Ga naar inhoud

BNR Duitsland: bereikt een klimaatneutrale binnenvaart straks de Duitse haven nog?

Voor de Duitse industrie is de Nederlandse binnenvaart van groot belang. Toch is de druk groot nu de sector klimaatneutraal moet werken.
binnenvaart

Voor de Duitse industrie is de Nederlandse binnenvaart van groot belang. Toch is de druk groot nu de sector klimaatneutraal moet werken. Binnenvaartcoöperatie NPRC zet in op partnerships in Duitsland.

Binnenvaartcoöperatie NPRC is in 1935 uit nood geboren. Het was crisis en om te overleven bundelden schippers hun krachten. In de zesde aflevering van BNR Duitsland stelt CEO Femke Brenninkmeijer dat zij juist veel toekomst ziet in het coöperatiemodel om de binnenvaart klimaatneutraal en digitaal te maken. “Een coöperatie is heel crisisbestendig en kan flexibel reageren op grote uitdagingen.” 

Nederlandse binnenvaart heeft Duitse partners nodig

Toch heeft ze ook het Duitse achterland hard nodig om deze doelen voor elkaar te krijgen. “Nu komt de last nog te veel terecht op de schouders van de binnenvaartschipper. Terwijl het een opgave is voor de hele keten. Daarom moeten we met de Duitse industrie om tafel om dit samen op te lossen. Het is net zo goed hun uitdaging en daarin moeten we samenwerken.”

De Nederlandse binnenvaart heeft daarom een sterkere stem in Duitsland nodig, merkt Brenninkmeijer. “Via onze klanten kunnen we gehoor vinden bij de Duitse politiek. Er is veel meer afstemming nodig tussen beide landen om dezelfde doelen te halen. Te vaak lopen onze schippers aan tegen verschillende regels in beide landen.”

Voor waterstof is het noodzaak dat de Duits-Nederlandse politiek samen optrekt voor een duidelijke Europese visie, zegt de CEO van NPRC. “De Duitse industrie heeft de waterstof, wij de infrastructuur. Zij zijn afhankelijk van de toevoer uit de havens. Zo kunnen we samen nieuwe ketens opzetten.”

Aflevering 7: Eerste aflevering na de Bondsdagverkiezingen

De zevende aflevering is op maandag 27 september, de dag na de Bondsdagverkiezingen. In deze uitzending bespreekt correspondent Derk Marseille de uitslag en blikt hij vooruit op de formatieperiode.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.