D-Talk: Meer bedrijfsovernames tussen Nederland en Duitsland door coronacrisis

De coronacrisis kan het aantal bedrijfsovernames tussen Nederland en Duitsland laten toenemen, verwacht de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). In de nieuwe D-Talk vertelt DNHK-directeur Günter Gülker hoe je daar op kunt inspelen.
Bedrijfsovernames tussen Nederland en Duitsland

Bedrijfsovernames tussen Nederland en Duitsland vinden altijd wel plaats, maar door de coronacrisis verwacht de Duits-Nederlandse Handelskamer dat er extra kansen ontstaan. Het is voor Nederlandse bedrijven een beproefde manier om de Duitse markt te betreden en andersom. “De coronacrisis versnelt dit proces, we verwachten in 2021 daarom meer bedrijfsovernames tussen Nederland en Duitsland.”

Dat is het thema van de nieuwe D-Talk. In deze videoserie van Duitslandnieuws.nl en de Duits-Nederlandse Handelskamer behandelen experts relevante achtergronden bij het nieuws. De onderwerpen zijn gericht op ondernemers en beleidsbepalers voor wie Duitsland van doorslaggevend belang is.

In deze aflevering praten moderator Derk Marseille en directeur Günter Gülker van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) over hoe bedrijfsovernames tussen Nederland en Duitsland plaatsvinden aan de hand van enkele concrete voorbeelden.

Bekijk de nieuwe aflevering van D-Talk:

 

Bedrijfsovernames tussen Nederland en Duitsland

Veel Duitse bedrijven hebben tijdens de coronacrisis gemerkt dat hun verdienmodel niet altijd klaar is voor de toekomst. “Ondernemers zijn op zoek naar partners om met name op het gebied van digitalisering en automatisering”, aldus Gülker. “Men kijkt naar kennis en technologieën die men zelf niet in huis heeft. Daarna wordt gekeken of er een bedrijfsovername, een partnership, een minderheidsbelang of een andere manier van samenwerking mogelijk is. Een partner dichtbij huis kan dan aantrekkelijk zijn.”

In alle gevallen draait het om een gedegen voorbereiding, zegt de DNHK-directeur. “Laat je adviseren door iemand die beide markten kent.”

D-Talk

Wat Nederland en Noordrijn-Westfalen bespreken.

Bekijk eerdere afleveringen:

 

Opvolger familiebedrijven gezocht

Eerder vertelde Hartmut Rosowski, Manager Strategische samenwerking en hoofd van de DNHK in Düsseldorf, dat veel Duitse familiebedrijven een opvolger zoeken. “De komende vijf jaar zoeken 500.000 Duitse ondernemers een opvolger, in veel gevallen gaat het om een familiebedrijf. Dit biedt mooie kansen voor Nederlandse bedrijven.”

Hoe vind je de juiste opvolger?

Vaak zijn het middelgrote familiebedrijven die sterk afhankelijk zijn van één of twee personen. De hoop is dan dat iemand uit de familie of een schoonzoon of -dochter, op een dag het roer kan over nemen, maar dat is tegenwoordig steeds minder vanzelfsprekend. De nieuwe generatie kijkt anders tegen het ondernemerschap aan en vraagt zich af: wil ik dit wel? Ook een overname door medewerkers of directieleden lukt lang niet altijd. Dat zorgt ervoor dat er steeds vaker naar externe kopers wordt gezocht.

Uit recent onderzoek blijkt dat een derde van de ondernemers die een opvolger zoekt, bewust naar een externe opvolger kijkt. Ongeveer een derde is daarbij aangewezen op een externe opvolger die niet uit de eigen familie of het huidige management afkomstig is. Een mogelijke oplossing is om over de grens te kijken, want een opvolger hoeft niet per se uit het eigen land te komen. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Lees het hele artikel:

Waarom het voor Nederlanders zo interessant is om een Duits familiebedrijf te kopen

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.