Audio – Miljardenlijst van Duitsland voor EU Herstelfonds

Duitsland vraagt 25 miljard euro uit het Europese herstelfonds voor klimaatplannen en om te digitaliseren.

Duitsland vraagt 25 miljard euro uit het Europese herstelfonds voor klimaatplannen en om te digitaliseren. Vanmorgen presenteren ze samen met Frankrijk, Italië en Spanje gezamenlijk hun wensenlijstje. Opvallend dat de grootste vier economieën van de EU dit zonder nummer 5 Nederland doen.

Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio

Er zit 750 miljard euro in de pot, wat staat er op het Duitse verlanglijstje?

Duitsland dient dus plannen in voor 25 miljard euro. De focus ligt op investeringen in klimaatplannen en digitalisering. Het plan heet in mooi Duits: “Deutscher Aufbau- und Resilienzplan (DARP)”. In het plan worden waterstofonderzoek, klimaatvriendelijke mobiliteit en een meer digitaal georiënteerd onderwijssysteem als voorbeelden genoemd. Deze investeringen zouden op hun beurt een positief effect moeten hebben op de algemene economische prestaties en de werkgelegenheid.

Duitsland presenteert de plannen dus samen met Frankrijk, Italië en Spanje, waarom?

Dat zijn de landen die de motor vormden achter het herstelfonds. Minister Scholz presenteerde dinsdag met de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire de details in een gezamenlijk interview met Die Zeit. Daar willen ze tonen hoe sterk de Duits-Franse as is. Ze prijzen het wederopbouwfonds als een “sterk Europees antwoord op deze crisis”. Dit was “misschien wel het grootste verschil met de manier waarop we met eerdere crises, en met name de financiële crisis, zijn omgegaan”. Scholz sprak de hoop uit dat alle EU-landen het besluit snel zouden ratificeren en de voorwaarden voor uitbetaling zouden scheppen. “In de zomer zal het eerste geld binnenstromen,” zei hij.

Wat betekent dit voor Nederland?

Iedereen dient dus verzoeknummers in en doet een lobby, maar Nederland lijkt vooral met zichzelf bezig. En de vraag is: staan we inderdaad achterin de rij en gaan we dan dus niet inspelen op de Duitse verzoeknummers waar Nederland deels ook afhankelijk van zal zijn. Dus bijvoorbeeld elektrische infrastructuursubsidies in Duitsland, terwijl Nederland dan niet meer een gat kan opvullen en niet met next big thing bezig is.

Hoe wordt in Duitsland gekeken naar Nederland in dit opzicht?

Met enige verbazing. Een jaar geleden miste Nederland al diplomatiek volledig de boot toen Duitsland en Frankrijk met elkaar in zee gingen voor dit wederopbouwfonds. De harde opstelling van toen heeft menig wenkbrauw doen fronsen hier in Berlijn. Dat Nederland dus niet tegelijk plannen inlevert, is een teken aan de wand.

BNR en andere audio

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.