D-Talk – Duitse industrie staat voor enorme uitdaging nu het land in 2045 klimaatneutraal moet zijn

De ophef is groot binnen de Duitse industrie, nu het land in 2045 klimaatneutraal wil zijn. Directeur Günter Gülker van de Duits-Nederlandse Handelskamer ziet het toch positief in: "je moet dit als kans zien".
Klimaatneutraal

Na de uitspraak van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe dat Duitsland de klimaatdoelen flink moet aanscherpen, stond de telefoon roodgloeiend bij de Duits-Nederlandse Handelskamer. Want, was er niet laatst ook zo’n rechtszaak in Nederland, wat heeft dit toen voor het Nederlandse bedrijfsleven betekend en wat hangt de Duitse industrie boven het hoofd? Wordt hier ook de bouw stilgelegd, en komt er een maximum snelheid op de Autobahn?

Dat is het thema van de nieuwe D-Talk. In deze videoserie van Duitslandnieuws.nl en de Duits-Nederlandse Handelskamer behandelen experts relevante achtergronden bij het nieuws. De onderwerpen zijn gericht op ondernemers en beleidsbepalers voor wie Duitsland van doorslaggevend belang is.

In deze aflevering van D-Talk praten moderator Derk Marseille en directeur Günter Gülker van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) over wat de uitspraak van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe over het aanscherpen van de klimaatdoelen betekent voor de Duitse industrie.

Bekijk de nieuwe aflevering van D-Talk:

De ophef binnen het Duitse bedrijfsleven is groot, merkt Gülker. “Deze uitspraak vraagt natuurlijk veel van de industrie. Elke sector moet nu bij zichzelf onderzoeken wat ze kunnen bijdragen aan het halen van deze doelen.” Tegelijk wil de DNHK-directeur niet somber doen over deze transitie. “Zie het juist als een kans. Er komt van alles in beweging, daar kunnen bedrijven op inspelen.”

En dat is ook goed nieuws voor het Nederlandse bedrijfsleven, stelt hij. “Door de Urgenda-rechtszaak zijn Nederlandse bedrijven hier al iets langer mee bezig. Sommige ondernemers hebben hierdoor ervaring opgedaan, dat ook relevant kan zijn voor Duitsland.”

Veel trends komen op deze manier samen: van verduurzaming tot en met digitalisering. “Na corona is de verduurzaming van de industrie het belangrijkste thema. Daar ben ik van overtuigd. Dat zal ook het hoofdonderwerp zijn in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen.” Een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de snelweg zoals in Nederland, verwacht Gülker voorlopig niet. “Dat ligt heel gevoelig, met zo’n voorstel kan je de verkiezingen verliezen.”

Eerdere afleveringen van D-Talk

Zowel in Duitsland als in Nederland wordt volop geïnvesteerd in waterstof

Bekijk eerdere afleveringen:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.


 
Pop Up WordPress Plugin