Met deze strategie wil Duitsland een nieuwe lockdown voorkomen

Met een vaccinatie-offensief en een strengere testplicht, wil Duitsland een nieuwe lockdown deze herfst voorkomen. Bondskanselier Merkel en de deelstaten bepalen dinsdag de laatste details van deze coronastrategie.

Update:

  • De regels in het kort: 3G-regels (genezen, gevaccineerd, getest) gelden vanaf 23 augustus voor zo’n beetje alle binnenactiviteiten. Van kappersbezoek, events tot aan de horeca. Wanneer het 7-dagen-gemiddelde onder de 35 besmettingen per 100.000 inwoners ligt, kunnen deelstaten besluiten om de 3G-regel los te laten.
  • Na 11 oktober vergoedt Duitsland geen sneltests meer, dit betekent een kostenpost voor mensen die niet gevaccineerd zijn
  • De mondkapjesplicht in het OV en de winkels blijft bestaan

Lees hier het overzicht: Corona updates voor Duitsland en Nederland zomer 2021

Het debat in Duitsland gaat nu over de vraag: creëert Duitsland met de strengere testplicht een tweeklassensamenleving? Of is het terecht dat gevaccineerden zich niet hoeven te laten inperken, omdat anderen zich niet willen laten inenten? Het is een vraag die tweedracht zaait dwars door politieke partijen heen. 

  • Nederland geldt niet meer als ‘Hochrisikogebiet‘, daarom hoeven niet-gevaccineerde mensen enkel een negatieve test te laten zien, wanneer je naar Duitsland reist (lees het groene gedeelte in dit overzicht)

Komt de golf eerder?

In vergelijking met Nederland, heeft Duitsland al lang heel weinig besmettingen. Maar het aantal besmettingen loopt hier nu ook op. En de golf komt eerder op gang dan vorig jaar:

https://twitter.com/OlafGersemann/status/1424563151345963008

Vooral leeftijdsgroep 15-34 jaar getroffen

De nieuwe besmettingen zijn voor 47% terug te vinden in de leeftijdsgroep van 15-34 jaar.

https://twitter.com/OlafGersemann/status/1424243275456729094

Het 7-dagen-gemiddelde stijgt weer

Het 7-dagen-gemiddelde stijgt naar 23,1 besmettingen per 100.000 inwoners:

https://twitter.com/OlafGersemann/status/1424585730064625664

Vaccinatiecampagne in Duitsland stagneert

Al weken stagneert de vaccinatiecampagne in Duitsland. Gemiddeld worden er nu zo’n 75.000 mensen per dag ingeënt. Dit voorjaar ging het nog om zo’n 1 miljoen per dag. Zie deze grafiek:

https://twitter.com/OlafGersemann/status/1424648150254489608

Wordt de 3G-regel landelijk ingevoerd?

Op diverse plekken in Duitsland geldt de 3G-regel al; je komt alleen binnen bij een restaurant of bioscoop als je Gevaccineerd, Genezen of Getest bent. Vandaag wordt besproken of dit landelijk wordt ingevoerd.

Het debat gaat over rechten en plichten van gevaccineerden en ongevaccineerden: kan je de gevaccineerde meerderheid het nog aandoen om beperkende regels op te leggen, omdat een kleiner deel geen vaccinatie wil ophalen? Of voer je daarmee een soort van vaccinatieplicht in en hoe wenselijk is dat?

Hoe wil de Duitse overheid ervoor zorgen dat meer mensen zich laten vaccineren?

Enerzijds met stimulerende maatregelen. Vaak lokaal. In Thüringen krijg je een Bratwurst bij de prik, in Berlijn kan je naar de nachtclub met een DJ om je prik te krijgen met technobeats. Werkgevers delen voetbalkaartjes uit, of bieden extra vakantiedagen aan.

Maar ook het zachte dwang. Nu kan je als burger in Duitsland dagelijks een gratis test doen. De overheid overweegt per oktober te stoppen met het vergoeden van de tests. Ongevaccineerden voelen dat dan direct in hun portemonnee, omdat je dan bijna nergens zonder test binnenkomt. Bij de deur gelden de 3G-regels: Gevaccineerd, Genezen en Getest.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.