Bondsdagverkiezingen 2021 updates #4

++ Laatste update Vrijdag 11 juni ++ Lukt het Armin Laschet om genoeg steun te verzamelen binnen en buiten zijn partij? En kunnen de Groenen hun opmars volhouden? Volg de laatste updates in dit blog.

De verkiezingscampagne voor de Bondsdagverkiezingen op 26 september is losgebarsten. Het is lang niet meer zo spannend geweest. Volg de laatste ontwikkelingen via dit blog. Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Bondsdagverkiezingen 2021 updates #4

Vrijdag 11 juni

 • De tegenwind komt net voor het Groenen-partijcongres dit weekend waar maar liefst over 3.280 wijzigingsvoorstellen wordt gestemd, zoals huurmaximum, hogere CO2-prijs en het invoeren van een maximum snelheid op de Autobahn. Partijprominent Cem Özdemir waarschuwt zijn partijgenoten om niet voor te radicale voorstellen te stemmen: “zo kunnen we het ook verprutsen”. Ook Baerbock vreest voor een afschrikkingseffect
 • Bij Die Linke blijft het onrustig, leden willen oud-partijleider Sahra Wagenknecht uit de partij werken
 • Officieel is de rechtsextremistische afdeling ‘Flügel’ binnen de AfD opgeheven, maar er zijn aanwijzingen dat het netwerk nog steeds intact is
 • Hoe tevreden/ontevreden zijn kiezers met deze politici? Politieke veteranen Steinmeier en Merkel scoren het beste

 Donderdag 10 juni

Woensdag 9 juni

 • De populariteit van de bondskanselierskandidaten komt dichter bij elkaar te liggen, 3% eraf bij Baerbock

Dinsdag 8 juni

 • De ophef over het CV van Groenen-leider Annalena Baerbock houdt de Duitse politiek al een paar dagen bezig. Voor haar achterban is het een overdreven en vrouwonvriendelijke lastercampagne, haar tegenstanders zien het bewijs dat de 40-jarige niet te vertrouwen is.
 • In haar CV stond dat Baerbock ‘lid’ was van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en dat zij van 2000 tot 2004 politieke wetenschappen had gestudeerd in Hamburg. Bij de UNHCR kan echter niemand lid zijn, alleen donateur. Haar studie heeft ze niet volledig afgerond, ze haalde enkel een ‘voordiploma’. Dit is nu aangepast
 • In de peilingen is de opmars van de Groenen gestokt, de ‘euforie is voorbij’, schrijft Der Spiegel. Het debat om de benzineprijzen, wapenleveringen, neveninkomsten en het gedoe met Baerbocks CV remmen de opmars af
 • Ook het CV van Armin Laschet is nageplozen. En ook hier valt het een en ander op aan te merken. Zo laat hij een pijnlijk hoofdstuk weg
 • Hoe gaat het verder in Saksen-Anhalt? Deze opties heeft winnaar Reiner Haseloff

Maandag 7 juni

 • De CDU won in Saksen-Anhalt veel duidelijker dan verwacht. Op BNR Nieuwsradio vertelt Derk Marseille wat daar achter zit
 • Voorlopige uitslag in Saksen-Anhalt: 7% winst voor de CDU, verliezen voor AfD, Linke en SPD

Bondsdagverkiezingen 2021 – archief

Dit schreven we in januari over Laschet:

Armin Laschet

Bio

Armin Laschet (* 18 februari 1961 in Aken, Noordrijn-Westfalen)

Laschet is sinds 2017 de premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en werd in januari 2021 verkozen tot voorzitter van de CDU. Zijn vader liet zich van mijnwerker omscholen tot leraar, zelf studeerde hij rechten en werkte hij als journalist. Als politicus maakte hij vooral carrière via de gemeenteraad in Aken, de Duitse Bondsdag en het Europees parlement. In 2005 werd hij in Noordrijn-Westfalen minister voor Generaties, Gezinszaken, Vrouwen en Integratie. Vanaf 2010 was hij parlementslid in de deelstaat, per 2013 fractieleider en daarmee oppositieleider.

Wat hij wil

Laschet staat misschien wel het meest voor het voorzitten van de lijn Merkel. Hij wil meer accenten zetten op digitalisering en innovatie, en binnenlandse veiligheid. Dat zijn ook direct de grootste kritiekpunten op Merkel. Zijn ideeën presenteerde hij met onder meer een ministerie voor Digitalisering. Verder wil hij scoren met steun voor startups en het afbouwen van bureaucratie. Hij ziet een coalitie met de Groenen wel zitten, in Noordrijn-Westfalen werkt hij samen met de liberale FDP. Hij wordt gezien als een liberale christendemocraat.

Hoeveel kans maakt hij?

Hoewel Laschet binnen de landelijke CDU uitstekende banden heeft, en in tegenstelling tot zijn concurrenten kan rekenen op de steun van machtige CDU-afdeling Noordrijn-Westfalen, betekent dat niet automatisch dat hij de droomkandidaat is. In de peilingen zakt hij namelijk hard, onder meer vanwege zijn wisselvallige optreden tijdens de coronacrisis. Om zijn kansen te vergroten, heeft hij potentieel concurrent Jens Spahn als ‘running mate‘ weten te strikken. Inhoudelijk zijn de meeste CDU’ers het wel met hem eens, het doorzetten van de lijn Merkel met een vleugje moderniteit. Maar hebben ze voldoende vertrouwen in zijn persoon om dit uit te voeren? De eerste stemmen gaan al op dat hij plaats moet maken voor Spahn.

Wat betekent zijn winst voor Nederland?

De regering Laschet heeft voor Noordrijn-Westfalen als een van de speerpunten een nauwere samenwerking met buurlanden België en Nederland. Inmiddels zijn diverse werkbezoeken over en weer geweest. Het meest recent waren de online regeringsbesprekingen eind vorig jaar. Hij heeft dus een uiterst warme band met premier Rutte en is opgegroeid vlakbij de Nederlandse grens. Van alle kandidaten heeft Nederland de beste relatie met hem, zeker ook vanuit de provincie Limburg.

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.