Corona updates voor Duitsland en Nederland zomer 2021

++ Laatste update Maandag 20 september ++ Duitsland en Nederland in de coronacrisis. Bekijk het overzicht van de maatregelen en de nieuwste updates.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland en een overzicht van de maatregelen. Dit blog wordt (on)regelmatig bijgewerkt met relevante updates.

Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates zomer 2021

Maandag 20 september

 • De aanbevelingen van het Robert Koch Institut voor de komende maanden

Vrijdag 3 september

 • Vanuit Nederland gezien springt Duitsland per 4 september van code groen naar code geel. Bij terugkeer vanuit Duitsland naar Nederland moet je vanaf 6 september een coronabewijs laten zien.

Dinsdag 24 augustus

 • Sinds maandag geldt op veel plekken de 3D-regel voor binnenactiviteiten: je moet kunnen bewijzen dat je genezen, gevaccineerd of getest bent voor toegang.
 • Voor het toepassen van de coronamaatregelen kijkt Duitsland inmiddels breder dan enkel het gemiddelde aantal besmettingen. Onder meer de bezetting van het aantal ziekenhuisbedden en het aantal sterfgevallen worden meegewogen

Woensdag 11 augustus

 • Straks in Duitsland overal een test verplicht om binnen te komen? Met deze strategie wil Duitsland een nieuwe lockdown voorkomen
 • De regels in het kort: 3G-regels (genezen, gevaccineerd, getest) gelden vanaf 23 augustus voor zo’n beetje alle binnenactiviteiten. Van kappersbezoek, events tot aan de horeca. Wanneer het 7-dagen-gemiddelde onder de 35 besmettingen per 100.000 inwoners ligt, kunnen deelstaten besluiten om de 3G-regel los te laten.
 • Na 11 oktober vergoedt Duitsland geen sneltests meer, dit betekent een kostenpost voor mensen die niet gevaccineerd zijn
 • De mondkapjesplicht in het OV en de winkels wordt verlengd

Vrijdag 6 augustus

 • Vanaf 8 augustus geldt Nederland vanuit Duitsland niet meer als ‘hoogrisicogebied’
 • Wat betekent dit? Per 8 augustus hebben alleen ongevaccineerde mensen nog een negatieve test nodig om de grens over te steken
 • Aanmelden en quarantaine hoeft niet meer

Woensdag 4 augustus

 • Voert Duitsland een vaccinatieplicht in? Het ligt iets genuanceerder:

Maandag 2 augustus

 • De inreisregels zijn zondag 1 augustus iets aangepast, zie het overzicht onderaan dit blog
 • In het kort: Reizigers vanaf 12 jaar (ongeacht vanuit welk land je naar Duitsland komt) moeten een negatieve antigeen-test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van eerdere besmetting (genezing) tonen
 • Nederland geldt nog altijd als hoogrisicogebied en dus is de aanmeld- en quarantaineplicht van toepassing. Mensen die volledig zijn gevaccineerd of zijn genezen moeten dit bewijs uploaden bij Einreiseanmeldung.de, wanneer ze zich registreren. Zij hoeven dan niet in quarantaine
 • De testplicht geldt nu voor iedereen vanaf 12 jaar (was eerst 6 jaar). De quarantaineplicht van 10 dagen geldt iedereen die niet (volledig) gevaccineerd is. Met een negatieve test kan je de quarantaine op z’n vroegst na 5 dagen afbreken
 • Alle regels op een rij bij het Duitse ministerie van Volksgezondheid (Engels, Duits)
 • De Duitse politie controleert steekproefsgewijs in de grensregio

Maandag 26 juli

Dinsdag 20 juli

 • Niedersachsen wil verplichte sneltesten voor bezoek uit Nederland. In combinatie met meer grenscontroles zou dan het aantal infecties in de naburige deelstaat beperkt moeten blijven. In Bad Bentheim loopt het aantal besmettingen al op. Het is onduidelijk in hoeverre de wens van Niedersachsen meteen al wordt omgezet. Hier het volledige bericht

Dinsdag 29 juni

Maandag 28 juni

Vrijdag 25 juni

 • Inmiddels is meer dan een derde van de Duitse bevolking volledig gevaccineerd:

https://twitter.com/impf_progress/status/1408001966802931717

Donderdag 24 juni

Dinsdag 22 juni

Duitsland in lockdown

Nu de besmettingscijfers dalen, worden steeds meer coronamaatregelen versoepeld. Na 30 juni vervallen de zogenaamde landelijke ‘noodrem-regels’. Dan gelden de regels weer per deelstaat. Controleer dus altijd de lokale regels.

Regels kunnen per deelstaat verschillen

Dit zijn bijvoorbeeld de regels in Noordrijn-Westfalen bij een stabiel 7-dagen-gemiddelde van minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners

 • Avondklok: bestaat niet meer
 • Contactbeperkingen: voor wie gevaccineerd of genezen zijn zijn, gelden geen contactbeperkingen. Voor alle anderen zijn bijeenkomsten in openbare ruimten onbeperkt toegestaan voor leden van vijf huishoudens. Bovendien zijn bijeenkomsten met maximaal 100 personen uit een willekeurig aantal huishoudens toegestaan na een negatieve test.
 • Cultuur: Evenementen zijn buiten en binnen mogelijk. In theaters, bioscopen, operahuizen, concertzalen en soortgelijke inrichtingen kunnen tot 1.000 geteste bezoekers en een willekeurig aantal genezen en gevaccineerde personen komen. Amateurrepetities zijn ook weer toegestaan, met beperkingen. Vanaf 1 september zijn muziekfestivals met maximaal 1.000 geteste bezoekers en een willekeurig aantal genezen en gevaccineerde bezoekers ook toegestaan
 • Musea en soortgelijke culturele instellingen (geldt niet voor evenementen) mogen bezoekers ontvangen zonder afspraken te maken en testvereisten
 • Sporten: contactsporten zijn toegestaan, zowel buiten als binnen, met maximaal 100 geteste personen
 • Vrije tijd: Bezoek aan openluchtzwembaden is mogelijk zonder tests. Bordelen e.d. mogen alleen bezocht worden als klanten getest, genezen of gevaccineerd zijn. Clubs en discotheken mogen hun openluchtterreinen openstellen voor maximaal 100 geteste mensen.
 • Winkelen: Voor winkels heb je geen afspraak en test meer nodig.
 • Congressen: Buiten en binnen mogelijk met maximaal 1.000 geteste personen
 • Gastronomie: wanneer in heel Noordrijn-Westfalen het 7-dagen-gemiddelde onder de 35 ligt, hoef je ook binnen in restaurants geen negatieve test meer te hebben
 • Hotels en toerisme: busreizen zijn mogelijk voor geteste, genezen of gevaccineerde personen uit Duitsland, zelfs zonder capaciteitsbeperking, indien alle deelnemers afkomstig zijn uit regio’s met een stabiel 7-dagen-gemiddelde van maximaal 35. Particuliere accommodatie in hotels, pensions, enz. is reeds toegestaan voor geteste, genezen en gevaccineerde personen die uit een gebied komen met een 7-dagen-gemiddelde van onder de 100

In het algemeen geldt:

 • In winkels en het ov is het dragen van medische mondkapjes verplicht
 • De regels in het kort: 3G-regels (genezen, gevaccineerd, getest) gelden vanaf 23 augustus voor zo’n beetje alle binnenactiviteiten. Van kappersbezoek, events tot aan de horeca. Wanneer het 7-dagen-gemiddelde onder de 35 besmettingen per 100.000 inwoners ligt, kunnen deelstaten besluiten om de 3G-regel los te laten.
 • Na 11 oktober vergoedt Duitsland geen sneltests meer, dit betekent een kostenpost voor mensen die niet gevaccineerd zijn
 • Voor wie volledig gevaccineerd of genezen is, vervallen regels zoals testplicht, quarantaineplicht, de avondklok en contactbeperkingen. Regels als afstand houden en mondkapjes dragen in drukke binnenruimtes zoals winkels en het ov, blijven voor iedereen gelden

Inreisregels Duitsland

Update:

 • Sinds 8 augustus geldt Nederland vanuit Duitsland niet meer als ‘hoogrisicogebied’
 • Wat betekent dit? Sinds 8 augustus hebben alleen ongevaccineerde mensen nog een negatieve test nodig om de grens over te steken
 • Aanmelden en quarantaine hoeft niet meer

Algemene regels

 • Op veel plekken in Duitsland bestaat een mondkapjesverplichting.
 • Ook in Duitsland stijgt het gemiddelde aantal besmettingen. Informeert u zich voor u op reis gaat welke bijkomstige regels voor uw bestemming in Duitsland gelden.
 • Als u zich in Nederland laat testen dan kan de antigeensneltest hooguit 48 uur en de PCR-test hooguit 72 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld. Dat kan schriftelijk of digitaal.  Wanneer u een test nodig heeft, dan moet elke reiziger van zes jaar en ouder worden getest.
 • Bent u volledig ingeënt tegen COVID-19 én heeft u hier een officieel vaccinatiebewijs van, dan kunt dit bewijs bij het inchecken overleggen. In Duitsland moet u dit soms ook laten zien als er een testverplichting bestaat om toegang te verkrijgen tot bijvoorbeeld hotel, horeca of museum. Leest u op de website van de Duitse Bondsgezondheidsministerie en het Infektionsschutzgesetz aan welke voorwaarden het vaccinatiebewijs precies moet voldoen.
 • De bovenstaande regels kunnen op elk moment veranderen. De CoronaEinreiseVO (informatie in het Duits en Engels) is leidend. Check vóór vertrek altijd of dit document is gewijzigd. Hoe de bovenstaande regels in Duitsland worden gehandhaafd wordt uitsluitend bepaald door de Duitse autoriteiten.
 • Lees hier het complete Reisadvies voor Duitsland van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Een handige tool om vast te stellen of je de grens over mag, of je je moet melden en of je in quarantaine moet.
 • FAQ van Noordrijn-Westfalen
 • FAQ van Nedersaksen

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Inreisregels Nederland

 • Voor Duitsland geldt code groen
 • U hoeft geen coronabewijs te laten zien.
 • U hoeft niet in quarantaine. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.

Websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.