Frankfurt am Main: Internationale vibe biedt aangename aanknopingspunten 

Frankfurt am Main is ontzettend internationaal en biedt daarmee aangename en onverwachte aanknopingspunten voor Nederlandse bedrijven.
Kijk verder dan de indrukwekkende skyline van Frankfurt am Main.

Frankfurt am Main is ontzettend internationaal en biedt daarmee aangename en onverwachte aanknopingspunten voor Nederlandse bedrijven. Als Chief Representative bij het NBSO Frankfurt weet Amélie Speckenbach waar je als Nederlandse ondernemer moet zijn in metropoolregio Frankfurt Rhein-Main.

Wie aan Frankfurt am Main denkt, ziet al snel wolkenkrabbers en glimmende banken voor zich. Dat er achter de glimmende façade van ‘Mainhattan’ veel meer soorten mogelijkheden liggen voor Nederlandse ondernemers, weet Amélie Speckenbach als Chief Representative bij het NBSO Frankfurt uit de dagelijkse praktijk. 

Van het Nederlandse NBSO-handelspostennetwerk in Duitsland, is de vestiging in Frankfurt gespecialiseerd in de thema’s FinTech, EdTech en smarte logistiek, maar ook in regiokennis van de deelstaten Hessen en het aangrenzende Rijnland-Palts blinken ze uit.

Frankfurt heeft voor de gemiddelde Nederlander veel aangename aanknopingspunten, vertelt Speckenbach die zelf in Bielefeld opgroeide. “Het is hier niet zo typisch Duits, we zijn heel internationaal. De voertaal is hier vaak Engels.” En dat is prettig binnenkomen voor ondernemers bij wie de Duitse taal een beetje roestig is geworden.  

Razendsnel relevant netwerk opbouwen in Frankfurt am Main

Toch kan de op vier na grootste stad van Duitsland soms ook aanvoelen als een dorp, zegt zij. “Dat bedoel ik positief. Je kunt razendsnel een goed en relevant netwerk opbouwen.” En dat is handig, alleen al vanwege de centrale ligging in Duitsland. “Vanuit hier is het hele land goed bereikbaar. De metropoolregio Frankfurt Rhein-Main strekt zich uit van Mainz in Rijnland-Palts tot en met Aschaffenburg in Beieren.” 

De tijd is voorbij dat Nederlandse bedrijven altijd voor Noordrijn-Westfalen kiezen als eerste vestigingsplaats, merkt Speckenbach. “Ondernemers kijken vaker naar welke regio inhoudelijk bij hen past.” 

Hessen interessant voor Nederlandse ondernemers

En dan past Hessen vaak sneller bij je bedrijf dan je in eerste instantie denkt, zegt ze. “In Duitsland staan we bekend om onze Hidden Champions: grote, sterke familiebedrijven waarvan niemand de naam kent.”  Eigenlijk moet je Hessen ook op die manier bekijken, zegt ze. Je moet verder kijken dan de bekende merken. De B2B-Mittelstandsbedrijven zijn de drijvende kracht, van de Duitse economie, zoals ook Hessen een belangrijke stille kracht is in Duitsland.” 

Want behalve stier en beer bij de oude effectenbeurs die symbool staan voor Frankfurt als wereldwijd financieel centrum, telt de regio veel toonaangevende bedrijven in de automotive-, de chemische en farmaceutische industrie. “Tel daarbij op dat hier veel kruispunten samenkomen: van de snelwegen tot en met de spoorwegen. We zijn een belangrijke logistieke hub. Vanuit Frankfurt kan je binnen een dag dingen naar de andere kant van Europa versturen.” 

Hoewel het NBSO Frankfurt er is om Nederlandse ondernemers te ondersteunen bij het betreden van de Duitse markt, ziet Speckenbach zich ook als ambassadeur voor de regio. “We laten graag zien welke relevante dingen hier gebeuren. We zijn een goed aanspreekpunt voor informatie en kunnen het eerste contact leggen met de lokale overheden.” 

Wat wil je over Frankfurt am Main weten?

Welke vraag wil jij voorleggen aan Amélie Speckenbach en haar team? Het NBSO Frankfurt is gespecialiseerd in FinTech, EdTech en smarte logistiek en heeft uitgebreide regiokennis van de metropoolregio Rhein-Main.

Neem contact op via e-mail of Linkedin.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
NBSO Frankfurt

NBSO Frankfurt maakt onder deel uit van het wereldwijde netwerk van de Netherlands Business Support Offices. Dit zijn handelskantoren van de Nederlandse overheid in het buitenland. Een NBSO helpt bij het vinden van vertegenwoordigers, samenwerkingspartners, marktinformatie en informatie over lokale wet- en regelgeving.