BNR Duitsland: Batterijfabrikant Jan IJspeert moest flink wennen in Berlijn

CEO Jan IJspeert van BAE Batterien GmbH uit Berlijn is te gast in de tweede aflevering van BNR Duitsland.

Batterijfabriek BAE Batterien GmbH in Berlijn verloor miljoenen voordat Jan IJspeert binnenstapte in 2007. Aan de Nederlander de taak om het roer om te gooien, en het bedrijf uit 1899 te redden. Inmiddels is hij op overnamepad in Duitsland.

Het zijn drukke maanden voor Jan IJspeert, hij heeft namelijk dit voorjaar een batterijfabriek, MOLL Batterien GmbH in het Beierse Bad Staffelstein. Beluister het hele interview bij BNR Duitsland.

IJspeert was gelukkig in Amsterdam als vermogensbeheerder. Maar toen hij zag hoe een door hem geadviseerde investering helemaal dreigde te mislukken, verliet hij huis en haard om orde op zaken te stellen in Berlijn. “De fabriek was omzet-georiĆ«nteerd, en keek niet naar de marges”, zegt hij terugblikkend. En verandering was moeilijk. “Ik kwam binnen als iemand zonder ondernemerservaring en toch moest ik mensen ervan overtuigen dat het anders moest.”

Roer omgooien in Berlijn

BAE Batterien maakt loodbatterijen, een traditionele technologie met veel toekomst, denkt IJspeert. “We maakten veel batterijen voor vorkheftrucks, deze werden vaak bijna tegen productiekosten verkocht. We hebben toen meer focus gelegd op kritische toepassingen zoals ziekenhuizen, datacenters en energiecentrales. Daar is betrouwbaarheid heel belangrijk, en daar was men bereid om voldoende voor onze accu’s en batterijen te betalen.”

Voor IJspeert was het vervolgens erg belangrijk om in Berlijn een goed netwerk op te bouwen. “Wat dat betreft is Berlijn anders dan elders in Duitsland. Het is er erg open, als je je positief opstelt kan je ver komen.” Het leidde onder meer tot de overname van de Beierse batterijfabriek. “En we openen binnenkort een nieuwe fabriek met een nieuwe batterijtechnologie in Berlijn. We gaan de komende jaren vol gas geven.”

Beluister hier het hele gesprek

Aflevering 3: Hoe je als startup in de schappen van de grootste drogisterij van Duitsland komt

Het is de duurzame zeepstartup Seepje vorig jaar gelukt om in de schappen van de 2.020 filialen van de Duitse drogist DM terecht te komen. Dat is bepaald niet vanzelfsprekend voor een Nederlands merk, en zeker niet voor een startup. Hun geheime wapen heet Gwendolyn Behnke, zij is te gast op maandag 30 augustus vanaf 13.30 uur bij BNR Duitsland.

Beluister hier alle afleveringen van BNR Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.