Bondsdagverkiezingen 2021 updates #5

++ Laatste update Vrijdag 18 juni ++ Met welk verkiezingsprogramma komt de CDU? En kunnen de Groenen het tij keren? Volg de laatste updates in dit blog.
Armin Laschet, Annalena Baerbock en Olaf Scholz

De verkiezingscampagne voor de Bondsdagverkiezingen op 26 september is losgebarsten. Het is lang niet meer zo spannend geweest. Volg de laatste ontwikkelingen via dit blog. Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Bondsdagverkiezingen 2021 updates #4

Vrijdag 18 juni

Maandag 14 juni

  • De Groenen hebben afgelopen weekend hun partijprogramma samengesteld. De rode draad is de balans tussen de strijd tegen de klimaatcrisis en sociaal beleid. Als de CO2-prijzen stijgen, komt dit voor de rekening van de hogere inkomens
  • Een idee waarin dit tot uitdrukking komt is ‘Energiegeld’. Een bedrag van 75 euro per burger ter compensatie van stijgende energieprijzen, zodat mensen met lagere inkomens geen nadeel hiervan zouden moeten ondervinden
  • Vooraf vreesde de partijtop dat leden te radicale amendementen in het partijprogramma zouden stemmen. Die vrees kwam niet uit, en ook partijleider Baerbock kreeg met 98% van de stemmen zo’n beetje de volle steun van de partijleden. Daarmee lijkt het doel van Die Grünen bereikt: de neuzen staan dezelfde kant op. Maar is partijdiscipline voldoende voor een goed resultaat tijdens de Bondsdagverkiezingen? Nee, concludeert de FAZ
  • In de meest recente peilingen voor Bild, pakt CDU/CSU weer een ruime voorsprong op de Groenen

  • En scoren alle kanselierskandidaten exact 18%. Het wordt een spannende zomer!

Bondsdagverkiezingen 2021 – archief

Dit schreven we in januari over Laschet:

Armin Laschet

Bio

Armin Laschet (* 18 februari 1961 in Aken, Noordrijn-Westfalen)

Laschet is sinds 2017 de premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en werd in januari 2021 verkozen tot voorzitter van de CDU. Zijn vader liet zich van mijnwerker omscholen tot leraar, zelf studeerde hij rechten en werkte hij als journalist. Als politicus maakte hij vooral carrière via de gemeenteraad in Aken, de Duitse Bondsdag en het Europees parlement. In 2005 werd hij in Noordrijn-Westfalen minister voor Generaties, Gezinszaken, Vrouwen en Integratie. Vanaf 2010 was hij parlementslid in de deelstaat, per 2013 fractieleider en daarmee oppositieleider.

Wat hij wil

Laschet staat misschien wel het meest voor het voorzitten van de lijn Merkel. Hij wil meer accenten zetten op digitalisering en innovatie, en binnenlandse veiligheid. Dat zijn ook direct de grootste kritiekpunten op Merkel. Zijn ideeën presenteerde hij met onder meer een ministerie voor Digitalisering. Verder wil hij scoren met steun voor startups en het afbouwen van bureaucratie. Hij ziet een coalitie met de Groenen wel zitten, in Noordrijn-Westfalen werkt hij samen met de liberale FDP. Hij wordt gezien als een liberale christendemocraat.

Hoeveel kans maakt hij?

Hoewel Laschet binnen de landelijke CDU uitstekende banden heeft, en in tegenstelling tot zijn concurrenten kan rekenen op de steun van machtige CDU-afdeling Noordrijn-Westfalen, betekent dat niet automatisch dat hij de droomkandidaat is. In de peilingen zakt hij namelijk hard, onder meer vanwege zijn wisselvallige optreden tijdens de coronacrisis. Om zijn kansen te vergroten, heeft hij potentieel concurrent Jens Spahn als ‘running mate‘ weten te strikken. Inhoudelijk zijn de meeste CDU’ers het wel met hem eens, het doorzetten van de lijn Merkel met een vleugje moderniteit. Maar hebben ze voldoende vertrouwen in zijn persoon om dit uit te voeren? De eerste stemmen gaan al op dat hij plaats moet maken voor Spahn.

Wat betekent zijn winst voor Nederland?

De regering Laschet heeft voor Noordrijn-Westfalen als een van de speerpunten een nauwere samenwerking met buurlanden België en Nederland. Inmiddels zijn diverse werkbezoeken over en weer geweest. Het meest recent waren de online regeringsbesprekingen eind vorig jaar. Hij heeft dus een uiterst warme band met premier Rutte en is opgegroeid vlakbij de Nederlandse grens. Van alle kandidaten heeft Nederland de beste relatie met hem, zeker ook vanuit de provincie Limburg.

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.