
Miljoenen toeristen komen jaarlijks naar Berlijn speciaal voor de vele kleine cafeetjes, restaurantjes en speciaalzaken die zich onderscheiden door hun eigenzinnige menukaarten, aankleding en gemoedelijke sfeer. Maar veel vet op de botten hebben ze niet, en hierdoor moesten vele zaken al snel hun deuren definitief sluiten toen de coronacrisis uitbrak en de toeristen wegbleven. Dat is ook slecht nieuws voor toeleveranciers zoals de Nederlandse bioboer Frank van der Hulst met zijn boerderij in Brandenburg.
Inmiddels is de horeca weer open, en daarom zoekt Derk Marseille voor BNR Nieuwsradio Van der Hulst op in Markthalle Neun. Voorheen stond de Nederlander hier met zijn eigen kraam, de laatste jaren levert hij zijn producten vooral aan andere standhouders, restaurants en andere speciaalzaken in Berlijn. Hij ziet de keten door de crisis veranderen, en dat betekent volgens hem goed en slecht nieuws.
Bioboer in Brandenburg
Duitslandnieuws sprak vijf jaar geleden al met Frank en Marjolein van der Hulst. Sinds 2009 telen en fokken ze op hun biodynamische boerderij in de Noord-Duitse Uckermark, op twee uur rijden van de hoofdstad, hun producten en dieren. Ze leveren inmiddels vooral aan speciaalzaken en de horeca in Berlijn.