Waarom Beieren interesse heeft in innovatie uit Nederland

Nederlandse bedrijven geven deze week workshops rond de toekomst van mobiliteit in München. Edwin Bestebreurtje van het PIB-project E-Mobility Partners weet waarom er in Beieren interesse is voor de oplossingen uit Nederland.

De gemeenten Amsterdam en Utrecht hebben deze maand een pop-upruimte in het centrum van München. Het thema wisselt wekelijks, deze week staat mobiliteit centraal. En daarbij speelt in Beieren de privaatpublieke samenwerking PIB-project E-Mobility Partners een speciale rol.

Penvoerder van het PIB is Edwin Bestebreurtje van FIER Automotive uit Helmond, vertelt over de workshops die hij en partnerbedrijven zoals Elaad, Stint en Greenflux mogen geven.

Beieren Nederlandse oplossingen tonen

Wat betekent het dat je in München workshops mag geven rond e-mobility?

Het laat wel zien waar je als samenwerkende Nederlandse bedrijven in drie jaar tijd kunt komen. Naast dat we workshops mogen geven, is er een pop-up showroom, waar we onze producten kunnen laten zien aan een breed publiek. Bijvoorbeeld de oplaadpunten van Chargepoint uit Zevenaar en Greenflux uit Amsterdam en de ervaring van ElaadNL. Maar voorbijgangers kunnen ook een proefritje maken met de Stint.

Baerte de Brey van ElaadNL op bezoek in Beieren.

Wat wil je daarmee laten zien?

Dat de toekomst van emobility veel breder is dan enkel een e-auto of een e-bike en dat we met al die verschillende scenario’s in Nederland al ervaring en mooie producten hebben.

Wat bereik je met de workshops?

We mogen er 3 geven en daarbij laten we bewust niet alleen maar Nederlanders aan het woord. We hebben bijdragen van innovatieve bedrijven uit Beieren en we vragen deelnemers om hun oplossing te pitchen. Het moet interactief zijn, we willen van elkaar leren.

Waarom is dat zo belangrijk?

Het zou zonde zijn als in elke regio het wiel weer opnieuw wordt uitgevonden. Je hoort zo van elkaar waar je mee bezig bent. Dan kan je zeggen; wij zijn daar ook mee bezig maar willen al een stap verder. Op die manier worden we er allemaal beter van.

Duitse interesse in Nederland

Je komt wel in München, een van de centra van autoland Duitsland. Je zou bijna zeggen, wat kunnen Duitsers nog leren van Nederlanders?

Het is nooit eenrichtingsverkeer, we kunnen veel van elkaar leren. En met name in laadinfrastructuur hebben wij Nederlanders oplossingen die men in Duitsland nog niet heeft. Zo zijn we erg ver in het makkelijker maken van betalen en roaming bij het opladen van e-auto’s. Aan de andere kant hebben Duitsers weer erg mooie innovaties rond duurzame stroom. Bovendien komen we zo in contact met grote Duitse techbedrijven.

Bij het bezoek aan Beieren in 2017 vertelde Martin Brüll van Continental wat Beieren kan opsteken van Amsterdam en Utrecht.

Waarom is dat van belang?

Aan de ene kant willen we laten zien dat we veel creatieve oplossingen hebben. Maar we willen ook dat die grote Duitse spelers hun techniek in Nederland komt testen. Het gaat misschien economisch nu beter met Nederland, maar we blijven enorm afhankelijk van Duitsland. Dit is een manier om mee te mogen denken. En laten we hier samenwerken in plaats van concurreren zodat we samen de standaard kunnen bepalen. Onze concurrent is China. Als we nu niet samen met de Duitsers de techniek ontwikkelen, dan kan je binnenkort een hoos aan Chinese producten verwachten waar we niet blij mee zullen zijn.

Milieuwethouder Stephanie Jacobs van de stad München over waarom samenwerking met de Nederlanders interessant is:

Waarom?

Dat hebben de Duitsers gemerkt in de Energiewende. Hun hele zonnepanelenindustrie is kapot gegaan toen de Chinezen met goedkopere varianten kwamen. Daarom moet je hier als Europese industrie samenwerken en niet per regio je eigen dingetje doen.

Iets toevoegen in Beieren

Dieselgate heeft e-mobility op de kaart gezet in Duitsland, hoe merken jullie dat?

Ik hoop dat te gaan merken bij onze pop-up showroom. Dat is bij de uitgang van een metro, een plein met veel voorbijgangers. Laat ze maar een rondje maken op de Stint of de Trikke.

Wat is de toegevoegde waarde van Nederlandse bedrijven in Zuid-Duitsland?

Natuurlijk ben je in BMW-land. Maar onze partners uit het PIB hebben hier nu gewoon business, dat is iets wat we binnen drie jaar bereikt hebben. Met onze software-oplossingen hebben we echt iets toe te voegen. Veel dingen die voor ons volstrekt normaal zijn, worden in Zuid-Duitsland als erg creatief en vernieuwend gezien. Men was erg onder de indruk over het feit dat je in Nederland met je OV Chipkaart een deelfiets mee kunt nemen. Ze worstelen met dingen die wij allang opgelost.

Wethouder Pieter Litjes van de gemeente Amsterdam vindt het prettig werken in Beieren:

Lees ook:

Stad München op economische missie naar Amsterdam en Utrecht

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
ELaadNL logo

Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt en test de mogelijkheden voor Smart Charging: elektrische auto’s betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam opladen.