Grensoverschrijdend Forum Produktion & IT brengt experts uit Duitsland en Nederland samen

Forum Productie & IT op 16 en 17 november in Lingen brengt Duitse en Nederlandse experts bij elkaar.
Forum Produktion & IT

Samen een industriële installatie hacken, duurzame kunststofverwerking, samenwerkende robots, 3D-printing of klimaatbeschermingsstrategieën voor bedrijven: Forum Productie & IT op 16 en 17 november in Lingen brengt Duitse en Nederlandse experts bij elkaar.

De architectuur van de Europese industrie moet op de schop en we hebben duurzame waardeketens nodig. Dat is de boodschap van Smart Industry ambassadeur Peter van Harten in zijn keynote speech tijdens het Forum Produktion & IT dat in het IT-Zentrum Lingen op 16 en 17 november wordt gehouden. Voorafgaand aan deze openingsspeech houdt SAP-oprichter Dietmar Hopp het welkomstwoord.

Het Forum wordt voor de zevende keer georganiseerd, vanwege de coronacrisis moest het vorig jaar uitvallen. Tijdens de laatste editie in 2019 lag de nadruk al sterker op de rol van de ICT in de gedigitaliseerde productie. Dit jaar wordt op de campus van de Hogeschool in Lingen nadrukkelijk ook buurland Nederland betrokken. Oost NL/GO4Export en VMO zijn medeorganisator.

Tijdens de twee dagen staat de uitwisseling tussen wetenschap en praktijk centraal. Het draait om vijf thema’s: ICT in de gedigitaliseerde productie, transportsystemen en logistiek, energie- en milieutechnologie, kunststoftechnologie en productietechnologieën. 

Voor ondernemers is het interessant om een kijkje net over de grens te nemen en persoonlijk met Duitse ondernemers te spreken of de laatste vak-ontwikkelingen te volgen. De lezingen worden verzorgd door tal van Duitse en Nederlandse topsprekers. Via regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL hebben ondernemers directe toegang tot talloze hightechbedrijven in Nederland. Bezoekers kunnen meer dan 50 lezingen en meer dan 20 exposanten uit Duitsland en Nederland verwachten. 

Grensoverschrijdende samenwerking hoeksteen voor innovatieve ontwikkeling

Hans Brouwers van Oost NL is zeer enthousiast over de gezamenlijke grensoverschrijdende planning van het evenement. “Grensoverschrijdende samenwerking is een hoeksteen voor innovatieve ontwikkeling. Dit zou veel vanzelfsprekender en gemakkelijker moeten zijn.”  MEMA-netwerkmanager Holger Feikes sluit zich hierbij aan en is verheugd dat de Nederlandse Smart Industry Ambassadeur Peter van Harten als één van de sprekers kon worden binnengehaald. 

Ook een begroeting door SAP-oprichter Dietmar Hopp laat zien hoe prestigieus het Productie & IT Forum (met zijn zevende editie) inmiddels is geworden. Bovendien hebben zich al deelnemers uit Thüringen, Noordrijn-Westfalen en Nederland aangemeld. “Vooral het thema IT-veiligheid zal deze keer een grote rol spelen. Van live hacking tot de simulatie van een cyberaanval: we zullen levendig demonstreren wat er kan gebeuren en hoe bedrijven daarmee moeten omgaan,” vertel Andreas Paschke, netwerkmanager bij de IT Achse.

Thema’s die elk productiebedrijf bezighouden

“Met het tweedaagse forum bieden wij inzicht in thema’s die elk productiebedrijf bezighouden”, aldus Dr. Dirk Lüerßen, directeur van de Groeiregio Ems-Achse. Het samenwerkingsverband heeft samen met de universiteiten van Emden/Leer en Osnabrück – Lingen Campus, de bedrijfsnetwerken energie, IT, kunststoffen, logistiek en metaal- en machinebouw, Nederlandse partners en in samenwerking met de stad Lingen het hoogwaardige programma samengesteld. 

Het evenement is ook gericht op gemeenten en bedrijven die niet actief zijn in de productiesector. “Het forum richt zich op iedereen: vertegenwoordigers van zowel regionale als interregionale industrie- en dienstenbedrijven, kleine en middelgrote bedrijven en start-ups, universiteiten en gemeenten”, aldus bedrijfsvertegenwoordiger Andreas Heidekrüger van de Neuenhauser Gruppe. 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.