BNR Nieuwsradio – Waarom Nordstream 2 een heikel thema blijft

De gaspijplijn van Rusland naar Duitsland Nordstream 2 blijft een heet hangijzer, ook wanneer de VS voorlopig afzien van sancties.
Nord Stream 2

Luister naar de bijdrage op BNR Nieuwsradio over Nordstream 2

De Verenigde Staten stellen geen sancties in tegen het bedrijf dat Nordstream 2 aanlegt: de gasleiding tussen Rusland en Duitsland. Het besluit is opvallend: De Amerikanen zijn nog steeds fel tegen het project, maar willen de relatie met Duitsland niet onder druk zetten zeggen ze. Hoe groot is de opluchting in politiek Berlijn?

Hoe blij is de Duitse regering? Merkel wil de Nordstream 2 toch graag aanleggen?

De opluchting is groot, er kwam al direct een reactie van de minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas van de SPD. Hij spreekt zijn waardering ervoor uit dat ‘de Amerikanen Duitsland tegemoet zijn gekomen’. Daarmee vertolkt hij het regeringsstandpunt, dus ook dat van Angela Merkel. Duitsland wil deze gaspijplijn ondanks de vele kritiek enerzijds vanwege goedkopere energie. Anderzijds ziet Duitsland het ook als een middel om de relatie met Rusland goed te houden.

Is er misschien vanuit Duitsland druk uitgeoefend op de Amerikanen?

Absoluut. Onder Trump gingen de Amerikanen er met een gestrekt been in, het was het belangrijkste dossier die de relatie tussen de VS en Duitsland tot een dieptepunt brachten. Er werd met sancties tegen bepaalde bedrijven gedreigd, Duitsland verweet daarbij dat de Amerikanen ook vooral hun eigen zakelijke interesses volgen. De regering Biden verandert dus niet van standpunt, maar ziet nu vooral af van de sancties om de band met Duitsland te herstellen. Dat wordt dus zeer gewaardeerd in Berlijn.

Wordt het project nu afgerond VOOR de Duitse verkiezingen? Zo niet, mochten die Grünen winnen, wat verandert er dan op de Duitse visie op het project van NordStream2?

Nee, het is vooral een eerste stap om de diplomatieke relatie te verbeteren. Minister Maas zei al dat het Amerikaanse congres hier over drie maanden over spreekt, en dat men die tijd gaat gebruiken om de plannen concreter te maken. Onder Trump werd niet meer echt gesproken met de Amerikanen, nu liggen de lijnen weer open. En ook de Amerikanen zullen weten dat de Groenen na de Bondsdagverkiezingen in september waarschijnlijk een centrale rol krijgen in de coalitie-onderhandelingen, dus dat dit thema nog lang niet van tafel is. De Groenen zijn namelijk fel tegen de pijplijn, omdat het geen duurzame energie is. En ze willen in het kader van de mensenrechten niet dit soort zaken doen met Rusland. Het kan dus nog twee kanten op.

Washington vindt dat Duitsland en de EU zich ermee te veel afhankelijk maken van Rusland. In hoeverre is dit zo?

In de energiemix gebruikt Duitsland ongeveer 24% aan aardgas. Ongeveer 40% van het gas dat Duitsland importeert, komt uit Rusland (21% uit Nederland in 2019, en dat wordt de komende jaren natuurlijk afgebouwd). Ze zijn daarmee de grootste afnemer van Russisch gas ter wereld. De claim van de Amerikanen dat Duitsland zich compleet afhankelijk maakt van de Russen, wordt daarom door de Duitse regering bestreden. Maar dankzij de druk van de Amerikanen groeit ook in Duitsland het besef dat men minder afhankelijk wil zijn van de Russen. Niet voor niets wil Duitsland de komende jaren ook miljarden steken in duurzame energie. Het debat hierover blijft bij de verkiezingen dus belangrijk, zowel vanuit de geopolitieke standpunten, als vanwege de klimaatdoelen

BNR en andere audio

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.