Nieuwe app voor de Autobahn helpt files te omzeilen

Het zal een herkenbare frustratie zijn voor iedereen die wel eens in de auto onderweg is in Duitsland: plotseling is de weg afgesloten en sta je urenlang in de file. De nieuwe app Autobahn moet nu uitkomst bieden.

Op dit moment bieden navigatie-apps of Google-Maps lang niet altijd uitkomst. Zelfs het luisteren naar de Duitse radio geeft je maar beperkt informatie. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de Duitse verkeersdiensten georganiseerd zijn.

Namelijk regionaal en niet over de grenzen van de deelstaten heen. Zo worden files door regionale zenders in andere deelstaten vaak niet genoemd, waardoor je op je trip door meerdere deelstaten van bijvoorbeeld Amsterdam naar Berlijn of van Breda naar M√ľnchen altijd achter het net vist.

Verrassende wegwerkzaamheden

Ook bij wegwerkzaamheden kan je voor verassingen komen te staan. Informatie over geplande wegwerkzaamheden worden vaak niet gedeeld, terwijl navigatie-apps hiervan wel afhankelijk zijn. Kortom: het is vaak bidden-en-hopen dat je weer filevrij door Duitsland heen kunt reizen.

Maar wellicht dat hier nu verandering in komt. De Duitse organisatie voor het wegverkeer heeft namelijk een eigen app ontwikkeld, die zowel op iOS als op Android werkt. Aanleiding hiervoor was de de reorganisatie van de wegwerkzaamheden. Deze worden nu landelijk aangestuurd en niet meer regionaal.

De app moet nu dus alle wegwerkzaamheden doorgeven en waarschuwen voor files. Het moet een mooie aanvulling zijn op de bestaande middelen, maar zal niet functioneren als zelfstandige navigatie-app. Dat zou teveel ingrijpen op het bestaande aanbod, zegt de directeur in Der Tagesspiegel.

App voor de Autobahn

Zou het dan nu zo kunnen zijn dat je echt weet welke omwegen je kunt nemen zodat de vertraging niet al te zeer oploopt? Laten we het hopen.

Laat ons sowieso weten of je hem gebruikt en kunt downloaden in de Nederlandse Play and App-stores. We zijn benieuwd naar je ervaringen!

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.