NürnbergMesse trekt Nederlandse branche-experts vanwege de juiste niche

Neurenberg ligt niet om de hoek en toch trekt de NürnbergMesse jaarlijks duizenden Nederlandse standhouders en bezoekers. Vertegenwoordiger Jacqueline Poppe vertelt hoe dat komt en blikt vooruit op het bijzondere beursjaar 2022.

Neurenberg ligt niet om de hoek en toch trekt de NürnbergMesse jaarlijks duizenden Nederlandse standhouders en bezoekers. Vertegenwoordiger Jacqueline Poppe vertelt hoe dat komt en blikt vooruit op het bijzondere beursjaar 2022.

Het kan bijna niet, maar dit jaar staan de deuren van de NürnbergMesse nog wijder open dan voorheen. Vooral gevoelsmatig, natuurlijk. Maar de opluchting dat er weer een enigszins normaal beursseizoen plaatsvindt is groot.

Die vreugde is er helemaal bij Jacqueline Poppe die met haar bedrijf Beech Business Promotion B.V. de Nürnberg Messe al decennialang in Nederland en België vertegenwoordigt. “We zijn heel blij, het kan eindelijk weer. Iedereen is heel erg enthousiast, de positieve energie straalt ervan af. Dit hebben we enorm gemist!” 

Wat haar vooral opvalt is hoeveel hoger de kwaliteit van zakendoen is op een fysieke beurs. “Alles gaat gewoon makkelijker. Het ongedwongen kletsen. Je kunt een product echt zien en vaak even vasthouden en beoordelen.” Als voorbeeld noemt ze de veiligheidsbeurs Enforce Tac. “Hier draait het om producten en diensten voor rechtshandhaving. Het Nederlandse Ten Cate staat daar dan met speciale fabrics. Die wil je als bezoeker even kunnen voelen.”

Offline is het contact veel directer, merkt Poppe. “Je krijgt energie van elkaar. De drempel voor contactopname ontbreekt, gesprekken zijn natuurlijker, oplossingen van vraagstukken zijn to the point en direct bespreekbaar, kortom: je kunt elkaar écht verder helpen.” Het gaat makkelijker dan de online beurzen tijdens de pandemiejaren. “Bovendien tref je de mensen waar je zo lang mee hebt gebeld en gemaild nu in het echt.”

Beursjaar 2022

Het beursjaar 2022 is dus met veel elan begonnen, toch ziet Poppe het nog een beetje als overgangsjaar. “Veel beurzen hebben moeten schuiven met data, daarnaast is het nog niet altijd mogelijk om bijvoorbeeld vanuit Azië naar Duitsland te komen.” De beurzen zijn daarom iets compacter. “Maar de kwaliteit van de bezoekers is alleen maar hoger, hoor ik van standhouders. Van de beurzen die nu geweest zijn, boekt iedereen weer meteen voor volgend jaar.”

De beursorganisatie heeft de afgelopen jaren veel navraag gedaan bij bezoekers om de beurs te verbeteren. “Over het algemeen wordt naast de stands, het kaderprogramma erg gewaardeerd. Er is op het beursterrein nog meer te beleven, denk aan congressen, fora en buitenactiviteiten, die zeker in de zomermaanden plaatsvinden. Meer interactie is belangrijk.” 

De online ervaring die is opgedaan tijdens de pandemie, krijgt ook een grotere plek, verwacht Poppe. “We bieden nu online meer presentatiemogelijkheden, bijvoorbeeld met goede product- of bedrijfsvideo’s. Zo kunnen bezoekers zich digitaal ook beter voorbereiden.”

NürnbergMesse trekt jaarlijks duizenden Nederlanders

Neurenberg ligt niet vlakbij de Nederlandse grens. Dat er jaarlijks toch duizenden Nederlanders komen, is niet gek, stelt Poppe. “De NürnbergMesse is van oudsher heel servicegericht. Hier loopt de projectleider nog door de hallen om te vragen of alles goed gaat. Deze service wordt ook wereldwijd door de lokale vertegenwoordigers uitgedragen.”

Wat veel Nederlanders ook bevalt, is dat de NürnbergMesse vaak een specifieke focus heeft. “Hierdoor zijn echte niche-beurzen ontstaan, die het trefpunt voor de internationale branche vormen. Die kun je als branche-expert gewoon niet missen.” 

Daarnaast is Neurenberg dichterbij dan je zou denken, merkt Poppe die veel op en neer reist. “Met de trein ben je er in 6 uur, en dan kan je onderweg nog geconcentreerd werken ook.” Dat is bijna nog sneller dan met de auto: vanuit Utrecht is het iets meer dan 6 uur. “En vanaf Schiphol gaan er dagelijks vluchten die 1 uur en 10 minuten duren.”

Verder is Neurenberg qua overnachting en verblijf niet zo prijzig als andere grote beurssteden. “De horeca is hier erg gastvrij, het is een hele vriendelijke en gezellige stad.” Ook de goede logistiek rondom het complex voor de op- en afbouw speelt mee, zegt ze. “Dat is voor exposanten erg belangrijk.”

Poppe is al sinds 1999 de officiële vertegenwoordiger in Nederland voor de NürnbergMesse en is daardoor een bekende verschijning op de beurs. “We hebben korte lijntjes, ik kan snel dingen organiseren.” Het helpt ook om misverstanden te voorkomen of om ze weg te werken tussen Duitsers en Nederlanders. “Je weet hoe de ander denkt, dan kan je bepaalde dingen net op een andere manier brengen.” 

Het is een spel waar ze van geniet. “Het is hard werken en vaak erg hectisch. Maar je moet het samen doen.” En een tevreden exposant maakt alle inspanning helemaal goed. “Daar krijg ik positieve energie van. Daarom ben ik zo blij dat de LIVE beurzen weer terug zijn.”

Het beursjaar van Nürnberg Messe 2022

MedtecLIVE with T4M 2022 (3-5 mei)

De NürnbergMesse heeft de T4M in 2021 van de Messe Stuttgart overgenomen en organiseert de MedtecLIVE with T4M in de even jaren in Stuttgart en in de oneven jaren in Nürnberg . Dit jaar vind de internationale vakbeurs voor medische technologie dus in Stuttgart plaats; de organisatie blijft in handen van de NürnbergMesse. Dat komt goed uit, want er staat weer een groot Holland-Paviljoen met bedrijven via Brainport Industries, Oost NL, WTC Twente, BOM Brabant en LIOF, maar ook diverse exposanten uit Nederland die zich met een eigen stand presenteren.

SENSOR+TEST (10-12 mei)

De toonaangevende internationale vakbeurs voor sensor-, meet- en testtechniek trekt diverse Nederlandse specialisten naar Nürnberg.

EUROGUSS (8-10 juni)

De grootste vakbeurs voor de spuitgietindustrie waar ook Nederlandse bedrijven niet ontbreken.

FeuerTrutz (29-30 juni)

Op deze Europese vakbeurs draait het om preventieve brandbeveiliging. Zowel bouwkundig, systeemtechnisch als organisatorisch. 

FENSTERBAU FRONTALE (12-15 juli)

De wereld van raam-, deur- en façadebouw komt deze zomer naar Nürnberg. 

BIOFACH/VIVANESS (26-29 juli)

Normaalgesproken vindt de grootste beurs ter wereld voor gecertificeerd biologische voedingsmiddelen (BIOFACH) en natuurcosmetica (VIVANESS) in februari plaats. Maar door de pandemie is er voor één keer een zomereditie. De beurs die al sinds 1990 wordt gehouden, trekt vanouds honderden Nederlandse standhouders. Het is daarmee één van de internationale vakbeurzen met de grootste Nederlandse inbreng in Duitsland.

Marja Bastiaansen ziet de Biofach groeien. Foto: Dante Hubert/Duitslandnieuws

GaLaBau (14-17 september)

Als enige toonaangevende vakbeurs bestrijkt GaLaBau het hele spectrum van producten en diensten voor planning, aanleg en onderhoud van stedelijke, groene en openbare ruimten. De belangrijke rol die Nederland speelt op dit gebied, zie je in de top 1 deelname van Nederlandse exposanten!

Hydrogen Dialogue (21-22 september)

Tussen Duitsland en Nederland ontstaan steeds meer gezamenlijke projecten rond waterstof. Daarom is de Hydrogen Dialogue een interessante plek waar internationale bedrijven, politici en wetenschappers samenkomen en het Nederlandse bedrijfsleven haar specialisme op internationaal niveau kan presenteren.

FACHPACK/POWTECH (27-29 september)

De FACHPACK is een belangrijk uithangbord voor de gehele Europese verpakkingsindustrie: van grondstof t/m logistiek en marketing. Een compacte, driedaagse vakbeurs waar de gehele verpakkingsbranche elkaar ontmoet en nieuwe ideeën opdoet. Dit jaar vindt de beurs eenmalig simultaan plaats met de POWTECH 2022; de toonaangevende internationale vakbeurs voor poeder-, granulaat- en bulkgoedtechnologieën.

It-sa (25-27 oktober)

De it-sa is Europa’s grootste vakbeurs voor cybersecurity en een van de belangrijkste platforms voor oplossingen rond de thema’s cloudbeheer, mobiele en cyberbeveiliging en gegevens- en netwerkbeveiliging wereldwijd.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Nürnberg Messe logo

De Nürnberg Messe is één van de 15 grootste beursbedrijven ter wereld. Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV is de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland.