Nederlandse foodtech-industrie op handelsmissie in regio Heidelberg

Agrofood-makelaar Jochem Wolthuis (Oost NL/GO4EXPORT) was met ondernemers uit de Nederlandse foodtech-industrie op handelsmissie in de regio Heidelberg.
foodtech-industrie

Hoe wordt de foodtech-industrie duurzamer? Die vraag staat bij bijna ieder voedselproducerend bedrijf in Duitsland en Nederland hoog op de agenda. Agrofood-makelaar Jochem Wolthuis (Oost NL/GO4EXPORT) is daarom met Nederlandse ondernemers op handelsmissie in de regio Heidelberg.

Het verduurzamen van de voedselketen is een grote uitdaging. De ontwikkelingen in de voedselindustrie gaan zo snel en dat levert kansen op voor samenwerking tussen partners in Duitsland en Nederland. Dat is de reden waarom de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Landbouwattachénetwerk van de Nederlandse ambassade in Berlijn en Trade and Innovate NL (TINL) samen begin december een handelsmissie organiseerden naar de regio Heidelberg. Hier staat foodcluster ‘food.net:z’ open voor samenwerking met Nederlandse ondernemers.

Bekijk de video van de handelsmissie foodtech-industrie:

Bühnes bouwen voor Nederlandse foodtech-industrie

Jochem Wolthuis (Oost NL/GO4EXPORT) is dankzij zijn functie als agrofood-makelaar een ideale neutrale verbinder tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, wetenschapsinstellingen en overheden. “Mijn rol is het informeren van Nederlandse ondernemers over de Duitse markt en het verbinden van netwerken in beide landen.” 

Wolthuis ziet zichzelf als een verbindingsman met Duitsland. Zoals het contacten leggen met brancheorganisaties, ministeries en het identificeren van sleutelfiguren in de branche. “Vanuit mijn functie kan ik deuren openen in Duitsland die voor individuele Nederlandse bedrijven vaak gesloten blijven. Het is mijn taak om bühnes te bouwen voor Nederlandse bedrijven in Duitsland.” 

Kansen in de foodtech-industrie

Tijdens de reis worden marktkansen voor Nederlandse bedrijven in de foodtechnologie-industrie duidelijk. Nieuwe producten, nieuwe foodtrends en nieuwe wettelijke eisen, vereisen ook nieuwe technologieën en machines. De Nederlandse delegatie kon haar innovatieve concepten pitchen bij de Duitse geïnteresseerden. Het programma geeft inzicht in de ontwikkelingen in Duitsland op het gebied van voeding en technologie en van de belangrijke spelers in die markt. Deze handelsmissie heeft bereikt dat Nederlandse en Duitse partijen dichter bij elkaar kwamen. Volgend jaar zal er Duitse delegatie foodprocessing Nederland bezoeken.

Op het programma staan diverse bezoeken gepland aan bedrijven en relevante onderzoeksinstellingen. Er was een speciale matchmaking avond met leden van het bedrijvencluster FoodNetz in de deelstaat Baden-Württemberg. De Nederlandse handelsdelegatie ging onder meer op bezoek bij de Trinamix, een vooruitstrevend bedrijf met nieuwste sensortechnologie, Alpha Protein (startup insectenfarm), Hammermühle (Duitse marktleider glutenvrije broodproducten), Fraunhofer Institut (onderzoek naar toekomstvisies in de foodsector) en het Max Rubner Institut (overheidsonderzoek naar kwaliteit en veiligheid van levensmiddelen)

Kansen voor de voedselindustrie

Kortgeleden is het marktrapport ‘Market analysis of the German food processing industry’ verschenen. Inmiddels is dit het meest opgevraagde Duitslandrapport bij RVO. Hieruit blijkt dat het voor Nederlandse bedrijven vaak belangrijk is om partnerschappen met Duitse partijen te hebben om succesvol te ondernemen op de Duitse markt. Dit kan direct via Business-to-Business (B2B), universiteiten, een groot bedrijf in de agrovoedingssector, of via een van de technologieclusters. Duitsland heeft goed ontwikkelde netwerken van belanghebbenden voor onderzoek, ontwikkeling, innovatie, productie en distributie.

Het rapport is aan te vragen bij de RVO. (Kies in het formulier voor ’trends en technologie in de voedselketen in Duitsland’.)

Contact met Jochem Wolthuis

Agrofoodmakelaar Jochem Wolthuis is bereikbaar via:
jochem.wolthuis@oostnl.nl
06 16 29 03 95

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.