Updates #10: Corona in Duitsland

Wat zijn de laatste ontwikkelingen rondom de corona-uitbraak in Duitsland? De redactie vult dit artikel regelmatig aan met nieuwe updates.
Nederland risicogebied

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Updates corona in Duitsland

22 mei:

In Duitsland zijn (stand vrijdagmorgen 08.30 uur) 177.509 mensen positief getest op corona. Zeker 8.212 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Duitse topeconomen presenteren plan hoe de Duitse economie er weer bovenop kan komen. Een slooppremie hoort hier niet bij
 • Duitsland wil preventief testen in verpleegtehuizen en ziekenhuizen mogelijk maken
 • De Duitse staat stapt in bij Lufthansa: na wekenlange onderhandelingen moet de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa in drie fasen worden gered met maximaal 9 miljard euro aan belastinggeld – inclusief een lening van de staatsbank KfW. De staat krijgt hiervoor een belang van 20%. Het wachten is nog op de definitieve handtekeningen.
 • Vliegen zoals we gewend waren, komt op zijn vroegst weer op gang vanaf 2023, verwachten experts. Lufthansa gaat ervan uit dat er volgend jaar nog 300 van de 760 vliegtuigen aan de grond blijven, in 2022 zou het om 200 geparkeerde vliegtuigen gaan. Zeer risicovol, omdat het bestaande verdienmodel niet meer past bij de tijd na corona, schrijft Der Spiegel.
 • Nostalgische gevoelens borrelen bij veel Berlijners omhoog nu vliegveld Tegel voorlopig en mogelijk voor altijd sluit, schrijft Der Tagesspiegel. Veel mensen kwamen even afscheid nemen

21 mei:

In Duitsland zijn (stand donderdagmorgen 08.30 uur) 176.918 mensen positief getest op corona. Zeker 8.172 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas besprak woensdag met zijn collega’s van de 9 buurlanden – dus ook Nederland – hoe het verder moet met toerisme en het bijbehorende grensbeleid. Hij herhaalde na afloop dat hij de reiswaarschuwing binnen Europa per ten minste 14 juni kan opheffen, zodat ook Duitse toeristen weer op pad kunnen. De ministers bespraken elkaars beleid, maar hebben geen gelijke regels afgesproken.

20 mei:

In Duitsland zijn (stand woensdagmorgen 08.30 uur) 175.671 mensen positief getest op corona. Zeker 8.078 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Strengere regels voor slachterijen: constructies met onderaannemers worden verboden. Het moet de werkomstandigheden verbeteren van de medewerkers. De afgelopen weken zijn veel coronabesmettingen geconstateerd in de vleesproductie in Duitsland. De Duitse politiek vond de huisvesting van veelal Oost-Europese medewerkers van de onderaannemers onverantwoord, zeker tijdens de coronacrisis
 • Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas bespreekt vandaag met zijn collega’s van de 9 buurlanden – dus ook Nederland – hoe het verder moet met toerisme en het bijbehorende grensbeleid
 • Terwijl in Duitsland wordt gediscussieerd over een ‘autopremie’, denkt Europa aan een mobiliteitspremie
 • Meer dan 67% van de Duitsers houdt het voor waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk dat er een tweede besmettingsgolf van corona komt, blijkt uit een recent telefonisch onderzoek.
 • In Europa werden in de maand april 76% minder auto’s verkocht
 • In Duitsland werd begin april na de corona-uitbraak 26% minder CO2 uitgestoten
 • Vliegveld Tegel #TXL in Berlijn mag van de federale en lokale overheden per 15 juni sluiten. Het kan het voortijdige einde van het vliegveld betekenen, dat open zou blijven totdat het nieuwe vliegveld #BER dit najaar in gebruik zou worden genomen
 • We meldden het gisteren al op Twitter. Duitsland overweegt aandelen in energienetbeheerder Tennet over te nemen van de Nederlandse staat. Zo kunnen beide landen beter samenwerken op het gebied van energie. Volgens minster Scholz (Financiën) brengt de samenwerking met Nederland een belangrijke impuls voor de Energiewende
 • Koffie wordt ook tijdens de coronacrisis volop gedronken. En dus gaan de koffiebranders van JDE Peet’s (bekend van de merken Jacobs, Douwe Egberts en Pickwick thee), naar de Amsterdamse beurs. De Duitse miljardairsfamilie Reimann houdt de meerderheid van de aandelen.

19 mei:

In Duitsland zijn (stand dinsdagmorgen 08.30 uur) 175.133 mensen positief getest op corona. Zeker 7.985 mensen zijn overleden.

Overige updates:

18 mei:

In Duitsland zijn (stand maandagmorgen 08.30 uur) 175.002 mensen positief getest op corona. Zeker 7.927 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Om zonder mondkapje boodschappen te doen: Duitse consumenten doen massaal inkopen over de grens zoals in Venlo, schrijft Bild.
 • Deze Duitse krant schrijft dat Duitse toeristen weer welkom zijn in Nederland. Toch klopt dat nog niet helemaal. Hoewel de steekproefcontroles langzaamaan verdwijnen, mag je officieel alleen met dringende reden de grens over. Zowel Nederland als Duitsland raden voorlopig nog altijd aan om zo min mogelijk te reizen. Zo wil Nederland pas vanaf 1 juli toeristen uit het buitenland toelaten.
 • Andersom melden de Nederlandse horeca-ondernemers in Duitsland dat ook Nederlandse toeristen weer mogen boeken in Duitsland. Dat heeft te maken met het afschaffen van de quarantaineplicht van twee weken in Noordrijn-Westfalen sinds afgelopen vrijdag. Toch wordt ook hier grensoverschrijdend toerisme afgeraden.
 • Daarom is het interessant om te kijken wat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vanmiddag bespreken over hoe om te gaan met het al dan niet openen van de grenzen.
 • Intussen groeien in Duitsland de zorgen over de demonstraties tegen de coronamaatregelen

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.