Wat er in Berlijn verandert na de Bondsdagverkiezingen op 24 september

Angela Merkel wint waarschijnlijk dit jaar met gemak de Bondsdagverkiezingen. Toch zal Berlijn na 24 september niet meer hetzelfde zijn. Daarom nemen we u de komende weken mee naar 8 locaties waar je de verandering kunt voelen. En in oktober kunt u zelf mee op excursiereis in Berlijn met Duitslandnieuws en de stadsgidsen van Berlijn op Maat.

Duitslandnieuws organiseert samen met Berlijn op Maat komende oktober de Excursiereis Bondsdagverkiezingen 2017. In de aanloop naar de verkiezingen tonen stadsgidsen Jeroen Kuiper en Tom Bergrath alvast de locaties in Berlijn die een cruciale rol zullen spelen.

Waar ligt het politieke hart van Duitsland? In de hoofdstad Berlijn natuurlijk! Zo vanzelfsprekend was dat echter niet in 1990, na 40 jaar deling in Oost en West. De Hauptstadtfrage bleek een prangende kwestie. Voor veel (West-)Duitsers stond Bonn voor stabiliteit. Berlijn stond daarentegen voor ideologische en militaire conflicten. Had Berlijn afgedaan als regeringscentrum?

Op 20 juni 1991 sprak de Bundestag (in Bonn) zich hierover uit tijdens een historische bijeenkomst. Tientallen volksvertegenwoordigers hielden een vurig pleidooi vóór Bonn of juist vóór Berlijn. Twee van hen zijn nú politieke zwaargewichten: Wolfgang Schäuble en Angela Merkel. Met name de redevoering van Schäuble staat in het Duitse collectieve geheugen gebeiteld als het kantelmoment in het voordeel van Berlijn.

Rond de eeuwwisseling verhuisden regering en parlement naar Berlijn. Ook na deze mammoetoperatie huisvest Bundesstadt Bonn nog altijd zes ministeries en verschillende federale instanties. Maar het politieke zwaartepunt van de Bondsrepubliek (en misschien wel van Europa) ligt zonder twijfel in het Berlijnse Regierungsviertel, dat met zijn moderne architectuur de turbulente, recente historie van de stad ademt.

Locatie 1: Regierungsviertel:

Nieuwe partijen trekken in de Bondsdag

Na 24 september verandert veel in politiek Berlijn; de Duitsers kiezen die dag nieuwe volksvertegenwoordigers. Merkel lijkt alvast zeker van haar overwinning. Over de intrede van de AfD bestaat weinig twijfel en de liberale FDP is overtuigd van een terugkeer op het pluche.

Hoog op de agenda staan vluchtelingen, populisme, fraude in de auto-industrie, Europa, Trump, Erdoğan en Poetin. Maar ook op klassieke thema’s als staatsschulden, belastingverlaging en snelwegen willen kandidaten natuurlijk scoren.

Excursiereis Bondsdagverkiezingen 2017

Duitslandnieuws en Berlijn op Maat bieden je nu de unieke kans om het het politieke machtscentrum van binnenuit te bekijken. Met een Excursiereis in oktober bieden we een uitdagend programma om onze fascinatie, kennis en contacten met u te delen. Wij nemen u graag mee op ontdekkingsreis door de Berlijnse regeringswijk en andere fascinerende locaties die een belangrijke rol spelen rond de verkiezingen.

Voor het programma, meer informatie en aanmelden, klik op:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.