Café Europa – Christendemocraten zenuwachtig over opmars Groenen

Armin Laschet is nu twee weken officieel kanselierskandidaat. Maar de rust is bij de christendemocraten allerminst teruggekeerd.

Voor de podcast Café Europa van Haagsch College is Derk Marseille de Wahlbeobachter in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen op 26 september 2021. Daarin bespreken Mathieu Segers en Annette van Soest de achtergronden bij het Europese nieuws. Over intriges, macht en het schaakspel tussen Europese kopstukken. Hoe werkt de EU nou echt? En wat merken wij daarvan?

Café Europa met paniek bij de christendemocraten

Armin Laschet is nu twee weken officieel kanselierskandidaat, is de stof van de machtsstrijd bij de christendemocraten een beetje neergedaald?

Nou, nee. Sindsdien staan de Groenen in meerdere peilingen bovenaan. En dat zorgt voor veel onrust tot bijna paniek binnen de partij. De steken onder water van Söder, de comeback van de uiterst rechtse Hans-Georg Maaßen, rebellerende partijleden die liever Söder hadden gehad. De komende deelstaatverkiezingen in Saksen Anhalt over een maand, 6 juni, Laschet die daarom maar oud-rivaal Friedrich Merz binnenhaalt. En intussen zit de schrik er voor de Groenen goed in.

Waarom is de paniek over de comeback van Hans-Georg Maaßen zo groot?

Voormalig chef Duitse inlichtingendiensten die moest opstappen nadat hij in 2018 openlijk betwijfelde of er destijds wel echt jacht was gemaakt op migranten door extreemrechts. Hierbij noemde hij video-opnames ‘mogelijk nep’. Uiteindelijk bleek het toch echt te zijn gebeurd. Rond zijn opstappen kwamen allerlei warme banden met AfD-politici aan het licht. Hij deelde de afgelopen tijd via twitter denkbeelden van corona-ontkenners. Nu is hij afgelopen weekend voor een kiesdistrict in Thüringen namens de CDU als kandidaat Bondsdaglid voorgedragen. Een hoogst omstreden figuur, die met name door ultra-conservatieve CDU’ers gesteund wordt, de groep die vond dat de partij onder Merkel veel te links werd. Het toont volgens een column in Der Spiegel vooral aan hoe inhoudsloos de CDU nog is, dat na 16 jaar Merkel nu een richtingenstrijd losbreekt.

Hoe groot is de schrik voor de Groenen?

Het is heel lang geleden dat de CDU in de peilingen niet de grootste was. Sinds twee weken zijn ineens de Groenen daar. De paniek is behoorlijk groot. Je ziet op social media ineens allemaal CDU’ers schrikbeelden over de Groenen delen. Kijk eens hoe verschrikkelijk links ze zijn, het is een verbodspartij! En dat Annalena Baerbock over geen regeringservaring beschikt. Een bekende investeerder stortte na het lezen van hun partijprogramma zelfs uit vrees voor de Groene opmars, 750.000 euro in de campagnekas van de liberale FDP.]

Het klinkt wel of de Groenen nu helemaal de wind mee hebben, is dat ook zo?

Het lijkt inderdaad op de korte opleving van de SPD met Martin Schulz. Maar dat bleek strovuur. De Groenen hopen natuurlijk dat ze hun momentum vast kunnen houden tot 26 september. En dat kunnen ze alleen door inhoudelijk een paar thema’s te bezetten.

Dan komt het de uitspraak van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe afgelopen week bijzonder goed uit! Duitsland moet de klimaatwet voor het eind van het jaar flink aanscherpen. Wat betekent dit voor de campagne?

Ja! Gaat de CO2-prijs voor de industrie omhoog, komt er voor het eerst toch een maximumsnelheid op de Autobahn? Het oordeel uit Karlsruhe zorgt ervoor dat dit een thema is dat hoog op alle politieke agenda’s komt te staan. De Groenen kunnen nu de komende maanden extra laten merken dat zij de stabiele partij zijn, zich afzetten tegen de corruptieschandalen bij de CDU, die bovendien de recht aan hun zijde hebben staan. In dat licht is het dus een voordeel dat Baerbock geen regeringservaring heeft. Ze wordt niet besmeurd door de oude politiek, ze staat voor een frisse wind. Gezien de peilingen hebben steeds meer Duitsers daar wel oren naar.

In Baden-Württemberg werd dit weekend heel geruisloos een nieuwe coalitie tussen de Groenen en CDU gesloten. Het kan dus wel?

Ja, dat hebben ze heel snel en soepel gedaan. De inhoud gaan we eens goed doorlezen, want dit kan een blauwdruk zijn voor de Bondsdagverkiezingen waar de Groenen en CDU/CSU ook met elkaar zullen moeten praten. Ook al is Baden-Württemberg natuurlijk een andere situatie, dan een coalitie op landelijk niveau.

Café Europa en andere Audio

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.