6 punten over de ambitieuze klimaatplannen van Duitsland

Klimaatplannen

Duitsland heeft ambitieuze klimaatplannen. Mininster van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) presenteerde de plannen begin 2022. Deze 6 punten moet je weten over de Duitse klimaatdoelen. 

1. Duitsland wil 7.000 vierkante kilometer land reserveren voor windmolens

Aan dit detail zie je hoe ambitieus de Duitse klimaatplannen zijn. 7.000 km2 kan je vergelijken met de provincies Noord en Zuid-Holland en Utrecht bij elkaar. Dat is in totaal misschien slechts 2% van de totale oppervlakte van Duitsland, maar dit gaat dus om grote lappen grond. Plus; dit gaat zeker procedures opleveren omdat niet iedereen een windmolen in z’n achtertuin wil.

2. Duitsland maakt het moeilijker voor omwonenden om tegen een nieuwe windmolen te klagen

Habeck wil het moeilijker maken om bijvoorbeeld te klagen tegen een windmolen of een hoogspanningsmast in de buurt. De procedures duren nu in de praktijk langer dan het bouwen zelf, waardoor de vaart uit de Energiewende raakt. Het aanpakken van deze procedures is goed nieuws voor netbeheerder Tennet die zich door veel van deze langlopende procedures gehinderd voelt. Het bekendste voorbeeld is de geplande stroomsnelweg Suedlink van noord- naar Zuid-Duitsland. Door procedures verwachten experts dat deze voor de Energiewende cruciale stroomverbinding niet voor 2030 in bedrijf gaar. Slechter nieuws is het voor de mensen die tegen een windmolen of hoogspanningsmast willen klagen.

3. Andere details uit de Duitse klimaatplannen

Aantal details: zonnepanelenplicht bij nieuwbouw, fors meer aanbestedingen voor duurzame energie waar bedrijven op kunnen intekenen, en er komen nieuwe investeringskaders voor groene technologie. Doel: in 2030 moet 80% van de energiemix groen zijn.

4. Tegelijk stookt Duitsland meer vervuilende kolen omdat kerncentrales sluiten. Wat is de nieuwe regering hier van plan?

Het rapport van Agora Energiewende hierover zal minister Habeck goed uitkomen, want het laat zien dat er wat moet gebeuren. Juist doordat Duitsland afscheid neemt van kernenergie en fossiele energiebronnen, is de Duitse energiemix nu vervuilender dan vorig jaar. 

De plannen die hij begin januari 2022 presenteerde, moeten die energiemix in 2030 voor 80% groen maken. Nu is dat 42%, een verdubbeling is dus nodig. Habeck weet dat dit een enorme uitdaging is, zeker omdat naar verwachting de Duitse energiebehoefte alleen maar zal groeien. Hij noemt het een ‘Ultra-Lauf’, een extreme duurloop dus.

5. Duitsland staat voor grote uitdagingen

Duitsland heeft qua Energiewende dus nogal wat op z’n bordje, maar neemt het voor lief om allerlei mensen en partijen voor het hoofd te stoten. De eigen burgers dus als het gaat om windmolens in achtertuinen. Rusland, als het gaat om het niet openzetten van de Nordstream 2, Frankrijk in de strijd tegen het groen labelen van kernenergie. En dan heb je ook nog de stijgende stroomprijzen, die ook veel protesten kunnen uitlokken. De Duitse regering staat op veel punten alleen, maar kiest er bewust voor om hun eigen koers te varen. Ondanks wat de burgers, Fransen, Russen of Amerikanen daar van vinden. Dus ook het nieuwe Nederlandse kabinet kan z’n borst natmaken.

6. Falen van de Energiewende is geen optie

Het mislukken van de Energiewende is simpelweg geen optie in Duitsland. Deze regering gaat de groene koers in Europa met alle middelen proberen te verdedigen. Dat zie je al in het debat over het groen labelen van kernenergie, waar we het vorige week over hadden. Duitsland gaat proberen om hier dwars te liggen. Ook al stemt Europa voor, Duitsland probeert het via de juridische weg aan te vechten.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.