Nederlandse ondernemers vormen grootste internationale delegatie op toeleverbeurs FMB

Toeleverbeurs FMB in Bad Salzuflen kan rekenen op een groeiende belangstelling vanuit de Nederlandse industrie. De Nederlanders werken steeds nauwer samen met fabrikanten uit de regio Ostwestfalen-Lippe.

Als toeleverbeurs FMB in Bad Salzuflen woensdag 10 november de deuren opent, dan wordt er een grote delegatie van Nederlandse ondernemers verwacht. Dat heeft onder meer te maken met de handelsreis die Hans Brouwers organiseert, hij is ambassadeur voor Hightech & Industrie Oost Nederland. De reis is een samenwerking van Oost NL/GO4Export, VMO (Verenigde Maakindustrie Oost), Koninklijke Metaalunie, RCT Gelderland en Easyfairs.

Brouwers is samen met onder meer de Kreiswirtschaftsförderung Lippe al enkele jaren bezig om de banden tussen beide regio’s aan te halen, omdat er veel overeenkomsten tussen Ostwestfalen-Lippe en Oost-Nederland (provincies Gelderland en Overijssel) zijn. “We kennen veel stabiele familiebedrijven met een goede hightech, en we hebben gemerkt dat bedrijven elkaar goed aanvullen.” Ook de mentaliteit past, ziet Brouwers. “We houden niet van gewichtigdoenerij, we zijn nuchter en praktisch.”

Naast het bezoek aan de FMB, brengt de delegatie ook een bezoek aan enkele bedrijven en de Smart Factory OWL in Lemgo. Dit wordt georganiseerd door Uwe Gotzeina, manager van de Kreiswirtschaftsförderung Lippe. Hij ziet veel voordelen in het aanhalen van de banden tussen beide regio’s. “We hebben allebei de uitdaging om het mkb internationaal te versterken. De contacten met de bedrijven die we via Oost NL/GO4EXPORT hebben leren kennen, zijn voor ons van grote betekenis. Niet voor niets is Nederland al een belangrijke handelspartner voor ons.”

Dat zag Gotzeina ook terug tijdens eerdere edities van de FMB waar het buurland op bezoek was. “Traditiegetrouw zijn de Nederlanders het beste vertegenwoordigd vanuit het buitenland. We zijn zeer gemotiveerd om elkaar nog beter te leren kennen.” Het uitbreiden van nationale en internationale contacten staat bovenaan zijn prioriteitenlijst. “Niets is zo belangrijk als een functionerend netwerk op alle niveaus.”

Bedrijven nemen veel ervaring mee

De groep ondernemers is een mix van bedrijven met langlopende contacten in Duitsland, en fabrikanten die graag willen internationaliseren. Wat ze gemeen hebben, is een uitgebreide ervaring en liefde voor techniek. Zo werkt Prange BV uit Winterswijk al samen met diverse Duitse partners, met name in de medische technologie. Het levert complexe micro-mechatronische modules en systemen voor de hightechindustrie.

Tribelt BV ontwikkelt en produceert een uiteenlopende range aan metalen transportbanden en De Spiraal BV ontwikkelt en produceert technische veren en industriële draadproducten uit draad en bandstaal. De bedrijven horen bij elkaar en beschikken over meer dan 70 jaar ervaring.

Specialist in hydraulische aandrijftechniek Holland Hydraulics BV uit Hengelo is al jaren vaste bezoeker op de FMB en werkt ook al lang samen met Duitse opdrachtgevers.

Karel van Vlastuin van RobWelding adviseert bedrijven in Duitsland en Nederland bij de overgang naar robotlassen. Ook Peter van Olm van Olmia Robotics helpt bedrijven met robotisering, met name collaboratieve robots (cobot).

Henkovac bestaat al meer dan 70 jaar en is een van de uitvinders van de vacuümmachine en deelnemer Vemaron Ramon Huiskamp is gespecialiseerd in projectmanagement op het gebied van productontwikkeling tot en met speciaal machinebouw.

De historie van de specialist in kunststof- en metaalbewerking Klein Klouwenberg Boon (KKB) uit Deventer gaat al terug sinds 1924. Doordat het bedrijf groeit, is internationalisering nu de logische stap. Datzelfde geldt voor Van Lente Systeemintegratie BV, eveneens uit Deventer. Een bedrijf met meer dan 85 jaar ervaring.

Duits-Nederlandse samenwerking op de FMB

Naast de handelsdelegatie van Oost NL/GO4Export, is er nog meer Nederlandse inbreng op de FMB, zegt Brouwers. “De Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) heeft net als voorgaande jaren een gemeenschappelijke stand met partners Handwerkskammer Münster en het MEMA-Netzwerk der Emsland GmbH. Ook de Koninklijke Metaalunie heeft ledenbedrijven meegenomen in een gemeenschappelijke stand.”

Daarmee hoort Nederland tot de grootste internationale delegatie, zegt Brouwers. “Dat is logisch op basis van de goede ervaringen eerdere jaren. We willen de band tussen partners uit beide landen verder uitdiepen.”

Verder presenteren de bedrijven van TechNet Oost aan de hand van een medicijnuitgifteautomaat die met een robot werkt ter ondersteuning van het personeel in de apotheek, hoe zij als afzonderlijke bedrijven samen als cluster de disciplines design, mechanica, robotisering, mechatronica en software in één product kunnen verenigen.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.