BNR Nieuwsradio – Waarom de stroomkabel tussen Noorwegen en Duitsland impact heeft op de Nederlandse Energiewende

Met het openen van de Nordlink tussen Noorwegen en Duitsland is voor bondskanselier Merkel een belangrijk project afgesloten. Op BNR Nieuwsradio legt Derk Marseille uit waarom dit voor haar van belang is.

Bondskanselier Angela Merkel openende onlangs de Nordlink. Dat is een stroomkabel van 770 kilometer lang, die over de zeebodem tussen Duitsland en Noorwegen is gelegd. Met de Nordlink kunnen Noord-Duitsland en Noorwegen stroom met elkaar uitwisselen, wanneer één van beiden een overschot heeft.

Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio

Bijna 800 kilometer aan stroom. Da’s best veel!

Ja! Met deze kabel kunnen 3,6 miljoen huishoudens in beide richtingen verzorgd worden. Een miljardenproject van de Nederlands-Duitse netbeheerder TenneT.]

 Merkel opent de kabel virtueel, waarom is dit zo belangrijk voor haar?

Ze ziet het als een belangrijke bouwsteen voor de Energiewende. Zij stond in 2011 aan de basis van het afscheid van de kernenergie. Om de klimaatdoelen te halen moet Duitsland ook nog eens van de kolenstroom af, dus wordt er extra geïnvesteerd in duurzame energie. Zij zal dit soort projecten ook graag zien als haar nalatenschap.

Dat klinkt heel technisch, hoe helpt deze kabel in de Energiewende?

Met kerncentrales en kolen, vallen centrale stroomvoorzieningen weg. Duurzame energie komt van heel veel verschillende kanten via windmolens en zonnepanelen. Het hele stroomnet moet dus decentraal geregeld worden. Als het hard waait gaat de overtollige stroom uit Noord-Duitsland straks niet alleen naar Nederland, maar ook naar Noorwegen. Andersom kan energie uit Noorse waterkrachtcentrales naar Noord-Duitsland, wanneer het windstil is. Mede dankzij dit soort projecten kan Duitsland de stroom beter verdelen.

Het gaat om een project van het Nederlands-Duitse Tennet? Welke impact heeft dit op Nederland?

Tennet is een Nederlands nutsbedrijf, dat een aantal jaar geleden een groot deel van het Duitse stroomnet opkocht. Intussen toont de Duitse overheid interesse in een groot belang in Tennet, waardoor het echt een Nederlands-Duits bedrijf zou worden. Dat is van belang binnen de Energiewende, waarin stroomnetten minder nationaal maar veel meer internationaal met elkaar verbonden raken.

Tegelijkertijd worden deze week de werkzaamheden aan de Nordstream 2 hervat (het gas tussen Duitsland en Rusland). Nog zo’n geopolitiek thema, hoe gaat dat nu verder?

Russisch gas naar Duitsland, er moet nog 2 kilometer worden aangelegd. Dat project is dus bijna klaar. Het liep veel vertraging op na onder meer dreigende sancties van Trump. De VS zijn onder Biden nog steeds fel tegen, maar hebben de dreigende sancties van tafel gehaald om de band met Duitsland te herstellen. Tegelijk zijn er nu dus veel spanningen tussen Rusland en Europa. Dus dit blijft een enorm heikel thema.

Welke rol spelen de verkiezingen hierin?

Het wordt mede hierdoor een verkiezingsthema. De huidige coalitie CDU/SPD was voor. Maar op basis van de peilingen lijkt het dat de partijen straks in september wel met de Groenen moeten praten. Die zijn tegen het gas uit Rusland, vanwege milieu- en humanitaire redenen. Dus dit blijft de komende maanden een heel gevoelig thema, waar de hele wereld meekijkt.

BNR en andere audio

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.