Duitsland versnelt energietransitie met 200 miljard euro: dat biedt kansen voor Nederland

Duitsland gaat met 200 miljard euro de energietransitie versnellen. De kansen voor Nederlandse ondernemers staan centraal op dit netwerkevent van FME.

Duitsland investeert 200 miljard euro om haast te maken met de energietransitie naar groene stroom. Tijdens het Netwerkevent Duurzame Bouw en Energiesystemen op 6 april, dat FME in Rotterdam organiseert samen met partners, is er een speciale informatiesessie over de Duitse markt om de kansen voor Nederlandse ondernemers te bespreken.

Duitsland wilde al extra investeren in de Energiewende, maar de plannen komen in een stroomversnelling door de oorlog in Oekraïne. Hiermee wil Duitsland onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen uit Rusland en tegelijk zorgen voor minder CO2-uitstoot.

200 miljard euro voor energietransitie in Duitsland

Minister van Financiën Christian Lindner (FDP) presenteert plannen om vóór 2026 in totaal 200 miljard euro te investeren in de transitie naar duurzame energie. Lindner noemt diverse focusterreinen, waar Duitsland in wil investeren. Naast waterstof, windenergie, laadinfrastructuur draait het ook om duurzamer bouwen en zuinigere energiesystemen. In eerdere plannen was al sprake van een zonnepanelenplicht op nieuwe bedrijfsgebouwen.

Dit zijn onderwerpen waar veel Nederlandse bedrijven expertise in hebben, en ze staan te trappelen om ook zaken te doen in Duitsland.

Netwerkevent Duurzame Bouw en Energiesystemen: informatiesessie Duitse markt

Brancheorganisatie FME organiseert speciaal voor deze ondernemers op 6 april het Netwerkevent Duurzame Bouw en Energiesystemen met een speciale informatiesessie over de Duitse markt.

Experts vertellen tijdens het event in Rotterdam over de kansen op de Duitse markt als het gaat over het energiezuinig maken van gebouwen en installaties. Denk bijvoorbeeld aan het gebouwgebonden opwekken van energie en gebouwautomatisering. Voor Duitsland specifiek ligt de focus op:

  • Industriële en grootschalige renovatie
  • Energie-efficiënte gebouwinstallaties
  • Smart buildings en automatisering (incl. databeveiliging)

De kansen en mogelijkheden op de Duitse markt worden gepresenteerd aan de hand van de belangrijkste bevindingen uit een marktonderzoek dat in 2021 is uitgevoerd voor deze sector. Dit wordt gekoppeld aan de meest recente ontwikkelingen in duurzame bouw en energiesystemen in Duitsland.

Meer informatie en aanmelden

Wind in de rug voor energietransitie

Veel energietransitieprojecten krijgen nu de wind in de rug. Toverbegrip hier is Europese autonomie, het belang van Europese samenwerking in geopolitiek onzekere tijden. Dit biedt mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers in Duitsland, zeker omdat het land lang niet alle projecten zelf kan oppakken.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: