Corona updates voor Duitsland en Nederland #19

++ Laatste update Vrijdag 14 mei ++ Duitsland en Nederland zijn in een lockdown. Bekijk het overzicht van de maatregelen en de nieuwste updates.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland en een overzicht van de maatregelen. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 19

Vrijdag 14 mei 08.09 uur

 • Duitsland maakt reizen per 13 mei gemakkelijker: mensen die gevaccineerd of genezen zijn, worden nu hetzelfde behandeld als degenen die negatief getest zijn, tenzij zij uit een gebied komen waar een gevaarlijker variant van het virus welig tiert.
 • Voor wie Duitsland binnenkomt uit een risicogebied, vervalt de quarantaineverplichting voor gevaccineerde, genezen en geteste personen. 
 • Nederland is sinds 6 april aangemerkt als ‘hoog risicogebied’
 • Vanaf maandag heffen Berlijn, Baden-Württemberg en Beieren de prikvolgorde voor alle vaccins op bij huisartsen en bedrijfsartsen. Brandenburg volgt in de loop van volgende week, Saksen op 24 mei.
 • Artsen reageren met onbegrip, zij verwachten chaos na dit plotselinge besluit. Bovendien; zijn er wel voldoende vaccins beschikbaar?
 • Het 7-dagen-gemiddelde in Duitsland is nu ook landelijk onder de 100 besmettingen per 100.000 inwoners gedoken. Wanneer de neerwaartse trend zich voortzet, is een waarde van 50 al eind deze maand bereikbaar:

Donderdag 13 mei 08.03 uur

 • Duitsland heeft in de coronacrisis zeker 72 Nederlandse patiënten opgenomen. Dit aantal kan hoger zijn, omdat het Robert Koch Institut deze cijfers niet centraal bijhoudt. Zeker is dat Duitsland minimaal 287 patiënten met COVID 19 uit andere EU-lidstaten heeft opgenomen. Italië (44), Frankrijk (138), Slowakije (3), België (30) en dus 72 uit Nederland. Dat deelde een regeringswoordvoerder woensdagmiddag mee
 • Duitsland vaccineerde dinsdag weer meer dan een miljoen mensen, het is de derde keer dat dit gelukt is

 • In totaal is nu 10% van de bevolking volledig gevaccineerd, 34% heeft een eerste enting gekregen

 • En het 7-dagen-gemiddelde nadert de 100 besmettingen per 100.000 inwoners. Alleen Baden-Württemberg, Saksen en Thüringen zijn nog boven de 120, Beieren en Saarland vallen bijna onder de 100

Woensdag 12 mei 08.01 uur

 • 12 tot 18-jarigen krijgen voor het einde van de zomervakantie (eind augustus) een eerste vaccinatie, verwacht minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Hij hoopt dat voor deze leeftijdsgroep het nieuwe schooljaar daardoor normaler kan beginnen
 • Het 7-dagen-gemiddelde daalt naar 107 besmettingen per 100.000 inwoners, waarmee de 100 in zicht komt. Deelstaten zoals Sleeswijk-Holstein (49), Mecklenburg-Voor-Pommeren en Nedersaksen (78) liggen er al ruimschoots onder

Dinsdag 11 mei 08.01 uur

Maandag 10 mei 08.01 uur

 • Het aantal besmettingen daalt nu hard in in Duitsland:

Duitsland in lockdown

Duitsland is sinds november in een ‘lockdown light‘. Enkele regels zijn tussentijds aangescherpt en in maart is er weer versoepeld. De Duitse regering heeft in april besloten om via een ‘noodrem’ landelijk regels om te zetten, zodat er geen verschillen meer zijn per deelstaat. De noodrem is ingegaan op zaterdag 24 april

Regels van de ‘noodrem’

 • Harde regionale lockdown, bij meer dan gemiddeld 100 infecties per 100.000 inwoners over 7 dagen
 • Privébijeenkomsten zijn beperkt tot leden van een huishouden en één andere persoon. Kinderen tot 14 jaar tellen niet mee
 • Bij uitvaartdiensten na een overlijden mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn.
 • Avondklok van 22.00 uur tot 05.00 uur ’s morgens, met uitzonderingen voor noodgevallen of mensen die moeten werken. Joggen en wandelen blijft toegestaan tot middernacht, wanneer je het in je eentje doet.
 • Zo’n beetje alle winkels moeten sluiten – met uitzondering van supermarkten, drankwinkels, reformwinkels, babywinkels, apotheken, winkels voor medische benodigdheden, drogisterijen, opticiens, audiciens, benzinestations, kiosken, boekhandels, bloemisten, dierenbenodigdheden- en diervoederwinkels en tuincentra.
 • Winkelen kan alleen op afspraak en met een negatieve test. Vanaf de waarde 150 besmettingen, is enkel click&collect nog mogelijk
 • Scholen en kinderdagverblijven mogen alleen open blijven bij gemiddeld minder dan 165 infecties per 100.000 inwoners over 7 dagen. Leerlingen moeten zich minimaal tweemaal per week laten testen
 • Werkgevers: bedrijven moeten twee corona-tests per week afnemen. Bovendien is de verplichting om werk in een thuiskantoor aan te bieden – indien mogelijk – in de wet verankerd.
 • Recreatie: zwembaden, sauna’s, discotheken, bordelen, wellnesscentra, rondvaartboten of binnenspeeltuinen moeten sluiten.
 • Diensten: Diensten in de fysieke nabijheid van klanten zijn verboden. Medische, therapeutische, verpleegkundige of pastorale diensten en kappers zijn vrijgesteld. Wie naar de kapper wil, moet een negatieve testuitslag van niet meer dan 24 uur oud kunnen tonen.
 • Cultuur: theaters, opera’s, concertzalen, podia, muziekclubs, bioscopen (met uitzondering van drive-in bioscopen), musea, tentoonstellingen en monumenten moeten sluiten.
 • Sport: Individuele contactloze sport blijft toegestaan, alleen wanneer je dit met z’n tweeën of met leden van het eigen gezin kan doen. Uitzonderingen worden gemaakt voor profsporters. Kinderen tot 14 jaar mogen in groepsverband blijven sporten
 • Horeca: De exploitatie van restaurants en kantines is verboden. Het afhalen van eten en drinken blijft toegestaan, evenals het bezorgen ervan.
 • Toerisme: De verhuur van toeristische accommodatie is verboden.

 

Overige regels

 • In winkels en het ov is het dragen van medische mondkapjes verplicht
 • Wanneer het 7-dagen-gemiddelde na de opening van de winkels twee weken onder de 100 blijft, kunnen de buitenterrassen onder voorwaarden weer open
 • Wanneer meerdere huishoudens aan een tafel zitten, moet je een negatieve sneltest kunnen laten zien. Als het gemiddelde onder de 50 duikt, zijn hier ook meer versoepelingen mogelijk.
 • Ook kunnen vanaf 22 maart theaters, concert- en operazalen, bioscopen en sportscholen weer openen, onder dezelfde voorwaarde als de buitenterrassen. Een stabiel 7-dagen-gemiddelde onder de 100 en je moet een negatieve sneltest kunnen tonen, die niet ouder dan een dag is.
 • Religieuze bijeenkomsten zijn onder de voorwaarde van 1,5 meter afstand toegestaan. Ook geldt de mondkapjesplicht en is samenzang verboden. Bijeenkomsten waar veel mensen worden verwacht, moeten dit de autoriteiten melden.
 • Voor de ouderenzorg gelden bijzondere beschermingsmaatregelen. Verplegend personeel moet een medisch FFP2-mondkapje dragen. Personeel moet zich ook meerdere malen per week laten testen.
 • Duitsers krijgen minimaal 1 gratis sneltest per week
 • Voor wie volledig gevaccineerd of genezen is, vervallen regels zoals testplicht, quarantaineplicht, de avondklok en contactbeperkingen. Afstand houden en mondkapjes is nog wel geboden

Inreisregels in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen

Duitsland heeft Nederland tot hoogrisicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden.

De inreisregels zijn aangepast: 

Belangrijke update voor grenspendelaars: aanpassing van de quarantaineregels: Grenswerkers en grensstudenten hoeven niet meer in thuisquarantaine. Ze moeten wel kunnen aantonen waar ze geregistreerd zijn als werknemer of student in combinatie met de vaste woonplaats.

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Duitsland risicogebied

Websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.