Bondsdagverkiezingen 2021 updates #3

++ Laatste update Vrijdag 4 juni ++ Lukt het Armin Laschet om genoeg steun te verzamelen binnen en buiten zijn partij? En kunnen de Groenen hun opmars volhouden? Volg de laatste updates in dit blog.

De verkiezingscampagne voor de Bondsdagverkiezingen op 26 september is losgebarsten. Het is lang niet meer zo spannend geweest. Volg de laatste ontwikkelingen via dit blog. Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Bondsdagverkiezingen 2021 updates #3

Vrijdag 4 juni

 • In de laatste peiling voor de deelstaatverkiezingen eindigt de CDU ruim voor de AfD. Zondagavond weten we hoe realistisch deze peiling was

Donderdag 3 juni

 • Saksen-Anhalt gaat zondag 6 juni naar de stembus, de laatste deelstaatverkiezingen voor de Bondsdagverkiezingen op 26 september. Dan wordt er overigens ook gestemd voor de (stads)deelstaten Berlijn, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Thüringen
 • In de peilingen is te zien hoe een dalende CDU dichterbij nummer twee AfD komt. De vraag is: kan de CDU de koppositie houden en daarmee de volgende coalitie aanvoeren?

 • De huidige Kenia-coalitie (CDU/zwart, SPD/rood en die Grünen/groen) stond de afgelopen jaren meerdere malen op springen, maar bleef uit angst voor de AfD toch bij elkaar. Wanneer de CDU de grootste blijft, is de kans groot dat ondanks de slechte onderlinge verhoudingen deze coalitie doorregeert.
 • Al zal menig CDU’er wanneer mogelijk de Groenen graag inruilen voor de FDP. Dan heb je qua kleuren een Duitsland-coalitie
 • Ook een Jamaica-coalitie (CDU, Groenen, FDP) en een Zimbabwe-coalitie (CDU, SPD, Groenen en FDP) lijken mogelijk
 • In al deze gevallen gaan de partijen met een ruime boog rondom de AfD, die in de peilingen afstevent op hetzelfde resultaat als in 2016 van 24%
 • De landelijke CDU kijkt met argusogen naar deze verkiezingen. De vrees is het ontstaan van een soort conservatieve Tea Party beweging bij de CDU. Dan wordt gekeken naar de zogenaamde Werte-Union, die volgens het partijbestuur niets te zoeken hebben bij de CDU. Toch bestaat de groep voor zo’n 80% uit CDU-leden. Zij zijn voor samenwerking met de AfD, terwijl de rest van de partij daar niets in ziet 
 • In hoeverre zegt Saksen-Anhalt iets over de Bondsdagverkiezingen? Veel trends zijn in mindere mate terug te zien, toch speelt landelijk de AfD een veel kleinere rol. In deze peilingen zijn de voorkeuren van kiezers uit Oost- en West-Duitland opgesplitst. In het oosten doet de AfD het veel beter dan in het westen, het omgekeerde geldt voor de Groenen:

Donderdag 27 mei

 • Op 6 juni gaat deelstaat Saksen-Anhalt naar de stembus. Doordat de CDU daalt in de peilingen, kan de opklimmende AfD hier de grootste partij worden

Dinsdag 25 mei

 • Als laatste partij presenteert de AfD vandaag hun lijsttrekkersduo in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen: met Alice Weidel en Tino Chrupalla wordt de partij nog radicaler rechts

Bondsdagverkiezingen 2021 – archief

https://duitslandnieuws.nl/blog/2021/04/16/bondsdagverkiezingen-2021-updates-1/embed/#?secret=ojTEPoG4f4

Dit schreven we in januari over Laschet:

Armin Laschet

Bio

Armin Laschet (* 18 februari 1961 in Aken, Noordrijn-Westfalen)

Laschet is sinds 2017 de premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en werd in januari 2021 verkozen tot voorzitter van de CDU. Zijn vader liet zich van mijnwerker omscholen tot leraar, zelf studeerde hij rechten en werkte hij als journalist. Als politicus maakte hij vooral carrière via de gemeenteraad in Aken, de Duitse Bondsdag en het Europees parlement. In 2005 werd hij in Noordrijn-Westfalen minister voor Generaties, Gezinszaken, Vrouwen en Integratie. Vanaf 2010 was hij parlementslid in de deelstaat, per 2013 fractieleider en daarmee oppositieleider.

Wat hij wil

Laschet staat misschien wel het meest voor het voorzitten van de lijn Merkel. Hij wil meer accenten zetten op digitalisering en innovatie, en binnenlandse veiligheid. Dat zijn ook direct de grootste kritiekpunten op Merkel. Zijn ideeën presenteerde hij met onder meer een ministerie voor Digitalisering. Verder wil hij scoren met steun voor startups en het afbouwen van bureaucratie. Hij ziet een coalitie met de Groenen wel zitten, in Noordrijn-Westfalen werkt hij samen met de liberale FDP. Hij wordt gezien als een liberale christendemocraat.

Hoeveel kans maakt hij?

Hoewel Laschet binnen de landelijke CDU uitstekende banden heeft, en in tegenstelling tot zijn concurrenten kan rekenen op de steun van machtige CDU-afdeling Noordrijn-Westfalen, betekent dat niet automatisch dat hij de droomkandidaat is. In de peilingen zakt hij namelijk hard, onder meer vanwege zijn wisselvallige optreden tijdens de coronacrisis. Om zijn kansen te vergroten, heeft hij potentieel concurrent Jens Spahn als ‘running mate‘ weten te strikken. Inhoudelijk zijn de meeste CDU’ers het wel met hem eens, het doorzetten van de lijn Merkel met een vleugje moderniteit. Maar hebben ze voldoende vertrouwen in zijn persoon om dit uit te voeren? De eerste stemmen gaan al op dat hij plaats moet maken voor Spahn.

Wat betekent zijn winst voor Nederland?

De regering Laschet heeft voor Noordrijn-Westfalen als een van de speerpunten een nauwere samenwerking met buurlanden België en Nederland. Inmiddels zijn diverse werkbezoeken over en weer geweest. Het meest recent waren de online regeringsbesprekingen eind vorig jaar. Hij heeft dus een uiterst warme band met premier Rutte en is opgegroeid vlakbij de Nederlandse grens. Van alle kandidaten heeft Nederland de beste relatie met hem, zeker ook vanuit de provincie Limburg.

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.