Daarom komen Duitsland en Rusland er ook samen uit als het moeilijk wordt

Geen enkele westerse leider kan ondanks de moeilijke verhoudingen zo goed omgaan met Vladimir Poetin als Angela Merkel. In Berlijn kan je zien hoe Rusland en Duitsland ook in de meest lastige kwesties er toch samen uitkwamen.

Duitslandnieuws organiseert samen met Berlijn op Maat komende oktober de Excursiereis Bondsdagverkiezingen 2017. In de aanloop naar de verkiezingen tonen stadsgidsen Jeroen Kuiper en Tom Bergrath alvast de locaties in Berlijn die een cruciale rol spelen.

De complexe politieke banden tussen Duitsland en Rusland zijn in Berlijn zeer zichtbaar. Op enkele stappen van de Brandenburger Tor ligt het Sowjetisches Ehrenmal Tiergarten. Op deze monumentale begraafplaats liggen meer dan 2.000 Sovjet-soldaten die sneuvelden in het bloedige gevecht rondom de Reichstag in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks vieren de Russen op 9 mei bij dit eremonument de overwinning op het fascistische Duitsland in 1945.

Bilaterale overeenkomsten verplichten de Duitse regering om begraafplaatsen als deze te onderhouden, een krachtig gebaar van culturele diplomatie. Zou de Duitse regering niet respectvol omgaan met een Russisch monument, betekent dat onherstelbare schade voor de Duits-Russische betrekkingen. Een zeer onwenselijke situatie, zeker gezien de toename van politieke spanningen tussen Berlijn en Moskou in de afgelopen regeerperiode.

Locatie 2: Sowjetisches Ehrenmal im Tiergarten

Genoeg knelpunten

Knelpunten zijn er genoeg: het conflict in Oekraïne, economische sancties over en weer, NAVO-uitbreiding waar Moskou niet op zit te wachten, de Russische militaire inmenging in het Midden-Oosten, en ga zo maar door. Grondstoffen zijn op de achtergrond een constante factor. De belangrijkste pijplijnen voor Russische olie en gas gaan namelijk richting Duitsland. Dat oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) een controversiële bestuursfunctie heeft bij het Russische Gazprom, spreekt boekdelen over de wederzijdse belangen.

Sinds het vallen van de Muur en de ineenstorting van de Sovjet-Unie is de relatie Berlijn-Moskou in rustiger vaarwater gekomen. Hoe dreigend de situatie in Oekraïne ook mag voelen, het actuele crisisoverleg staat in geen verhouding tot de bloedige conflicten van de 20e eeuw. Stabiliteit in Europa rust tegenwoordig op een sterke relatie tussen Duitsland en Rusland. Niet verwonderlijk dat Rusland een bepalend thema is in aanloop naar Duitse verkiezingen, ook in 2017.

Studiereis Bondsdagverkiezingen 2017

Vóór of tegen Rusland, Putin-versteher of niet, geen enkele verkiezingsretoriek doet recht aan de diepe historische en geografische banden tussen Russen en Duitsers.

Vanuit Nederland of België is deze complexe relatie moeilijk te doorgronden. Tijdens de excursiereis in oktober zullen Berlijn op Maat en Duitslandnieuws u hierover nieuwe inzichten geven. Daarvoor kunnen wij geen betere locatie bedenken dan het Sowjetisches Ehrenmal in Tiergarten.

Voor het programma, meer informatie en aanmelden, klik op:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.