Wat er tijdens de formatie achter de schermen in de Duitse politiek gebeurt

Ogenschijnlijk gebeurt er weinig in politiek Duitsland, maar achter de schermen broeit en borrelt het. Tijdens de Excursiereis deze week kijken we wat er achter de coulissen speelt.

Tussen de Bondsdagverkiezingen op 24 september en de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen afgelopen zondag lijkt er in politiek Duitsland weinig te zijn gebeurd. Toch wordt er achter de schermen koortsachtig nagedacht over het vormen van een nieuwe regering.

Komende week begint de Excursiereis in Berlijn. De afgelopen maanden hebben we vooruitgeblikt met relevante thema’s die we tijdens deze reis centraal stellen. Met de uitslag van de verkiezingen in ons achterhoofd en daarbij genomen de actuele ontwikkelingen, kunnen we tijdens de reis veel specifieker ingaan op de politieke onderwerpen.

Hoe belangrijk is de herinneringscultuur nog?

Schamperen over het Holocaustmonument deed de AfD hard dalen in de peilingen. Hoe kan het dat de rechtspopulisten toch weer konden groeien tijdens de verkiezingen?

Daarom is de herinneringscultuur in Duitsland zo omstreden

De macht van de regio

Onrust in Beieren na een slechte verkiezingsuitslag voor de CSU en winst voor de SPD in Nedersaksen. Wat betekent dat voor de formatie in Berlijn?

Hoe de regio Duitsland steeds weer lam legt

Lobby tijdens de formatie

Juist tijdens de formatie wordt er hard gewerkt in de onopvallende lobbykantoren. Welke dossiers worden belangrijk?

Hier vind je de machtige lobbykantoren die Angela Merkel beïnvloeden

Merkel en Poetin

Vooraf was er veel angst voor inmenging van de Russen bij de Bondsdagverkiezingen, achteraf blijkt het erg mee te vallen. Hoe ontwikkelt de band tussen Rusland en Duitsland zich in de wereld van Trump?

Daarom komen Duitsland en Rusland er ook samen uit als het moeilijk wordt

AfD in de Bondsdag

Een rommelige entree voor de AfD in de Bondsdag, hoe gaat deze partij zich ontwikkelen? Zorgt het er bijvoorbeeld voor dat de Beierse CSU een ruk naar rechts maakt om de rechtspopulisten wind uit de zeilen te nemen?

Wat er in Berlijn verandert na de Bondsdagverkiezingen op 24 september

Excursiereis

Ook geïnteresseerd in een Excursiereis? Voor lezers die in oktober verhinderd zijn, denken we graag mee over andere mogelijkheden.

  • Mail: derk@tothem.co
Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.