehaald uit Nederland. Hoe kan je innovatie versnellen met de Smart Industry Fieldlabs?

De branchevereniging voor de industrie BDI vierde dit jaar voor het eerst het InnoNation Festival in Berlijn. ‘InnoNation’ is een term dat de BDI heeft bedacht om Duitsland meer als innovatieland neer te zetten. “Omdat we nauwelijks kunnen rekenen op onze eigen grondstoffen en niet opkunnen tegen lage arbeidskosten uit andere landen, blijft de belangrijkste hefboom in de globale concurrentiestrijd: innovatie”. 

Tijdens het InnoNation Festival op 3 mei in Berlijn werd daarom samen met consultantbureau Roland Berger de Innovationsindikator 2023 gepresenteerd. Het rapport dat onder meer de innovatiekracht van 35 landen vergelijkt, toont aan dat dit in Duitsland stagneert. Dit is ook de reden waarom tijdens het festival wordt gekeken naar innovatiemodellen, zoals Reallabore in Duitsland. Maar ook welke ervaring Nederland heeft opgedaan met 51 Smart Industry Fieldlabs.

Duitsland moet een innovatieland blijven en de innovatiekracht zelfs snel vergroten, stelt de BDI. “Innovatie is geen kwestie van willen, maar van overleven.” Het vermogen om te innoveren is de belangrijkste motor van groei, werkgelegenheid en sociale welvaart. “Als we met succes innovatieve producten op de wereldmarkt kunnen brengen, is dat een sterk onderscheidende factor ten opzichte van andere landen.” 

Innovatiestrategie met Smart Industry Fieldlabs inspiratie voor industrie

Duitsland heeft voor dit versnellingsproces dus Reallabore in het leven geroepen. Een innovatiemodel om te experimenteren met nieuwe technologieën en innovaties die nog niet wettelijk zijn toegestaan.

Business Development Manager Sjoerd Keijser van de Nederlandse branchevereniging FME vertelt hoe dit systeem zo snel heeft kunnen groeien en hoe het werkt. “Het initiatief komt van bedrijven en startups, het is echt een bottom-up beweging.”

Onder leiding van moderator Jan-Martin Wiarda wordt de vraag gesteld of Duitsland eigen innovatie niet te veel in de weg zit met regulering en of dit in Nederland anders gaat. “Wij beginnen gewoon, het Fieldlab is er juist voor om de problemen oplossingen te ontdekken”, zegt Keijser. 

Konstantin Kolloge is Leiter der Geschäftsstelle Reallabore bij de BMWK en zegt weleens met een ietwat jaloerse blik naar Nederland te kijken. “Daarom hebben we ook veel onderling contact hierover. Met de Reallabore creëren we een speciale ruimte waar experimenten mogelijk zijn.”

Jan-Eric Putze​ heeft als CEO van dronespecialist Droniq ervaring met een Reallabor. “We kunnen alles op papier schrijven, bijvoorbeeld een ‘Actieplan Drones 2030’. Maar als we er niets mee doen, dan blijft het papier. Reallabore zijn ervoor om te laten zien dat iets werkt. De vraag is wel: wat gebeurt er daarna? Dat hebben we nog niet opgelost.”

Simone Ebel-Schmidt vraagt als Politische Sekretärin in de IG Metall Vorstand aandacht voor de impact die transities op werknemers hebben. “Onderschat niet het belang dat je mensen meeneemt in deze transities.” 

Sjoerd Keijser van FME vertelt dat bij Nederlandse fieldlabs hier sinds enkele jaren veel aandacht voor is. “Digital Skills zijn van groot belang, zonder het menselijke aspect vinden transities überhaupt niet plaats.” Daarnaast is er al nauwe overleg tussen het Duitse en Nederlandse model. “Vanuit het Duits-Nederlandse Innovatiepact zoeken we naar concrete samenwerking. Zo zijn er al twee Duits-Nederlandse Fieldlabs opgezet.”

Bovendien is op de Hannover Messe aangekondigd dat de Smart Industry Fieldlabs en LNI Labs Network 4.0 nauwe gaan samenwerken op het vlak van Manufacturing-X, de toekomstvisie op de industrie. “Duitse en Nederlandse experts kijken samen hoe de industrie digitaler kan worden ingericht.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.