Kritiek op tankkorting voor Duitse burgers: “Niks te maken met goede regelgeving”

Minister Christian Lindner van Financiën (FDP) wil een tankkorting van 20 cent  per liter bij het tankstation.
tankkorting

De Duitse regering denkt na over een manier om burgers te ontlasten aan de pomp bij de nog steeds stijgende energieprijzen. Minister Christian Lindner van Financiën (FDP) wil een ‘Tankrabbat’, een tankkorting van 20 cent  per liter, bij het tankstation.

De pomphouders kunnen dit bedrag dan weer declareren door de bonnetjes in te leveren op het Ministerie van Financiën. En om nog minder afhankelijk te worden van Russisch gas, lijkt ook olie-en gaswinning in de Noordzee niet langer een taboe.

Duitsland-correspondent Derk Marseille vertelt bij De Ochtendspits op BNR Nieuwsradio dat Lindner het niet ziet zitten om dit via accijns te doen: “Met dit voorstel komt de korting direct bij de klant, en wordt zo de oorlog van Poetin niet direct gefinancierd. Bovendien is de tankkorting volgens hem direct in te voeren, iets wat niet lukt als je wat aan de accijns gaat doen.”

Kritiek op tankkorting

Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) schijnt behoorlijk boos te zijn over dit voorstel en ook de coalitiegenoten van de Groenen reageren gepikeerd.

Lindner zou het idee niet met de SPD en de Groenen hebben besproken. “Het is opvallend. Één van de eerste scheurtjes in dit tot nu toe zeer harmonieuze kabinet”, stelt Marseille, “Scholz heeft al gezegd: “Dit is niet de manier hoe wij naar buiten treden en nu ga jij goede sier maken met je idee in de media.” De Groenen hebben gezegd dat dit niks te maken heeft met goede regelgeving.”

Lastenverlichting

Woensdag 16 maart werd er tijdens het begrotingsdebat voor 2022 overlegd over de omgang met de stijgende energieprijzen in Duitsland.

“Minister Habeck (De Groenen) van Economische Zaken en Klimaat heeft een lastenverlichtingspakket aangekondigd”, vertelt de Duitsland-correspondent, “Daar zijn 3 dingen bij van belang. Er moet lastenverlichting komen bij elektriciteit en verwarming. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld gekeken naar hoe je gebouwen beter kunt isoleren zodat er gas kan worden bespaard.” Marseille vervolgt dat de markt efficiënter moet worden om de kosten te kunnen verlagen. 

Topeconoom Clemens Fuest van het Ifo-Institut in München berekent zelfs dat de staat nauwelijks burgers voor stijgende benzineprijzen kan beschermen. De schulden die de staat voor die tankkorting moet maken, moeten later alsnog betaald worden.

Het feit dat de staat het geld eerst aan de burgers laat en het later via hogere belastingen of bezuinigingen terugvordert, is uiteindelijk duurder dan te aanvaarden dat particuliere huishoudens vandaag meer uitgeven aan benzine, aldus de econoom in een gastbijdrage in de FAZ.

Fuest zegt dat de staat de hogere kosten niet kan wegnemen, hoogstens herverdelen zodat bijvoorbeeld mensen met lage inkomens meer worden ontzien. Dit betekent dus dat hogere inkomens die  lasten moeten dragen. De econoom zegt dat algemene lastenverlichtingen geen zin hebben, doelgerichte lastenverlichtingen gekoppeld aan gebruik wel.

Gas uit Nederland

Ondanks dat er haken en ogen zitten aan het vinden van alternatieven, heeft Minister Habeck gezegd snel onafhankelijk te willen worden van Russische energie-import. Kerncentrales kunnen volgens de minister echter niet onmiddellijk inspringen. Dan wordt er al snel gedacht aan gas. Habeck heeft al in de VS voor 1,5 miljard euro aan LNG-gas (vloeibaar aardgas) besteld om de reserves aan te vullen.

Er komt haast met het bouwen van LNG-terminals in Noord-Duitsland, het Nederlandse Gasunie is hierbij betrokken. En FD meldt dat Duitsland in gesprek gaat met het Nederlandse ONE-Dyas om naar gas te boren in de Noordzee boven Nedersaksen waar 60 miljard kuub gas zou liggen. Dit kan al in 2024 gewonnen worden vanuit Nederlandse wateren. Dat was eerder taboe, omdat het in een natuurgebied ligt. Nedersaksen verwacht wel veel protest van natuurorganisaties, al past dat wel bij de werkwijze van Habeck waar geen taboes meer mogen zijn. 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: