BNR Duitsland: Hoe het Nederlandse Nijdra de Duitse concurrentie aftroeft

Hoe komt een Duitse topfabrikant als Sennheiser uit bij een toeleverancier uit Middenbeemster? CEO Saskia van Dijk-Nije van Nijdra Group vertelt bij BNR Duitsland hoe zij het vertrouwen wint bij grote Duitse spelers.

Slechts 1 op de 5 mkb-bedrijven durft het: de stap naar het buitenland. Het is dan ook een proces van vallen en opstaan, zegt CEO Saskia van Dijk-Nije van Nijdra Group. “We zijn al 17 jaar bezig, een tijd waarin we veel hebben geleerd. Ons voordeel: we zijn een familiebedrijf, dat slaat goed aan in Duitsland. Ons product voegt iets toe. En een Duitse klant stuurt liever producttekeningen naar ons voor co-engineering, dan naar China.”

BNR Duitsland aflevering 1: Saskia Van Dijk-Nije

In de eerste aflevering van BNR Duitsland vertelt Saskia Van Dijk-Nije over onbekende reuzen. Mega-interessante klanten in Duitsland, die we in Nederland nauwelijks kennen. En hoe overtuig je een bekend Duits merk zoals Sennheiser om juist voor een toeleverancier uit Nederland te kiezen?

Beluister hier aflevering 1:

Uiteindelijk draait het om snel en goed een wens van Duitse fabrikanten om te zetten, vertelt Van Dijk-Nije. “Dat vertrouwen bouw je over de jaren op in vele ontmoetingen. We nodigen hen ook op onze locaties uit, zodat we laten zien wat we in huis hebben. Je moet het vertrouwen uitstralen, want ze delen wel hun bedrijfsgeheimen met je. En vervolgens moet je het waarmaken.”

Een klant als Sennheiser waardeerde het ook dat Nijdra met feedback op hun ontwerp durfde te komen. “Voordat je daar bent, heb je dus al een goede relatie opgebouwd waarbinnen je dit kunt zeggen.”

Trouw

Ook merkt Van Dijk de waardering in Duitsland voor toeleveranciers dichtbij huis. “Zeker wanneer je het samen eens bent over hoe je met hun bedrijfsgeheim omgaat, dan kiezen ze liever voor ons dan een concurrent uit Azië. Deze bedrijven hoppen ook niet zomaar naar een andere toeleverancier. Ze zijn heel trouw, zeker wanneer ze tevreden zijn.”

Voor Nijdra ziet de toekomst er zonnig uit, zegt Van Dijk-Nije. “Door de coronacrisis zijn veel projecten stil komen te liggen, die komen nu weer op gang. Er is dus heel veel werk voor ons.”

Aflevering 2: Jan IJspeert, de man met twee batterijfabrieken in Duitsland

De tweede aflevering van BNR Duitsland is op maandag 23 augustus tussen 13.35 en 13.50 uur. Te gast is Jan IJspeert, CEO van BAE Batterien GmbH in Berlijn en sinds kort ook directeur bij MOLL Batterien GmbH in het Beierse Bad Staffelstein.

BNR Duitsland wordt mede mogelijk gemaakt door de Duits-Nederlandse Handelskamer en Van Diepen Van Der Kroef Advocaten. Mediapartner is BNR Nieuwsradio, de productie is in handen van Tothem in Berlijn.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.