BNR – Waarom de oprichter van Louis Vuitton miljarden steekt in het Duitse Birckenstock

De wereldberoemde Duitse sandalenmaker Birckenstock wordt overgenomen door Frans/Amerikaanse investeerders. Dat het 240 jaar oude familiebedrijf in buitenlandse handen valt, roept vragen op in Duitsland. De vrees is dat veel traditionele producenten prooi kunnen worden van een buitenlandse overname.
Birckenstock

Het 240 jaar oude familiebedrijf Birckenstock valt in buitenlandse handen. Dat roept vragen op in Duitsland. De vrees is dat veel traditionele producenten prooi kunnen worden van een buitenlandse overname.

Birckenstock in buitenlandse handen

Wat gebeurt er bij Birckenstock?

Het is natuurlijk een bekend merk, ook in Nederland populair geworden. Vroeger enkel gedragen door verplegers en hippies, maar later liep een heel breed publiek op de sandalen die vooral worden gedragen omdat ze lekker zouden zitten. Drie jaar geleden droeg de familie Birckenstock de dagelijkse leiding al over aan een directie die geen familielid was. Nu nemen de Amerikaans-Franse private equity firma L Catterton en een holding van de Franse miljardair Bernard Arnault de boel over. Daarmee investeert de oprichter van luxe productengigant LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE dus in gezondheidssandalen.

Om hoeveel geld gaat het?

Volgens Duitse media om 4 miljard euro. Het loopt op zich goed in Linz am Rhein (Rijnland-Palts), in 2019 werden 24 miljoen paar Birckenstocks verkocht, een omzet van 700 miljoen euro. Er werken wereldwijd 3.600 mensen. De coronacrisis was ook niet verkeerd voor het familiebedrijf, door de lockdown lopen steeds meer mensen thuis rond op sandalen die lekker zitten. Dan zijn de looks minder belangrijk. Volgens de erfgenamen was het nu de tijd om afstand te doen van de meerderheidsaandelen, zodat ze de Chinese en Indiase markt beter kunnen veroveren.

Nu heeft Duitsland afgelopen zomer net een wet aangenomen om te voorkomen dat dit soort bedrijven makkelijk kunnen worden overgenomen. Waarom?

De Duitse industrie worstelde al met een aantal trends zoals digitalisering, en de concurrentiestrijd met de VS en China. De vrees was dat door de coronacrisis veel maakbedrijven, machinebouwers, producenten, etc, nu een makkelijke prooi worden voor buitenlandse investeerders. Daarbij werd vooral gekeken naar China, maar het gaat uiteraard ook om investeerders uit de VS en elders uit Europa.

Hoe serieus is die vrees?

Jaarlijks worden zo’n 1.100 bedrijven overgenomen, waarvan de helft door buitenlandse investeerders. De meeste overnames worden gedaan vanuit het financiële centrum van Londen (5%). Daarna volgt Zwitserland (4%) en daarna Nederland met 3%. China staat met 2,2% nog maar net in de Top 10. Maar hun aandeel groeit al wel enkele jaren op rij.

Veel Nederlandse investeringen dus, wat zit daar achter?

Voor Nederlandse investeerders/bedrijven is het een mooie gelegenheid om zich op de Duitse markt te begeven. De Duits-Nederlandse Handelskamer verwacht vanwege de coronacrisis een toename.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.