Münster wordt Europese topregio in batterijtechnologie en wil Nederland betrekken

Münster heeft de ambitie om binnen enkele jaren de Europese topregio voor batterijtechnologie te worden. Om die ontwikkeling te versnellen is inbreng uit Oost-Nederland gevraagd.
Batterijtechnologie

Münster heeft de ambitie om de topregio van Europa te worden in batterijtechnologie. Onder leiding van de Fraunhofer-instelling Forschungsfertigung Batteriezelle (FFB) wordt hier met partners als RWTH Aachen University, de universiteit van Münster en Forschungszentrum Jülich gewerkt aan de opening van een productiefabriek van 20.000 m2 voor batterijcellen. Deze megafabriek op een uur rijden van Enschede, moet al in 2025 in productie gaan. 

Voldoende reden dus voor de ontwikkelingsmaatschappij van Overijssel en Gelderland Oost NL en Twente Board om Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen mee te nemen naar het Münsterland. Delegatieleider Hans Brouwers van Oost NL volgt de ambitie van de Duitsers al enkele jaren. “Deze kans mogen we niet laten liggen. Münster reikt ons letterlijk de hand en vraagt of we ons bij hun team willen aansluiten.” 

Het is vanaf het begin al de bedoeling om Oost-Nederland te betrekken bij de ontwikkelingen in Münster, zegt Brouwers. “Ze zijn niet vergeten dat Universiteit Twente en hightechbedrijven uit Oost-Nederland onder aanvoering van Oost NL destijds met verstrekken van meerdere Letters of Intends de aanvraag van Münster om de fabriek in Munster gevestigd te krijgen hebben ondersteund.” 

Oost NL en Twente Board investeren al langere tijd in de relatie met ‘Nachbar’ Münsterland onder andere  op het gebied van energie , digitalisering, smart industrie.  Om die reden tekenden Oost NL, Twente Board en IHK Nord Westfalen in 2021 al een intentieverklaring om nauwer samen te werken. De batterijfabriek kan hiervoor een concrete invulling zijn, zegt Brouwers. “Nederlandse ondernemers zijn daarom uitgenodigd om de ontwikkelingen in Münster te bezoeken.”

Delegatie van Oost NL en Twente Board bij de IHK Nord Westfalen in Münster. Foto: Tothem

“De ontwikkeling in de batterijtechnologie is een enorme opgave”, zegt Victor Jan Leurs, directeur van Twente Board. “Wanneer we daarin nauw samenwerken met kennisinstellingen uit Duitsland en Nederland kunnen we relatief sneller met kwalitatief goede resultaten komen dan wanneer iedereen zelf het wiel gaat uitvinden. Reden voor ons als Twente Board om na te denken en stappen te ondernemen in de ontwikkeling van een grensoverschrijdend energie cluster, waarin we de mogelijkheden onderzoeken voor intensieve vormen van grensoverschrijdende samenwerking tussen kennisinstellingen én bedrijfsleven over deze en andere vormen van energie, zoals ook bijvoorbeeld waterstof en biogas.”

Kickstart voor Europese batterijproductie op een uur rijden van Enschede

De noodzaak dat Europa een flinke inhaalslag te maken heeft in batterijtechnologie, wordt gevoeld door de Nederlandse bedrijven in de delegatie, zo ook bij Tom aan de Stegge van Eaton Industries in Nederland die onderdeel uitmaakt van de delegatie. “We zijn blij dat de batterij-industrie nu ook in Europa een kickstart krijgt. En dan gebeurt het ook nog eens bij ons ‘in de achtertuin’.” 

Aan de Stegge vindt het belangrijk dat Europa meer op eigen benen komt te staan. “Dat is hard nodig, want we zijn in de batterijtechnologie nog veel te afhankelijk van China. We hebben de afgelopen jaren kunnen zien dat we veel te kwetsbaar zijn.” Europa moet wat hem betreft niet aarzelen om hierin te investeren. “Dit gaat om producten die we nodig hebben voor de transitie voor de toekomst. Het is belangrijk om hierbij aan te haken.”  

Foto: Tothem

Batterijtechnologie: Münster rekent op inbreng uit Nederland

Iemand die de ontwikkelingen van de batterijfabriek in Münster goed kan inschatten, is professor Nanomaterials for Energy Conversion and Storage Mark Huijben van de Universiteit van Twente. Hij is één van de auteurs van het nationale Actieplan Batterij dat deze kwestie in Nederland moet aanjagen. “Fantastisch dat nu zoveel bedrijven mee zijn naar Münster om te zien wat hier gebeurt. Het is de hoogste tijd dat we ook in Nederland in actie komen.” 

Huijben werkt daarom al nauw samen met prof. dr. Martin Winter, directeur van het batterij-onderzoekscentrum MEET (Münster Electrochemical Energy Technology) dat een bepalende rol speelt in de ontwikkeling van de batterijfabriek. Hij heeft bij zijn presentatie een elektriciteitscircuit getekend dat via Münster en Enschede loopt. “Het circuit is nog niet gesloten. Om het energienetwerk hier te versterken, rekenen we ook op de inbreng vanuit Nederland.”

Die kansen staan centraal wanneer de delegatie onderzoekscentrum MEET en de FFB Workspace als voorloper op de FFB Batterijfabriek worden bezocht. Ook Nederlandse bedrijven kunnen hier meedoen in experimenten of onderzoeken laten rond batterijtechnologie uitvoeren. 

Peter Gattinger van Demcon is onder de indruk van de dynamiek die in Münster ontstaat. “Besef wel dat ze over een jaar al hun prefab-fase openen. We hebben zowel in Duitsland als Nederland hele interessante bedrijven die deze ontwikkeling kunnen versnellen.” Het bezoek is wat hem betreft een goed begin om elkaar beter te leren kennen. “Wij hebben interesse in het opzetten van kleinschalige projecten met andere bedrijven en kennisinstellingen.”

Foto: Tothem

Het Hengelose Super B Lithium Power BV maakt batterijen op basis van de lithium-ijzerfosfaat technologie en is daarmee vooral bekend uit de motorsport, campers en de maritieme wereld. CEO Dennis de Zeeuw is na het bezoek overtuigd van de noodzaak van meer samenwerking. “We moeten wel om minder afhankelijk te worden van China.” Hij wil graag samen met de onderzoekers in Münster aan de slag om eigen batterijcellen te ontwikkelen. “Het is fijn om dat samen te doen, want de testequipment in je eentje aan te schaffen is veel te duur. Daarnaast heb je ook de mensen nodig die er verstand van hebben.”

Recycling van batterijen wordt belangrijk thema

Voor Ronnie Kroekenstoel van Van Raam Reha Bikes is de recycling van batterijen een belangrijk vraagstuk. “Goed dat hier in Münster onderzoek naar wordt gedaan.” De fabrikant uit Varsseveld is sterk bezig met circulariteit van hun aangepaste fietsen. “Een fiets heeft een levensduur van 12 jaar, een accu slechts 5 jaar. Dus dat is een mismatch.” 

Met het onderzoek in de regio hoopt hij meer over batterijen te leren. “Ons belang is dat we veilige, duurzame en betaalbare producten leveren. Als we hiervoor betrouwbare partners in de regio kunnen vinden, dan is dat ons veel waard. Zeker nu de internationale leverketens kwetsbaar zijn gebleken.” 

Ook Twan Vooijs ziet mogelijkheden. Hij ontwikkelt met Charged een thuisbatterij en hoopt met Münster onderzoek te kunnen doen om de prestatie van de batterij te verbeteren. “Je moet veel scenario’s van laden en ontladen onderzoeken om te ontdekken wat de beste gebruikswijze is. Dat komt de levensduur ten goede.” Vooijs gelooft sterk in Made in Europe. “Dat is onze persoonlijke overtuiging. We moeten onafhankelijker worden om als samenleving meer robuust te kunnen zijn. Daarom is het goed om te investeren in kennis in Duitsland en Nederland.” 

Voor delegatieleider Hans Brouwers van Oost NL is dit Nederlandse bezoek aan Münster de opmaat naar meer samenwerking. “Dit is een goed vervolg op eerdere activiteiten om de banden tussen Münsterland en Twente en Oost-Nederland aan te halen op het gebied van handel en innovatie.” Tevreden is hij pas als dit bezoek het juiste vervolg krijgt. “We kunnen elkaar versterken en moeten nu in actie komen.” 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.