Formatieblog: Wanneer heeft Duitsland een nieuwe regering?

+ Laatste update Vrijdag 22 oktober + Heeft Duitsland eerder een nieuwe regering dan Nederland? Lees in dit formatieblog de laatste updates over de coalitiebesprekingen.

De SPD is de grootste partij geworden tijdens de Bondsdagverkiezingen 2021. Tegelijk was het een historisch dieptepunt voor de christendemocraten, en dat markeert het begin van een nieuw tijdperk in de Duitse politiek. De industrie moet groener en digitaler: gaat dat de komende Duitse regering lukken? Voor de kerst moet er duidelijkheid zijn. Wat zijn de valkuilen en hoe kun je alvast inspelen op deze situatie? In het formatieblog delen we de belangrijkste ontwikkelen.

Formatieblog updates

In dit formatieblog delen we nieuws over de coalitiebesprekingen en straks ook de formatie

Vrijdag 22 oktober

 • De Verkeerslichtpartijen willen de vaart in de formatie houden, en plannen om in de ‘Nikolauswoche‘ (week van 6 december) de nieuwe bondskanselier te kiezen
 • Het tijdsplan:
  • 21 oktober: begin coalitie-onderhandelingen
  • 27 oktober: 22 werkgroepen beginnen hun werk per thema
  • 10 november: deadline voor de 22 werkgroepen
  • Eind november: coalitieakkoord moet af zijn
  • Week van 6 december: verkiezing bondskanselier door de Bondsdag
 • Als Olaf Scholz vóór 19 december wordt verkozen als bondskanselier, dan breekt Angela Merkel net niet het record van langstzittende bondskanselier van Duitsland. Dat is nog altijd in handen van Helmut Kohl met 5.870 dagen
 • De formatie verloopt behoorlijk transparant. Groenen-woordvoerder Sven Giegold deelt de indeling van de 22 werkgroepen. Enkele namen zouden niet kloppen, dit is de aangepaste lijst

Donderdag 21 oktober

 • De Ampel-partijen (SPD, Groenen, FDP) beginnen vandaag officieel aan de coalitie-onderhandelingen.
 • In 22 werkgroepen wordt per thema onderhandeld, elke partij levert zo’n 100 onderhandelaars. Naast de klassieke thema’s zoals economie, financiën en binnenlandse zaken, zijn er ook werkgroepen met namen als ‘moderne staat en democratie (modernisering overheid)’, ‘digitale innovatie en digitale infrastructuur’, ‘diversiteit’ en ‘goede levensomstandigheden in de stad en op het platteland’.
 • Inhoudelijk zijn de partijen het eens om volop te investeren, en tegelijk geen belastingen te gaan verhogen. Aan de werkgroepen de taak hiervoor de juiste formule plus berekening te vinden.
 • Behalve over het financieren van de plannen, wordt ook al nagedacht over de poppetjes. Tagesspiegel doet al wat voorspellingen op basis van eerdere coalities en ongeschreven regels in politiek Duitsland.
  • De SPD kan rekenen op 7 posten, inclusief het bondskanseliersschap. Verder: Financiën, Werkgelegenheid en Sociale Zaken, Defensie, Volksgezondheid, Gezinszaken en Justitie
  • De Groenen krijgen 4 posten: Superministerie Milieu, met Klimaatbescherming en Energie, Buitenlandse Zaken, Landbouw (krijgt dan een naam als consumentenbescherming en Heimat) en Verkeer
  • FDP: Superministerie Economische Zaken met als speerpunt digitalisering, Binnenlandse Zaken, met als speerpunt modernisering van de overheid, Onderwijs
 • Of deze verdeling werkelijkheid wordt, moeten we afwachten. Maar het biedt een eerste indruk over wat er nu aan de onderhandelingstafels wordt besproken
 • Hoe gaat het eigenlijk met de CDU? Daar wordt al druk nagedacht over wie Armin Laschet moet opvolgen. Namen die circuleren zijn allen mannelijke politici uit Noordrijn-Westfalen, net als Laschet. Bekend zijn Friedrich Merz, Norbert Röttgen en Jens Spahn. Minder bekend bij het grote publiek is Carsten Linnemann, aanvoerder van de ondernemerswerkgroep binnen de christendemocraten. Zijn naam valt vaker, zeker nu hij op het schild wordt gehesen door jongerenorganisatie Junge Union.

Vrijdag 8 oktober

 • Ampel: donderdag vond de eerste officiële coalitieverkenning tussen SPD, Groenen en de FDP plaats. De drie partijen lieten na afloop weten dat er voldoende vertrouwen is om verder te praten. Komende week praat deze zogenaamde verkeerslichtcoalitie verder, uiterlijk vrijdag moet duidelijk zijn of er voldoende basis is om aan de echte formatie te kunnen beginnen.
 • CDU-leider Armin Laschet heeft intern aangegeven bereid te zijn om op te stappen. Waarschijnlijk blijft hij sowieso op zijn positie tot aan het komende partijcongres eind dit jaar.

Wahlabend 2021: wat de uitslag betekent voor Nederlandse bedrijven

De Bondsdagverkiezingen zijn zelden zo spannend geweest. Daarom werd op zondag 26 september de uitslag live besproken in Nieuwspoort met deskundigen uit politiek, bedrijfsleven en media onder leiding van Derk Marseille. Bekijk hier de uitzending terug:

Te gast zijn Manon van Beek (CEO TenneT), Allard Castelein (CEO Havenbedrijf Rotterdam), Juurd Eijsvoogel (NRC), VVD-buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer Ruben Brekelmans en Anna Cavazzini (Europarlementariër Fractie De Groenen).

Het programma begint met een gesprek met Bas Marteijn (Chief Country Officer Nederland Deutsche Bank & bestuurslid DNHK), Thomas Boom (partner Meines Holla & Partners) en Ton Nijhuis (directeur DIA).

De Wahlabend wordt georganiseerd door de Duitse Ambassade Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer en Meines Holla & Partners.

Contact met Duitslandnieuws

Duitslandnieuws volgt veel dossiers in Duitsland op de voet. Heb je specifieke vragen of opmerkingen? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.