Waarom Beieren hét voorbeeld is voor groene en digitale industrie

Nederlandse handelsmissie naar Beieren staat in het teken van groene en digitale industrie
Beieren

Duitsland staat aan de vooravond van een groene energietransitie en digitaliseringsslag in de industrie. De deelstaat Beieren wil hierin een leidende rol spelen. De huidige Duitse regering besloot begin dit jaar dat hernieuwbare energiebronnen leidend zouden worden met flinke investeringen in wind op zee, zonne-energie, biobrandstoffen en groene waterstof. Om dit in goede banen te leiden, moet de digitale infrastructuur fors uitgebreid.

Zowel in de energietransitie als in de digitalisering van de industrie loopt Beieren in Duitsland voorop. Met zijn motto ‘Laptop und Lederhosen’ worden traditie en technologische innovatie gecombineerd. Beieren is veel meer dan alleen het Oktoberfest. Tijd voor Nederlandse ondernemers om dit te ontdekken.

Want in feite ontstaat in de Duitse industrie een geheel nieuw ecosysteem met eindgebruikers, toeleveranciers, softwarebedrijven, operators en netwerkbedrijven. Niet automatisch zijn alle oplossingen in Duitsland voorhanden en wordt mogelijk gekeken naar betrouwbare partners in de omringende landen zoals Nederland.

Met zijn plannen van in totaal 200 miljard euro heeft de Duitse regering aangekondigd fors te investeren. Zo komen veel energietransitie- en digitaliseringssubsidies beschikbaar. Vaak worden deze op het niveau van deelstaten toegekend, waarbij het van groot belang is om samen met de lokale bedrijven in te spelen op deze kansen. Bij digitalisering gaat het in Beieren alleen al om 6 miljard euro.

Nederlandse handelsmissie Beieren in het teken van groene en digitale industrie

De komende handelsmissie onder leiding van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemachers en Theo Henrar, zakelijk missieleider (voorzitter FME en Smart Industry) speelt op alle kansen in. Waarbij de focus ligt op Waterstof en Smart Industry. Beide onderwerpen krijgen een apart programma op maat.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) omschrijft de kansen in de Smart Industry als volgt:

“Beieren is een van de sterkste industriële deelstaten in Duitsland en heeft tot eind dit jaar maar liefst € 6 miljard voor digitalisering uitgetrokken. Nederland is vergeleken met Duitsland een voorloper op het gebied van systeemintegratie en het aanbieden van software voor de industrie. Daarom heeft Duitsland grote interesse in een duurzaam partnerschap met Nederland. Specifiek als het gaat om de manier waarop we de machinebouw van de toekomst samen met Duitsland willen ontwikkelen.”

Via de website van de RVO valt een uitgebreider document te downloaden met meer achtergrondinformatie

Aangeboden wordt 

 • gerichte matchmaking
 • een ‘round table’ over de toekomst van de machinebouw in Beieren
 • bezoeken van innovatieprojecten.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beschrijft de kansen bij Groene Waterstof als volgt:

“Beieren kent een combinatie van hoogwaardige industrie en een bijna ongekend sterk innovatief potentieel. De toekomstvisie van Beieren is dan ook waterstoftechnologie ‘Made in Bavaria’. Samen met Duitsland kent ons land productiedoelstellingen in GW-grootte. Dit stelt ons voor grote uitdagingen waar Beieren en Nederland samen het verschil kunnen maken bij  innovatieve oplossingen voor materiaalgebruik, component ontwerp, systeemintegratie, automatisering, fabricage en gebruik”

Aangeboden worden

 • marktkansen en ontwikkelingen 
 • Matchmaking
 • use-case presentaties
 • bezoeken aan innovatieve projecten en bedrijven

Via de website van de RVO valt een uitgebreider document te downloaden

Meer informatie en aanmelden

Deelname kost 475 euro en moet voor 20 mei 2022 wordt bevestigd. Daarbij zijn inclusief

 • Handelsdiner
 • Individuele, gerichte matchmaking met Duitse partijen
 • Lokale ondersteuning vanuit het consulaat-generaal in München
 • Lokaal vervoer

Reis- en verblijfkosten zijn voor kosten van de ondernemer.

Periode:

 • Maandag 11 juli 12:15 – 18:30
 • Dinsdag 12 juli 12:15 – 18:30

Via deze link ga je meteen naar de inschrijving

Contact

Voor vragen over deze missie neem contact op met:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.