BNR Nieuwsradio – Hoe Merkel werd ‘afgeluisterd door vrienden’ uit Denemarken

Denemarken bleek de Amerikaanse inlichtingendiensten jarenlang te helpen bij het afluisteren van Duitse toppolitici. Op BNR Nieuwsradio vertellen Derk Marseille en Koen Verhelst hoe Duitsland en Denemarken omgaan met deze diplomatieke rel.

Angela Merkel en andere Europese politici zijn jarenlang afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. En daarbij kreeg de NSA hulp van Denemarken. Dat meldt de Deense omroep DR.

Luister naar de bijdrage van Derk Marseille en Koen Verhelst (correspondent Scandinavië) op BNR Nieuwsradio

‘Vriend’ Denemarken hielp Amerikanen Merkel afluisteren

Hoe reageert Duitsland hierop?

Dat de NSA jarenlang Duitse toppolitici als Angela Merkel en Frank-Walter Steinmeier afluisterde, was sinds de onthullingen van Edward Snowden in 2013 wel bekend. Maar dat de Amerikanen daarbij gebruik maakten van de Deense veiligheidsdiensten, is nieuw. Volgens het onderzoek was de Amerikaanse inlichtingendienst van 2012 tot 2014 in staat een belangrijk internetknooppunt van verschillende onderzeese kabels in Denemarken af te tappen.

We weten dat de NSA in ieder geval Merken heeft gevolgd. Welke andere politici nog meer? En is al duidelijk waarom die politici?

Het gaat om de toenmalige toppolitici. Naast Merkel dus ook Frank-Walter Steinmeier, de toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, maar ook toenmalig SPD-lijsttrekker Peer Steinbrück. Die kwam er dankzij de journalisten achter dat hij een doelwit was. Hij noemt het een politiek schandaal. Hij vindt dat ook westerse landen behoefte hebben aan goed functionerende en efficiënte inlichtingendiensten. Maar dit soort interceptie tussen partners “toont aan dat ze een heel eigen leven leiden”

Wat gaat dit betekenen voor de relatie tussen Duitsland en Denemarken?

Dit is bijzonder pijnlijk, want buurland Denemarken geldt in Duitsland als een hele betrouwbare partner. Bovendien wist de Deense regering zeker sinds 2015 van de kwestie, maar verzweeg dit richting de betroffen landen. NDR kopte dan ook: Wanneer partners partners afluisteren. Dat Duitsland niet direct met een openlijke reactie komt zal ook hiermee te maken hebben.

En voor de relatie tussen Duitsland en Amerika? Want het gebeurde toen Biden vice-president was..

Dit komt net op het moment dat heel diplomatiek Duitsland blij was met herstellende banden met de VS. Biden zag onlangs zelfs af van sancties tegen Duitsland vanwege de Nord Stream 2. Dit is dus een domper op deze opbloeiende band.

BNR en andere audio

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.