Miljoeneninvestering geeft grensoverschrijdende hightechregio’s Twente en Münsterland een boost

Het Nederlandse Rijk steekt 30 miljoen euro in de elektrificatie van de spoorlijn die hightechregio's Twente en Münsterland beter verbindt.
Twente en Münsterland

Twente en Münsterland worden beter met elkaar verbonden. Een directe spoorverbinding tussen Zwolle en Münster, via Twente, is een stuk dichterbij gekomen. Maandag maakte het kabinet bekend 30 miljoen euro vrij te maken om het stuk spoor tussen Enschede en Gronau te elektrificeren.

Nu rijden er dieseltreinen, maar in 2028 worden die in Duitsland uit de dienstregeling gehaald. Dankzij de toezegging van het Rijk van tientallen miljoenen euro’s voor de treinverbinding Zwolle-Twente-Münster kan deze spoorverbinding naar Duitsland blijven voortbestaan. Met de elektrificatie vervalt bovendien de overstap in Enschede en zijn langere trajecten zoals Zwolle-Münster mogelijk.

Essentiële investering voor verbinding hightechregio’s Twente en Münsterland

“Essentieel voor de verdere ontwikkeling van de aangrenzende hightechregio’s” vindt Hans Brouwers, HTSM-makelaar van de regionale ontwikkelingsmaatschappij OostNL. In het kader van het GO4EXPORT-programma werkt Brouwers sinds enkele jaren samen met onder andere de regio Münsterland. “Als je wil dat in de grensoverschrijdende samenwerking hoogwaardige technologie centraal staat, dan past deze duurzame mobiliteit die schoon, snel en comfortabel is daarbij.”

Brouwers dacht bij het horen van het bericht ook: “Eindelijk. Dit is wat we nodig hebben. De noodzakelijke overstap die je nu moet maken tussen Zwolle en Enschede op weg naar Münster is niet meer van deze tijd.”

De lobby voor de treinverbinding werd gevoerd door onder meer Twente Board, Provincie Overijssel, Euregio en Regio Zwolle.

Wie gaan hier baat bij hebben?

Ik denk in eerste instantie aan werknemers die dagelijks de grens over moeten. Daarnaast aan de studenten aan de Saxion Hogeschool, TU Twente of de Universiteit in Münster. Zij zijn met hun aanwezigheid in de regio zo belangrijk om de technologische ontwikkelingen vorm te geven.”

Welke projecten krijgen hierdoor een boost?

Dat zijn er een hoop, maar ik kan er enkele uitlichten. Ten eerste natuurlijk de batterijtechnologie-samenwerking. Net over de grens in Münster wordt keihard gewerkt aan het onderzoekscentrum dat een belangrijke speerpunt is voor de Duitse regering. En als onderdeel van de energietransitie zie je ook nieuwe projecten ontstaan rond waterstof.

Verder werken veel Nederlandse MedTech-bedrijven uitstekend samen net over de grens. Met betrekking tot hardware zou ik ook graag een nieuw op te zetten Duits-Nederlands fieldlabs rond Robotics willen noemen. Tenslotte de Industrie 4.0 projecten ondersteund door Interreg. De digitale industrie is een thema waar we nauw samenwerken bijvoorbeeld met de IHK Noord-Westfalen met wie we ook al jaren samen de Digital Summit Euregio organiseren.

Deutsch-Niederländischer Wirtschaftsdialog

Dus jij springt in de trein voor het volgende event?

Zeker. Al duurt het natuurlijk nog een tijdje voordat de werkzaamheden zijn afgerond. Het eerste aankomende event waaraan ik denk is de Deutsch-Niederländischer Wirtschaftsdialog op 8 december in Münster over de energietransitie. Een zeer gevarieerd inhoudelijk programma met bedrijven als Urenco, Westfalen AG en Twence.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.