
Uit de vele vragen die de vijf GrensInfoPunten van de vijf euregio’s langs de Duits-Nederlandse grens dagelijks binnenkrijgen, blijkt dat grenspendelaars vaak geen recht hebben op nationale coronahulpmaatregelen in het land waar ze werken of wonen, omdat ze in een ander land werken dan ze wonen, vertelt woordvoerder Michiel Savelsbergh. “Zo maken ondernemers weinig of geen kans op sociale uitkeringen of andere steun. En is er geen recht op arbeidstijdverkorting.”
De vijf euregio’s vragen om overgangsoplossingen, zodat deze groep grenswerkers niet buiten de boot valt. “Daarvoor is het nodig dat zowel Duitsland als Nederland gezamenlijk kijken naar grenspendelaars die in land A wonen en in land B werken en niet alleen verwijzen naar hun eigen nationale wetgeving. Het gaat hier om een grensoverstijgend probleem”, zegt Savelsbergh.
Gezamenlijke oplossing Duitsland en Nederland is nodig
Daarom pleiten de vijf euregio’s voor in hun brief voor een gezamenlijke oplossingen van beide landen. De euregio’s doen dit, omdat ze zelf organisaties zijn die gericht zijn op grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland in dit geval, aldus de woordvoerder.
De euregio’s beheren de zogeheten GrensInfoPunten die speciaal gericht zijn op grenswerkers. Op de website van de grensinfopunten staat informatie voor grenswerkers over belastingen, sociale zekerheid, ziektekosten en andere onderwerpen.
Website voor grenspendelaars
De euregio’s verrichten al decennia lang inspanningen om de grensregio’s te verbinden en willen daarom graag hun steun en medewerking aanbieden. De brief is ondertekend door de vijf directeuren van de EUREGIO (Gronau), Eems Dollard Regio, euregio rijn-maas-noord, Euregio Maas-Rijn en Euregio Rijn-Waal. Ze richten zich niet alleen op Duitsland en Nederland, maar ook op België.
De GrensInfoPunten zijn opgericht, omdat de Nederlands-Duitse grens ook al zonder crisis veel bureaucratische hobbels opwerpt, zeker voor wie woont in het ene en werkt in het andere land. Alfred Derks van het GrenzInfoPunkt in Kleef vertelde bij Duitslandnieuws al eerder over zijn werk.
GrenzInfoPunkt weet antwoord op vragen die online niet te vinden zijn
Het begon ooit in Kleef met spreekuren van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Belastingdienst. Inmiddels zijn er steeds meer partners aan boord bij het team van Derks en liggen er steeds meer vaste lijntjes naar organisaties die het antwoord hebben op ingewikkelde vragen.