Bondsdagverkiezingen 2021 zomerupdates

++ Laatste update donderdag 16 september ++ Volg de campagnes in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen 2021.

De verkiezingscampagne voor de Bondsdagverkiezingen op 26 september is losgebarsten. Het is lang niet meer zo spannend geweest. Volg de laatste ontwikkelingen via dit blog. Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Bondsdagverkiezingen 2021 zomerupdates

Donderdag 16 september

 • Macron kan de spotlights pakken in Europa nu Merkel afzwaait en Duitsland voorlopig bezig is met verkiezingen en coalitievormingen. Op BNR Nieuwsradio blikt Derk Marseille vooruit op het bezoek van Merkel aan Parijs

Maandag 13 september

Vrijdag 3 september

 • Nu de CDU niet meer nummer 1 is in de peilingen, probeert Armin Laschet het tij te keren met een 8-koppig ‘Zukunftsteam’. Opvallende naam: veiligheidsexpert Peter R. Neumann

Vrijdag 6 augustus

Nog 5 weken te gaan:

Vrijdag 25 juni

Nu ook de CDU en de CSU aan het begin van de week hun verkiezingsprogramma bekend maakten, is een korte samenvatting op zijn plaats, schrijft Handelsblatt:

 • Belastingen: De CDU/CSU en de FDP hebben belastingverhogingen uitgesloten, terwijl de Groenen, de SPD en Die Linken de hoge inkomens en de rijken meer willen laten betalen.
 • Pensioenen: de SPD en de Groenen willen een pensioen van minstens 48%, Die Linke zelfs 53%. CDU/CSU willen met rode lijnen perspectieven scheppen.
 • Gezondheidszorg: De CDU/CSU en de FDP houden vast aan de status quo van wettelijke en particuliere ziektekostenverzekering, terwijl de SPD en de Groenen pleiten voor één ziektekostenverzekering voor alle burgers
 • Energie/klimaat: alle partijen willen de industrie stimuleren om sneller de klimaatdoelen te halen en hernieuwbare energiebronnen sneller uitbreiden; de Groenen hebben het over “een miljoen nieuwe daken met zonnepanelen in de komende vier jaar”. De FDP rekent op stijgende CO2-prijzen, die fossiele energie volledig onaantrekkelijk zouden maken.
 • Werk: minimumloon van twaalf euro, recht op home office en verregaande afschaffing van minijobs (450 euro per maand, niet verzekerd) voor de rood-groene partijen, CDU/CSU willen de flexibele arbeidsvoorwaarden juist behouden. Samen met de FDP willen ze zelfs deeltijdwerk gemakkelijker maken.
 • Digitalisering: de CDU/CSU en de FDP zijn voorstander van een ministerie voor Digitalisering, de SPD en de Groenen niet. Ze willen allemaal sneller internet.

Dinsdag 22 juni

 • De unie van CDU/CSU heeft maandag hun gezamenlijke verkiezingsprogramma gepresenteerd [pdf]
 • In 140 pagina’s draait het om stabiliteit en voorzichtige hervormingen: geen belastingverhogingen, minder bureaucratie en een emissievrije industrie in 2045
 • CDU/CSU ziet China als de grootste ‘uitdaging’ voor de buitenlandse politiek, en pleit voor nauwere afstemming met trans-Atlantische partners om afhankelijkheid in hightech en data van China te voorkomen
 • Volgens lijsttrekker Armin Laschet is het een ‘moderniseringspush’, oppositiepartij Die Grünen vindt het een programma zonder ambitie
 • Toch is de kans groot dat de christendemocraten en de groenen na de verkiezingen samen aan de onderhandelingstafel belanden. Die Zeit heeft de pijnpunten op een rijtje gezet: financiën (schulden maken), klimaat, sociale politiek, internationale politiek, veiligheid en migratie
 • In Tagesschau wordt afgevraagd hoe CDU/CSU hun belofte om geen belastingen te willen verhogen willen financieren
 • In de meeste peilingen komen deze verhoudingen terug: een ruime voorsprong van CDU/CSU op de Groenen:

Bondsdagverkiezingen 2021 – archief

Dit schreven we al eerder over Laschet:

Armin Laschet

Bio

Armin Laschet (* 18 februari 1961 in Aken, Noordrijn-Westfalen)

Laschet is sinds 2017 de premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en werd in januari 2021 verkozen tot voorzitter van de CDU. Zijn vader liet zich van mijnwerker omscholen tot leraar, zelf studeerde hij rechten en werkte hij als journalist. Als politicus maakte hij vooral carrière via de gemeenteraad in Aken, de Duitse Bondsdag en het Europees parlement. In 2005 werd hij in Noordrijn-Westfalen minister voor Generaties, Gezinszaken, Vrouwen en Integratie. Vanaf 2010 was hij parlementslid in de deelstaat, per 2013 fractieleider en daarmee oppositieleider.

Wat hij wil

Laschet staat misschien wel het meest voor het voorzitten van de lijn Merkel. Hij wil meer accenten zetten op digitalisering en innovatie, en binnenlandse veiligheid. Dat zijn ook direct de grootste kritiekpunten op Merkel. Zijn ideeën presenteerde hij met onder meer een ministerie voor Digitalisering. Verder wil hij scoren met steun voor startups en het afbouwen van bureaucratie. Hij ziet een coalitie met de Groenen wel zitten, in Noordrijn-Westfalen werkt hij samen met de liberale FDP. Hij wordt gezien als een liberale christendemocraat.

Hoeveel geliefd is hij?

Hoewel Laschet binnen de landelijke CDU uitstekende banden heeft, betekent dat niet automatisch dat hij de CDU-droomkandidaat is. Om zijn kansen te vergroten, heeft hij potentieel concurrent Jens Spahn als ‘running mate‘ weten te strikken. Inhoudelijk zijn de meeste CDU’ers het wel met hem eens, het doorzetten van de lijn Merkel met een vleugje moderniteit. Maar hebben ze voldoende vertrouwen in zijn persoon om dit uit te voeren? Inmiddels groeit zijn populariteit voorzichtig.

Wat betekent zijn winst voor Nederland?

De regering Laschet heeft voor Noordrijn-Westfalen als een van de speerpunten een nauwere samenwerking met buurlanden België en Nederland. Inmiddels zijn diverse werkbezoeken over en weer geweest. Het meest recent waren de online regeringsbesprekingen eind vorig jaar. Hij heeft dus een uiterst warme band met premier Rutte en is opgegroeid vlakbij de Nederlandse grens. Van alle kandidaten heeft Nederland de beste relatie met hem, zeker ook vanuit de provincie Limburg.

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.