GO4EXPORT: Innovatiekracht bundelen met Duitse industrie stimuleert onderlinge handel 

Wanneer Duitsland en Nederland hun innovatiekracht bundelen, worden ze samen Weltmeister, zegt Hans Brouwers van Oost NL/GO4EXPORT.
Innovatiekracht

HTSM-makelaar Oost-Nederland Hans Brouwers (Oost NL/GO4EXPORT) ziet dat Nederlandse ondernemers hun kansen in Duitsland en daarmee innovatiekracht steeds beter benutten.

Vanuit Enschede, Wageningen of Nijmegen ben je in zo’n twee uur in interessante Duitse regio’s vol innovatiekracht zoals Münsterland, Ostwestfalen-Lippe of de Ems-Achse, met elk grote strategische belangen voor Nederland. “Toch weten we nog veel te weinig van elkaar hoe sterk en veelzijdig de hightechindustrie aan beide kanten van de grens is. Daardoor missen we kansen.”

Aan het woord is Hans Brouwers van Oost NL/GO4EXPORT. Als HTSM-makelaar Duitsland steekt hij bijna wekelijks de grens over om Oost-Nederland met Duitsland maar vooral Münsterland, Ostwestfalen-Lippe en de Ems-Achse beter te verbinden. “Onlangs nam ik een groep Duitse ondernemers op inspiratietour door Oost-Nederland. Men was positief verrast over het hoog innovatieve gehalte van de Nederlandse bedrijven en hoe bedrijven onderling hun innovatiekracht bundelen, onder meer met onderzoekers van kennisinstellingen om te komen tot de innovaties van vandaag en morgen.” 

Bekijk hier de video van de inspiratietour langs kwalitatief hoogwaardige bedrijven uit Oost-Nederland als AWL, Demcon, Royal Kaak, 247 TailorSteel en initiatieven als fieldlab robotics, Perron 038 en One Planet:

Vooral de openheid om informatie uit te wisselen viel in goede aarde, merkt Brouwers. “Zeker de jonge generatie in beide landen snapt dat open data cruciaal is om samen te werken aan innovatie. Onze overtuiging is dat je dit moet doen zodat je er samen van profiteert.”

Deze uitwisselingen zorgen voor veel meer kennis en onderling begrip, zegt hij. “Je ziet Duitse en Nederlandse experts direct met elkaar in de technische details duiken. Er is veel onderling respect. Dat is een goede basis voor nieuwe ideeën.”

Bundeling innovatiekracht levert nieuwe business op

Wie niet wekelijks de grens oversteekt, kan zomaar het idee hebben dat Duitsland en Nederland al voldoende zaken met elkaar doen. En er gebeurt inderdaad al veel, bevestigt Brouwers die onder meer op het in 2021 gesloten Duits-Nederlandse innovatiepact wijst. “De Nederlandse hightechindustrie is als toeleverancier sterk vervlochten met bijvoorbeeld de Duitse automotive, machinebouw en bij uitdagingen in de energiesector. Een Duitse fabrikant vertelde me: zonder de Nederlandse automotive komt geen enkele Duitse auto in beweging.” 

Toch merkt Brouwers bij de vele gesprekken en bezoeken in beide landen, dat er meer mogelijk is wanneer de buurlanden elkaar beter leren kennen. Met andere woorden: de Nederlandse innovatiekracht en de Duitse productiekracht vormen een ijzersterke combinatie. “De huidige geopolitieke onzekerheden dwingen ons als buren nauwer samen te werken. In de praktijk blijken Duitsers en Nederlanders internationaal een goed team te vormen, om bijvoorbeeld leverketens te versterken en minder afhankelijk te worden van China en Azië. We zijn een goede match. Mijn mantra is: samen kunnen we Weltmeister zijn.” 

Samenwerken in Industrie 4.0, Energiewende en Health

Nu al profiteren veel Duitse OEM’ers van het onderzoek en de ontwikkeling die Nederlandse bedrijven samen met universiteiten uitvoeren. “Onderschat niet de entrepreneurial mindset die geweldige resultaten opleveren. Denk aan de startup-cultuur rond de universiteiten van Wageningen University & Research (agrifood), Radboud University Nijmegen (medisch/hightech) en University of Twente in Enschede (hightech/medtech), maar ook het energiecluster rond Arnhem. De innovaties die hieruit voortkomen, worden door Duitse bedrijven al op grote schaal toegepast.” 

Op basis van de vele gesprekken en bezoeken noemt Brouwers concreet vier terreinen waar de Duitse en Nederlandse industrie elkaar kunnen versterken. “Industrie 4.0, dus digitalisering van de fabriek, maar ook daarbuiten. Bij Energiewende denk ik aan batterijtechnologie, Smart Energy Hubs, en waterstof. En als het gaat om Smart Farming en precisielandbouw, groeit nu een interessante uitwisseling met Agrotech Valley Forum uit de regio Osnabrück.

Als vierde punt noemt hij Medische Technologie en e-health. “We hebben mooie onderwerpen, kennis en ontwikkelingen waar Duitsland behoefte aan heeft. We kunnen versterken om te versnellen in preventieve zorg (care en cure), rehabilitatie en en e-health in de keten van patiënten, thuiszorg en ziekenhuizen.”  

Hoe welkom Nederlandse innovatiekracht in Duitsland is, merkte hij tijdens de MedTech Week Twente, “Een Duitse ziekenhuisdirecteur deed een duidelijke oproep aan medtechbedrijven: heb je een innovatieve oplossing, kom deze kant op. De behoefte is groot in Duitsland en we staan hier meer open voor dan voorheen.” Kortom, in Duitsland groeit de urgentie om met Nederland samen te werken. “En voor goede buren is dat niet meer dan een logische stap.”

Informeren, verbinden netwerken en handelsmissies

Het werken aan een intensievere relatie tussen Nederland en Duitsland zit besloten in de functie van Brouwers als HTSM-makelaar. “Enerzijds is dat het bevorderen van de samenwerking in handel en innovatie tussen Oost-Nederland en Duitsland samen met de GO4EXPORT-partners.” Dat doet hij in nauwe afstemming met de andere regionale handelsbevorderaars zoals BOM (Noord-Brabant) en LIOF (Limburg). “We kennen elkaar goed, organiseren samen activiteiten en verwijzen onderling naar elkaar door.” 

Zijn tweede opdracht is het bieden van een platform voor bedrijven om makkelijker zaken te doen met Duitsland. Zoals het organiseren van handelsmissies naar Duitsland, deelname met bedrijven aan beurzen zoals de MedtecLIVE dan wel Oost-Nederlandse bedrijven een podium geven. Tijdens de Digital Summit Euregio presenteerden 15 Nederlandse ondernemers zich voor de regionale industrie, tijdens de Forum Produktion & IT in Leer waren er zes Nederlandse sprekers. “Een van hen praat nu over samenwerking met een grote regionale speler.”

Nederlanders goed in beeld bij de Forum Produktion & IT:

Ook keren Nederlandse ondernemers enthousiast terug van delegatiereizen en beurzen met Oost NL/GO4EXPORT, merkt Brouwers. “Of het nu om de Hannover Messe gaat, de MedtecLIVE of de FMB, dit is een hele praktische manier waarop je inspiratie en goede contacten opdoet.” 

Waardevolle netwerken in Duits-Nederlandse grensregio

Brouwers richt zijn focus op het verbinden van netwerken vooral op Ostwestfalen-Lippe, het Münsterland en de Ems-Achse. “Dit zijn bijzonder waardevolle netwerken dichtbij huis, waarmee we als Oost-Nederland graag samen events voor bedrijven mee organiseren.” 

Nu die contacten gelegd zijn, heeft Brouwers meer tijd om de verbonden netwerken in beweging te krijgen. “We kennen elkaar inmiddels beter, en dus kunnen we ondernemers op een hoger niveau grensoverschrijdend bij elkaar brengen.” De samenwerking tussen IHK Nord-Westfalen, TwenteBoard en Oost NL is een goed voorbeeld, zegt hij. “We koppelen initiatieven op het gebied van energie zoals batterijtechnologie en waterstof aan elkaar, net als dat dit bij medtech gebeurt.” 

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat de Novel-T Hub Incubator uit Enschede en het nieuwe initiatief aan de universiteit in Münster REACH elkaar leerden kennen. De coronapandemie kwam tussendoor, maar verstoorde dit contact niet, merkte Brouwers. “Je ziet nu dat Duitse en Nederlandse startups elkaar vinden bij diverse activiteiten. Dat is het resultaat als je netwerken bij elkaar brengt.” 

Door die connectie ontstaan er inhoudelijke gesprekken. “Vanuit Duitsland kreeg ik de vraag waarom het investeringsaanbod voor startups beter was in Nederland. Die vraag leidde ertoe dat een Duitse startup serieus in gesprek kwam met een Nederlandse investeerder.” 

Samenwerkingsovereenkomst Oost-Nederland en Ostwestfalen-Lippe 

Een andere aanleiding die de buurlanden bij elkaar brengt, is de FMB Zuliefermesse Maschinenbau in Bad Salzuflen. “Oost-Nederland en Ostwestfalen-Lippe (OWL) liggen slechts op twee uur rijafstand van elkaar. Twee regio’s met veel innovatiekracht, vol met bedrijven die je graag als klant of partner wilt hebben.

Ondernemers enthousiast na bezoek aan de FMB in Bad Salzuflen:

De FMB grijpt Brouwers dus aan om de onderlinge band te verdiepen. “De Koninklijke Metaalunie en de Verenigde Maakindustrie Oost staan al jaarlijks met lidbedrijven op de beurs. Met GO4EXPORT-partners zoals de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) organiseren we jaarlijks een tweedaagse zakenmissie. Zo maken we Nederlandse ondernemers enthousiast voor OWL en doen zij waardevolle contacten op waaruit samenwerking of handel ontstaat.”

Mede dankzij deze regelmatige bezoeken komen nieuwe samenwerkingsverbanden tot stand op thema’s als medtech, energie en circulaire economie tussen de regio’s Münsterland en Twente en Oost-Nederland, wat leidde tot het tekenen van een intentieverklaring in 2021 met de Kreis Lippe.

Zo’n intentieverklaring lijkt misschien maar een stuk papier, maar Brouwers ziet nu al hoe het document functioneert als een vliegwiel voor nauwere samenwerking en daarmee het bundelen van innovatiekracht. “Ik ben ervan overtuigd dat GO4EXPORT op deze manier een waardevol netwerk creëert waar we als bedrijven en bestuurders ons voordeel mee kunnen doen.”  

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat een fabrikant uit Deventer via een GO4EXPORT-event werd geïntroduceerd bij een grote retailer in Duitsland. “Als je zo voet aan de grond krijgt, levert dat veel extra omzet op.”  

Platform voor ondernemers heeft impact

Het werk als HTSM-makelaar heeft impact, merkt hij. “Het liefst zou je dat in cijfers vatten, dat je bijdraagt aan een X aantal nieuwe banen of omzet.” Maar het creëren van awareness voor de markt aan de andere kant van de grens, het identificeren van samenwerkingspartners en nog meer, zet al veel in beweging, zegt Brouwers. “Met onze missies, bezoeken, webinars en vergaderingen bereik je in de loop der tijd toch honderden ondernemers, wetenschappers en bestuurders.” 

Het werk van Brouwers voor het exportstimuleringsprogramma GO4EXPORT waarvan Oost NL programmamaneger is, wordt zo veel meer dan alleen het helpen van een bedrijf om op een Duitse beurs actief te zijn, zegt hij. “Het is de kracht van het hele netwerk. We doen de Duitsland-activiteiten samen met alle partners zoals VMO, MKB Trade Deventer, WTC Twente, Health Valley, KIEMT, RCT Gelderland en ga zo maar door. En buiten Oost-Nederland trekken we op met de BOM en LIOF en de andere Trade&Innovate-partners. Om vanuit Nederland meer kansen in Duitsland te benutten, hebben we elkaar echt nodig.” 

Brouwers vergelijkt zakendoen met Duitsland graag met het lopen van een marathon. “Het is een enorme uitdaging waar je je goed op moet voorbereiden. Maar de beloning van je inspanning is enorm en je hebt er langdurig profijt van.” 

De GO4EXPORT Duitsland-agenda voor 2023

Waar Duitse en Nederlandse partners in 2023 hun innovatiekracht bundelen, is te zien aan deze events uit de agenda van Hans Brouwers:

  • Handelsdelegatie en beursdeelname Hannover Messe tussen 17-21 april 
  • Deelname aan het Holland-paviljoen tijdens de MedtecLIVE op 23-25 mei in Neurenberg 
  • Net als voorgaande edities veel Nederlandse inbreng tijdens het Duits-Nederlandse event Digital Summit Euregio op 24 mei in Münster. 
  • Deelname aan toeleverbeurs FMB in Bad Salzuflen 8-10 november inclusief bedrijvenbezoek
  • Bezoek aan de Agritechnica van 12-18 november

HTSM-makelaar Oost NL/GO4EXPORT

Neem contact op met Hans Brouwers over de laatste updates van deze Duitsland-agenda en voor meer informatie.

Hans Brouwers
Email: hans.brouwers@oostnl.nl
Tel: +31 6 57 31 36 04

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.